Μπορεί το σκηνικό να μην είχε μπαξέδες, όμως, έστω για μία ημέρα, ξαναβρέθηκαν όλοι εκεί. Πρώτα στις αίθουσες του δευτέρου ορόφου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ακούγοντας τους ομιλητές που έδωσαν το πολιτικό στίγμα. Οταν πια βράδιασε, ο κόσμος μεταφέρθηκε στο αίθριο, για να ακούσει τη Φώφη Γεννηματά. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κεντροαριστεράς συναντήθηκαν για άλλη μία φορά στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη – δίνοντας όχι μόνο ένα μήνυμα ενότητας, αλλά και το σύνθημα της μετεξέλιξης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. «Δεν φοβόμαστε να χαράξουμε νέους δρόμους. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούργιου» ανέφερε από το βήμα εκείνη. «Εχει πλήρη συνείδηση και συναίσθηση των καιρών. Γνωρίζει καλά ότι αν δεν υπερβεί τον εαυτό του δεν μπορεί η χώρα και η παράταξη να εισέλθουν στη νέα εποχή».

Ο κόσμος ήταν πολύς, σίγουρα περισσότερος απ’ όσο περίμεναν τα στελέχη του κόμματος – γνωστοί και φίλοι που είχαν καιρό να συναντηθούν τα έλεγαν στα όρθια. Στα πηγαδάκια κυριαρχούσε η αισιοδοξία, παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να αντιγράψει την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Γρήγορα φάνηκε ότι η όποια συζήτηση για συμμαχίες δεν έχει βάση. Ο στόχος είναι ένας – ο νέος κεντροαριστερός φορέας να παγιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο κύριος προοδευτικός πόλος στην Ελλάδα. «Το αριστερό σου πρόσωπο το έκαψες με τον Καμμένο. Ο,τι και να κάνεις, κεντροαριστερό πρόσωπο δεν έχεις ούτε θα αποκτήσεις με τους γυρολόγους και τα αζήτητα», σχολίασε η Γεννηματά απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό. «Δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί, ούτε αποτελεσματικοί. Είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Που κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την παραμονή της στην εξουσία» επισήμανε, αυτή τη φορά στον κόσμο που μαζεύτηκε να την ακούσει. «Ομως ό,τι και να κάνουν, έχουν πια τελειώσει».

Για εκείνους που ψιθύριζαν πως φοβούνται τις συγκλίσεις με τη ΝΔ, η Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι η δεξιά παράταξη «έχει τεράστιες ευθύνες για το ξέσπασμα της κρίσης. Ευθύνες που ποτέ δεν ανέλαβε», κάνοντας λόγο για έμμεση κάλυψη της κυβέρνησης Καραμανλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. «Ακούμε μονότονα την άκριτη και αβίαστη απόρριψη της στρατηγικής της εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης από τους “μονομάχους” της πόλωσης και του διχασμού, αυτή όμως είναι το διαβατήριο ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας μας» τόνισε, δίνοντας τον τόνο της επόμενης μέρας.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

Και αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, η παρέμβαση Παπανδρέου μέσω των «ΝΕΩΝ», με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, έδωσε το στίγμα του πρώην πρωθυπουργού σχετικά και με τη συζήτηση περί προοδευτικών μετώπων, προκαλώντας θετικές αντιδράσεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Παπανδρέου τόνισε πως οι προοδευτικές συμμαχίες δεν αφορούν «τις λεγόμενες “αριστερές” ηγεσίες», καθώς «ο εναγκαλισμός με ακροδεξιές δυνάμεις, η υιοθέτηση ενός απολίτικου τακτικισμού και η ενεργός στήριξη της πελατειακής λογικής ακυρώνουν την επιδίωξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων να επιτευχθεί στο δικό της γήπεδο». Από την άλλη, τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας της παράταξης, θέτοντας ως κύριο αντίπαλο τις «συντηρητικές, δεξιές πολιτικές» της ΝΔ. Παρότι ο Παπανδρέου διατηρεί έναν δικό του πόλο μέσα στο Κίνημα Αλλαγής και διαφώνησε με την ηγεσία του φορέα στον χειρισμό του Μακεδονικού, οι δημόσιες παρεμβάσεις του δεν επιβεβαιώνουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, τα σενάρια που τον θέλουν να προκρίνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, μάλιστα, ο αδελφός του Νίκος Παπανδρέου τόνισε πως «οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ενωθούν και να συνεργαστούν», ωστόσο σε αυτές, κατά τη γνώμη του, «δεν συγκαταλέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ».