Αν μη τι άλλο, ο διανύων την τρίτη σεζόν του στον Παναθηναϊκό Τσάβι Πασκουάλ και ο νεόκοπος στον πάγκο του Ολυμπιακού Ντέιβιντ Μπλατ αρχίζουν σιγά σιγά να μαθαίνουν τις ομάδες τους, αλλά δεν είναι οι μόνοι…

Εξίσου τις μαθαίνουν ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και ο Βαγγέλης Αγγέλου: δεν μαθαίνουν μονάχα τις δικές τους ομάδες (ΠΑΟΚ, Αρης), αλλά και τους Αιωνίους, τους οποίους αντιμετωπίζουν ο ένας μετά τον άλλον εκ περιτροπής!

Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη αντιμετωπίσει και τους μεν και τους δε, ενώ ο Αρης πήρε μια πρώτη γεύση από τους Κόκκινους και επιφυλάσσεται να υποβάλει στη λυδία λίθο του και τους Πράσινους στον αυριανό κεκλεισμένων των θυρών φιλικό αγώνα στην Πορταριά του Πηλίου.

Την αρχή σε αυτό το αλισβερίσι έκανε ο Ολυμπιακός στο Μέτσοβο, όπου την Πέμπτη επιβλήθηκε του ΠΑΟΚ με 103-76 και το Σάββατο του Αρη με 89-67, ενώ την ίδια στιγμή στην Πορταριά ο Παναθηναϊκός νικούσε τον Δικέφαλο του Βορρά με 88-83.

Τα πρώτα δείγματα γραφής των Πειραιωτών δεν μυρίζουν απλώς, αλλά… βρωμάνε τα χνότα του Μπλατ. Διαμορφούμενος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του δόγματος του προπονητή του, ο Ολυμπιακός επιδιώκει να πιέσει στην άμυνα και παράλληλα να ανοίξει τον ρυθμό του στην επίθεση, σημαδεύει τον πρωτεύοντα και τον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό (εκδηλώνοντας επιθέσεις στα πρώτα δώδεκα δευτερόλεπτα) και επιταχύνει την κυκλοφορία της μπάλας στο σετ παιχνίδι, με σκοπό να βάζει σε διαδικασία κίνησης την αντίπαλη άμυνα.

Σε πείσμα της κρατούσας λογικής στην Ευρώπη, ο Μπλατ εξακολουθεί να μην είναι εμμονικός ως προς το pick ‘n’ roll, ενώ παραμένει θιασώτης της περιβόητης Princeton Offense (του μέντορά του στο κολέγιο Πιτ Κάριλ), η οποία εδράζεται στη γρήγορη μεταφορά της μπάλας, την αέναη κίνηση, στα κοψίματα από την back door και τα σκριν μακριά από την μπάλα.

Του δίνει το χρίσμα

Σε ατομικό επίπεδο, φαίνεται ότι ο Μπλατ αναθέτει από την πρώτη στιγμή πρωταγωνιστικό ρόλο στον Νάιτζελ Γουίλιαμς – Γκος, ο οποίος σκόραρε 19 πόντους εναντίον του Αρη και «κουμπώνει» στη βασική πεντάδα με τον Βασίλη Σπανούλη.

Σε αντίθεση με τον 24χρονο πρώην παίκτη της Παρτίζαν Βελιγραδίου και άμαθο στην Ευρωλίγκα, ο μπαρουτοκαπνισμένος ομόλογός του στον Παναθηναϊκό Κιθ Λάνγκφορντ εκκινεί από τον πάγκο, αλλά σε κάθε περίπτωση, λόγω εμπειρίας, κλάσης και εκτελεστικής ικανότητας, θα αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι των πρωταθλητών.

Ο δις πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας υπήρξε ο καταλύτης στο σερί 16-0 που έτρεξαν οι Πράσινοι για να μετατρέψουν το 47-47 σε 62-47 και σημείωσε 14 πόντους, ενώ ο Τζέιμς Γκιστ και ο Λούκας Λεκάβιτσους πρόσθεσαν από 13.

Προφανώς ο Πασκουάλ, μετά από δύο σεζόν στον πάγκο, δεν εισάγει καινά δαιμόνια και θα συνεχίσει να έχει ως πυλώνες του παιχνιδιού του τα αθλητικά προσόντα των παικτών του, τον γρήγορο ρυθμό, την επιθετική άμυνα, τις αλλαγές στα σκριν και τα σουτ τριών πόντων.