Elephant in the room: Μια φράση που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε Αμερική και Αγγλία, για να αναδείξει ένα… μεγάλο πρόβλημα που κάποιοι επιμένουν να μην το βλέπουν αν και ορθώνει ανάστημα μπροστά τους. Στη δική μας περίπτωση; Μόνο πρόβλημα δεν το λες αυτό που από χθες είναι επίσημο για τον Ολυμπιακό, αλλά και συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ναι, υπάρχει ένας «Ελέφαντας» στο μικρό δωμάτιο της Σούπερ Λίγκας και ήρθε να δώσει άλλο νόημα στις Κυριακές μας. Η δευτέρα παρουσία του Γιάγια Τουρέ είναι γεγονός. Μια μεταγραφική υπόθεση που μέχρι πριν από μερικά 24ωρα ήταν θαύμα, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως πραγματικότητα. Ενας αυθεντικός σουπερστάρ, ο καλύτερος φετινός free agent στην Ευρώπη γύρισε εδώ από όπου ξεκίνησαν όλα. Και όσο για τις ορέξεις του; Τις ξεκαθάρισε με το μπλουζάκι του ξεπροβάλλοντας στην αίθουσα αφίξεων του Ελευθέριος Βενιζέλος: BE UNSTOPPABLE. Οπως… πάντα δηλαδή.

Διότι από το 2005 όταν συστήθηκε στο ελληνικό κοινό, μονίμως ασταμάτητος. Μια σεζόν στη Μονακό (2006-2007) και έπειτα η κατοχύρωση ως ενός εκ των κορυφαίων box to box του 21ου αιώνα. Μια μαγική τριετία με την Μπαρτσελόνα του Λίο Μέσι, ως πρωταγωνιστής στην ομαδάρα που τα σάρωσε όλα. Η μεταγραφή 30 εκατ. στερλινών για τη Σίτι, οι τρεις κατακτήσεις του πρωταθλήματος, η κατάκτηση του Κόπα Αφρικα με την Ακτή του Ελεφαντοστού, οι τέσσερις σερί σεζόν που ανακηρύχθηκε καλύτερος αφρικανός ποδοσφαιριστής (2011-2014). Ενας αυθεντικός legend. Συνολικά οι αριθμοί του σε επίπεδο συλλόγων: 590 συμμετοχές, 96 γκολ και 68 ασίστ. Συν τις 101 (κατά άλλους 97 αλλά λίγη σημασία έχει) συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Ακτής του Ελεφαντοστού και τα 19 γκολ του με το εθνόσημο. Σχεδόν 700 αναμετρήσεις στο υψηλότερο επίπεδο.

Το μεγάλο κόλπο

Πώς κατάφερε ο Ολυμπιακός να τον αποκτήσει; Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο μόνος που έχει την απάντηση. Ο άνθρωπος που έφερε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τον Καμπιάσο, τον Σαβιόλα, τον Τσόρι, τον Ιμπαγάσα, τον Ριέρα, τον Πάντελιτς. Που ξανάφερε τον Ερνέστο Βαλβέρδε κ.λπ. Η Σπαρτάκ Μόσχας, η Βόλφσμπουργκ και η Γουέστ Χαμ ήταν καιρό στη μάχη της απόκτησής του. Εσχάτως προέκυψε η Αρσεναλ και η Γαλατά αλλά και μια μυθική πρόταση από τα Εμιράτα. Καμιά εξ αυτών… δεν έχει ελέφαντα στο δωμάτιο!

Διαφήμιση για την Ελλάδα

Δεν έχουν περάσει παρά μερικές εβδομάδες από τη σπουδαία επένδυση της Γιουβέντους με την απόκτηση του 34χρονου Κριστιάνο Ρονάλντο. Μια μεταγραφή που στοίχισε περισσότερα από 220 εκατ. ευρώ στους Ιταλούς με τα χρήματα που πήρε η Ρεάλ, αλλά κυρίως με το ηγεμονικό συμβόλαιο στον Πορτογάλο. Γιατί θυμηθήκαμε τον CR7. Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι του… Ρομπέρτο Μαντσίνι ο οποίος προ διετίας έλεγε από τον πάγκο της Ιντερ πως «για μένα ο Τουρέ είναι σαν τον Μέσι και τον Ρονάλντο. Σαν τον Ιμπραΐμοβιτς. Ενας που αλλάζει το παιχνίδι. Ξέρω ότι η Γιουβέντους αυτή την εποχή είναι αχτύπητη, αλλά ας είχα αυτόν τον παίκτη και θα το συζητούσαμε». Ο δεύτερος; Ο τρόπος με τον οποίο η Γιουβέντους συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη, χάρη σε αυτή τη μεταγραφή. Διαφήμιση. Οπως διαφήμιση είναι συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο πως από χθες ο Γιάγια Τουρέ ποζάρει στο εξώφυλλό του.

