Η μαγική χρονιά για το ελληνικό πόλο συνεχίζεται. Αλλά δύο μετάλλια από αγόρια και κορίτσια σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις προστέθηκαν στη χρυσή φετινή συλλογή. Σύνολο επτά, σε όλες τις κατηγορίες, κάτι μοναδικό στον ελληνικό αθλητισμό. Η Εθνική Νέων Ανδρών αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Μινσκ, καθώς νίκησε στον τελικό το Μαυροβούνιο 14-12, ενώ η Εθνική Νεανίδων κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

Η Εθνική Νέων Ανδρών με τον Τεό Λοράντο στον πάγκο κατέκτησε πέρυσι το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Βελιγράδι και φέτος επανέλαβε την επιτυχία και στο ευρωπαϊκό στο Μινσκ. Στον ημιτελικό πέτυχε κάτι απίστευτο. Συνέτριψε 8-0 την Κροατία, κατάφερε δηλαδή να μη δεχτεί γκολ από μία ομάδα η οποία ήταν μεταξύ των φαβορί για το χρυσό.

Γκιουβέτσης (πέντε γκολ) και Παπαναστασίου (τρία) ήταν οι πρωταγωνιστές της Εθνικής στον τελικό. «Για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνική εθνική ομάδα κατακτά διαδοχικά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Επίσης για πρώτη φορά, αν δεν κάνω λάθος, εθνική ομάδα μετέχει σε μια κορυφαία διοργάνωση με τον τίτλο του απόλυτου φαβορί και φτάνει στην επιτυχία. Μετά την περσινή μοναδική επιτυχία, δηλαδή την κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Βελιγράδι, για μένα και μερικά από τα παιδιά μου έγινε βραχνάς η συνέχεια. Μας περίμεναν να αποτύχουμε για να βάλουν ονοματεπώνυμο στην αποτυχία. Σήμερα δηλώνω κατηγορηματικά ότι η επιτυχία του Μινσκ έχει πράγματι ονοματεπώνυμο. Ο νοών νοείτω» σχολίασε ο Τεό Λοράντος.

Οι γυναίκες

Η Εθνική Γυναικών ηττήθηκε στον ημιτελικό από την Ισπανία με 13-9, όμως η ομάδα του Κώστα Δήμου ήταν αποφασισμένη να επιστρέψει από το Βελιγράδι με μετάλλιο. Ετσι κι έγινε. Στον μικρό τελικό νίκησε την Αυστραλία 7-3 παίζοντας καταπληκτική άμυνα και έχοντας πρωταγωνίστρια τη Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη που πέτυχε τα πέντε από τα επτά γκολ της Εθνικής. Από ένα γκολ σημείωσαν Λούδη και Δούλη. «Οταν ήρθαμε στο Βελιγράδι ήμασταν όλοι προβληματισμένοι και ίσως πολλοί από μας να μην περιμέναμε ότι θα φτάσουμε μέχρι το μετάλλιο. Ομως κάναμε μερικά εξαιρετικά παιχνίδια, όπως αυτό απέναντι στη Ρωσία και όλοι άρχισαν να μας υπολογίζουν. Στον ημιτελικό με την Ισπανία παίξαμε επίσης εξαιρετικά για τρεις περιόδους, αλλά στο τέλος ηττηθήκαμε από την καλύτερη ομάδα στον κόσμο» είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Δήμου.