Εμφυλιοπολεμικό κλίμα δημιουργεί στην Κουμουνδούρου η επιχείρηση προσέγγισης του κεντροαριστερού χώρου και διεμβολισμού του ακροατηρίου του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα «ναι ή όχι στην πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ;», το οποίο αναδεικνύεται και μέσα από τις πρωθυπουργικές επιλογές, αποτελεί κεντρικό θέμα μεταξύ βουλευτών και στελεχών και ουσιαστικά προκαλεί ρήγματα στο κυβερνών κόμμα, δρομολογώντας μια σκληρή εσωτερική αντιπαράθεση.
Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται από το βήμα της 83ης ΔΕΘ για νέα ανοίγματα και προσκλητήρια με στόχο τη δημιουργία «προοδευτικών μετώπων», υπάρχουν στελέχη του λεγόμενου «βαθέος ΣΥΡΙΖΑ» που υψώνουν τείχη. Η ζύμωση αυτή κορυφώθηκε και στη σκιά της 44ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, λίγες μόλις ημέρες μετά τον ανασχηματισμό που είχε και «πασοκικό άρωμα». Τα όσα συζητούνται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιθέσεις που υπάρχουν για το ενδεχόμενο «πασοκοποίησης» του κόμματος δείχνουν και μια μελλοντική εσωκομματική σύγκρουση.
Η κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο έναντι των συντηρητικών δυνάμεων, αν και αποφεύγουν ευθέως να μιλήσουν για «πασοκοποίηση» και «αντιγραφή» του μοντέλου ΠΑΣΟΚ. Οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ουσιαστικά στο πλάνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά ξορκίζουν την οποιαδήποτε ευθεία αναφορά στο όνομά του. Για τον Τσίπρα είναι ζητούμενο η αναζήτηση συμμαχιών με σοσιαλδημοκρατικά και σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι διεργασίες σε δήμους και περιφέρειες με στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και έχουν ευθείς αναφορές στο ΠΑΣΟΚ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο μάλιστα δίνουν μεγάλη σημασία και στο σύνθημα των βρετανών Εργατικών το 2017, «για τους πολλούς, όχι για τους λίγους», ενώ θέλουν να υιοθετήσουν το μοντέλο του Τζέρεμι Κόρμπιν και στη λειτουργία του κόμματος, αλλά και στην πολιτική των συμμαχιών.
Ποιοι διαφωνούν. Είναι ξεκάθαρο ωστόσο ότι η ομάδα των «53+» δεν είναι ένθερμη στη στήριξη πασοκογενών στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στο ίδιο μέτωπο είναι και ο βουλευτής Νίκος Φίλης που λέει «όχι» στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με την αιχμηρή φράση: «Τέτοια πειράματα, με την εξάλειψη της αριστερής ταυτότητας, τη μετατόπιση στο Κέντρο και την επικράτηση αρχηγοκεντρικών μοντέλων, όπου επιχειρήθηκαν (π.χ. στην Ιταλία) είχαν κακό τέλος».
Αντίθετος στην «πασοκοποίηση» είναι και ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης που στέλνει το δικό του μήνυμα διαφοροποίησης: «Μερικοί για λόγους σκοπιμότητας προσπαθούν να μεταφράσουν αυτή την πολιτική σε προσχώρηση στην Κεντροαριστερά ή, πιο χοντροκομμένα, σε μια πορεία πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τους απαντάμε πως δεν είμαστε τόσο αφελείς ώστε να υιοθετήσουμε κάτι που απέρριψε τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική κοινωνία».
Ποιοι συμφωνούν. Στον αντίποδα βρίσκονται άλλα κεντρικά στελέχη που προφανώς θα πρωτοστατήσουν και στην εσωκομματική αντιπαράθεση. Από την πλευρά τους θεωρούν ζωτικής πολιτικής σημασίας τη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου και μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Νίκου Παππά ότι «την 3η Σεπτέμβρη γιορτάζει η δημοκρατική Ελλάδα». Στην ίδια λογική ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε πως «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με τον Αλέξη από εκεί που το άφησε ο Ανδρέας», αν και ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ΠΑΣΟΚ».