Επανεκκίνηση χωρίς προηγούμενο και ο ευτυχισμένος Μαρτίνς

Ο Γιάγια Τουρέ έφτασε στην Ελλάδα λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα. Για λογαριασμό του Ολυμπιακού τον υποδέχθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος ο διευθυντής Επικοινωνίας του κλαμπ. Στο μεταξύ, ήδη φίλοι των Ερυθρολεύκων είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Απλώς και μόνο για να δουν από κοντά τον ιβοριανό σουπερστάρ. O 35χρονος άσος εμφανίστηκε λίγο μετά τις οκτώ και το τι έγινε… δεν περιγράφεται.

«Γύρισα σπίτι μου»

Ειδικά τη στιγμή που βγήκε στα σκαλοπάτια της εισόδου με τη φανέλα του Ολυμπιακού, την οποία ξαναφόρεσε έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια. «Οι ουρές φτάνουν μέχρι το Μικρολίμανο. Δεν έχω δει ξανά τέτοιο πράγμα. Είναι ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης και γι’ αυτό είναι τόσοι πολλοί μαζεμένοι φίλοι του Ολυμπιακού στα γραφεία της ΠΑΕ» έλεγε ο Κώστας Καραπαπάς. Εκτίμηση: Περισσότεροι από 3.000 φίλοι των Ερυθρολεύκων ήταν εκεί.

Αποσβολωμένος και ο ίδιος, μπόρεσε να πει μονάχα: «Είμαι πολύ χαρούμενος. Επέστρεψα στο σπίτι μου».

Με την απόκτηση-βόμβα λοιπόν του Γιάγια Τουρέ οι Ερυθρόλευκοι ολοκλήρωσαν το ρόστερ για τη νέα αγωνιστική περίοδο και πλέον ο Πέδρο Μαρτίνς θα πρέπει να νιώθει πραγματικά ευτυχισμένος με τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να κάνει τη δουλειά για την οποία ήρθε. Να φτιάξει μια ομάδα που θα παρουσιάσει ποδόσφαιρο επιπέδου Ολυμπιακού και θα διεκδικήσει την επιστροφή της στη φυσική της θέση. Μόνο στην κορυφή. Δεν έχει προηγούμενο αυτό το στοίχημα «επανεκκίνησης» που έφερε 20 νέα πρόσωπα στο ρόστερ και κυρίως έφερε ενθουσιασμό στο ερυθρόλευκο κοινό, που αν μη τι άλλο νιώθει αυτόν τον αέρα της αλλαγής να δημιουργεί μεγάλη προσδοκία.

Τι θα φέρει

Ο Γιάγια Τουρέ προφανώς θα χρειαστεί λίγο χρόνο και υπό αυτή την οπτική είναι ιδανική η διακοπή που υπάρχει από σήμερα και για δύο εβδομάδες στην αγωνιστική δράση, λόγω της εθνικής ομάδας. Οσο για τις αγωνιστικές του δυνατότητες; Εως τον… ουρανό. Η μοναδική θέση που δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στον άξονα του γηπέδου είναι αυτή του τερματοφύλακα. Από στόπερ μέχρι… 10άρι μετρά συμμετοχές στο υψηλότερο επίπεδο. Ακόμη και… σέντερ φορ δοκίμασε κάποτε. Από εκεί ξεκίνησε για την ακρίβεια. Δεν χρειαζόταν όμως να πλησιάσει τόσο κοντά για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Το απέδειξε αυτό με την καριέρα του. Με τη διαδρομή του ώς την κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η παρουσία του στον Ολυμπιακό αλλάζει τα δεδομένα και τις δυνατότητες. Η εμπειρία του, ο ηγετικός του χαρακτήρας, η ικανότητά του. Το τέλειο πακέτο…