Να αναλάβει δράση δεσμεύτηκε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μετά την ανακοίνωση της αύξησης του πληθωρισμού πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτοξεύτηκε σε ετήσια βάση σε 17,9% από 15,9% τον Ιούλιο. Το υψηλό κόστος μεταφοράς και ενέργειας σε συνδυασμό με την εξασθένηση της τουρκικής λίρας ώθησε ακόμα υψηλότερα τον πληθωρισμό, σε ρεκόρ 15ετίας.

Μάλιστα η τουρκική Κεντρική Τράπεζα έκανε λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στην σταθερότητα των τιμών, υπογραμμίζοντας: «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προσαρμόζοντας τη νομισματική θέση». Η δήλωση αυτή καλλιέργησε τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στη διάρκεια της συνεδρίασής της στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η τοποθέτηση της Τράπεζας έδωσε μια ώθηση στη λίρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, αν και έχανε περισσότερο από 1% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Ετσι 1 δολάριο αγόραζε 6,62 λίρες.

«Κατά την άποψή μας, η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εκπλήξει την αγορά αυξάνοντας τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 10%» δήλωσε ο οικονομολόγος της Rabobank Piotr Matys. Οπως σημειώνει με δηλώσεις του στη «Wall Street Journal»,  «ωστόσο, όπως πάντα, υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτό που πρέπει να κάνει η Κεντρική Τράπεζα και το τι θα πράξει τελικά εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ τούρκων αξιωματούχων για τα υψηλότερα επιτόκια».

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού ήταν προτεραιότητα και ότι η Κεντρική Τράπεζα ήταν ανεξάρτητη στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Ο Αλμπαϊράκ με δηλώσεις του στο Reuters υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, υπερασπιζόμενος με αυτόν τον τρόπο ένα θεσμικό όργανο το οποίο δεν έχει αυξήσει εδώ και τρεις μήνες τα επιτόκια παρά τη νομισματική κρίση.

Αν και τα επιτόκια θεωρούνται ευρέως το πιο συνηθισμένο εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την υποστήριξη ενός εθνικού νομίσματος, η λίρα έχει χάσει περισσότερο από 40% αυτό το έτος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η τράπεζα θα εξετάσει τις αγορές και τις τιμές και «δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» σε συντονισμό με τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Ο Αλμπαϊράκ υποστήριξε επίσης ότι από την επανεκλογή του Ερντογάν τον περασμένο Ιούνιο με ευρείες εξουσίες, η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική είναι στενά ευθυγραμμισμένες ενισχύοντας την εξουσία της Κεντρικής Τράπεζας.

Μάλιστα ο υπουργός πρόσθεσε με έμφαση: «Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι ίσως πιο ανεξάρτητη από εκείνες σε άλλες χώρες και θα συνεχίσει αυτή την περίοδο λαμβάνοντας μέτρα για τη διατήρηση της εξουσίας της».