Ηταν μια διασκεδαστική αποκάλυψη η απόπειρα προσεταιρισμού των 44ων γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και αν για κάποιους που ήταν στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, μπορεί κάποιος να πει ότι αυτές οι τοποθετήσεις έχουν και ένα στοιχείο προσωπικού… εφησυχασμού, όταν εκφέρονται από παλιά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Νίκος Παππάς, διαβάζονται με γνήσιο ενδιαφέρον.

Είναι περίεργο πράγμα οι συνειρμοί που κάνει το μυαλό.

Θρυλείται ότι ο Ηλίας Ηλιού είπε κάποτε σε κάποιον που τον κατηγόρησε πως, αν και αριστερός, ταξιδεύει στην πρώτη θέση ότι το κάνει γιατί επιθυμεί να ταξιδεύουν όλοι στην πρώτη θέση.

Ο Γιώργος Κατσιφάρας, απαντώντας σε ένα σχόλιο για τη γραβάτα μάρκας Αρμάνι που φορούσε, απάντησε πως πράγματι φοράει Αρμάνι αλλά πολιτεύεται με στόχο να μπορούν όλοι να φοράνε Αρμάνι.

Το 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης οδηγούσε τη χώρα σε capital controls και μονομερή χρεοκοπία και κήρυττε την ηθική του λιτού βίου φωτογραφιζόμενος στο «Paris Match» των κοσμικών να τρώει το ψάρι του σε μια υπέροχη αθηναϊκή βεράντα. Σήμερα μας λέει πως σε 18 μήνες θα είχαμε ανακάμψει. Σε 18 μήνες ποιος ζει, ποιος πεθαίνει άλλωστε.

Το 2017 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε στη Βουλή πως την κρίση πληρώνει κυρίως η μεσαία τάξη.

Το καλοκαίρι του 2018 καίγεται η Ανατολική Αττική. Ενώ από το Μάτι συλλέγονται ακόμη απανθρακωμένα πτώματα, υπουργοί και ο Πρωθυπουργός, αφού τα έριξαν όλα στα αυθαίρετα, εμπλούτιζαν τον λόγο τους με ταξικές αναφορές στις «βίλες» στο Μάτι. Λίγο μετά ο Πρωθυπουργός έφυγε για διακοπές σε σπίτι 250 τ.μ. στο Σούνιο που υπομίσθωσε από εταιρεία που το νοικιάζει από εφοπλιστή. Ο συγκυβερνήτης του έκανε βουτιές από κάποιο σκάφος.

Τέλη Αυγούστου του 2018 μάς ήρθαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Στην Αττική θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω όλα τα κλασικά μεσοαστικά προάστια.

Να μιλήσουμε λοιπόν για την κληρονομιά της 3ης Σεπτεμβρίου κάποτε και για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκολπώσει την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, ναι, αλλά, ώς τότε, μάλλον επείγει πρώτα να ορίσουμε ξανά τι είναι σοσιαλδημοκρατία. Για να μην μπερδευόμαστε, μωρέ.