Δύο γυναίκες μεσαίου αναστήματος και ώριμης ηλικίας φέρεται να αναζητά η Αστυνομία για την «κακόβουλη ενέργεια ήπιας μορφής», όπως χαρακτηρίζει ο δρ Γιώργης Μαγγίνης, μέλος της τριμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, τα ίχνη που άφησαν οι δύο επισκέπτριες με άοσμη και διάφανη λιπαρή ουσία σε περισσότερα από δέκα σημεία σε χώρους του κεντρικού κτιρίου του ιδρύματος. Το περιστατικό, που συνέβη πριν από περίπου δέκα ημέρες και διαπιστώθηκε στις 26 Αυγούστου, έχει αρκετά κοινά σημεία με τον βανδαλισμό που υπέστησαν περί τα 200 εκθέματα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 28 Ιουλίου, το οποίο απέχει μόλις 400 μ. μέτρα από το Μουσείο Μπενάκη.
Οι γυναίκες επισκέφθηκαν το κτίριο της οδού Κουμπάρη εν ώρα λειτουργίας και ενώ υπήρχε αρκετός κόσμος στις αίθουσές του. Από τις κάμερες ασφαλείας δεν φαίνεται να έκαναν κάποια ύποπτη κίνηση ή να έβγαλαν κάποιο μπουκάλι από τις κανονικού μεγέθους τσάντες τους. Από τα ίχνη που άφησαν πίσω τους – σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για δαχτυλιές – φαίνεται πως χάιδεψαν βάσεις, προθήκες και κορνίζες έργων τέχνης, όπως και μαρμάρινες επιφάνειες τοίχων, οι οποίες καθαρίστηκαν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του μουσείου. Τα μοναδικά εκθέματα όπου βρέθηκαν ίχνη από την ίδια λιπαρή ουσία είναι δύο ξυλόγλυπτα έπιπλα στον πρώτο όροφο, σε σημεία που δεν έφεραν διακόσμηση, χωρίς ωστόσο να προκληθεί μη αναστρέψιμη φθορά.
«Δεν είχε βίαιο χαρακτήρα η συγκεκριμένη ενέργεια, δεν φαίνεται να υπήρχε πρόθεση καταστροφής» έλεγε χθες στο «Νσυν» ο Γιώργης Μαγγίνης, ο οποίος διευκρινίζει ότι την ημέρα του συμβάντος δεν υπήρχε κανένα κενό στη φύλαξη. Οι κινήσεις των δύο γυναικών ήταν τόσο διακριτικές – φαίνεται να κινούσαν τα χέρια τους από το ύψος της μέσης ώς το στήθος – που δεν κατάφεραν να γίνουν αντιληπτές. Οι φύλακες ήταν εκείνοι μάλιστα που παρατήρησαν γυαλάδα σε μια γκρι μαρμάρινη βάση, η οποία δεν οφειλόταν στα παλιά σημάδια που έφερε από τη χρήση και τα αγγίγματα των επισκεπτών. Εν συνεχεία άρχισαν να εντοπίζουν ίχνη σε πολλά σημεία σε ολόκληρο το μουσείο, αν και υπάρχουν αίθουσες στις οποίες δεν βρέθηκε το επίμαχο υλικό.
Πουθενά ωστόσο δεν υπήρχε μεγάλη ποσότητα, όπως συνέβη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ούτε βρέθηκε η συγκεκριμένη ουσία στο δάπεδο, που σημαίνει ότι δεν ράντισαν με κάποιο μπουκάλι, ενώ οι εν λόγω γυναίκες δεν φαίνεται να είχαν προτίμηση σε κάποιου συγκεκριμένου είδους εκθέματα.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Αν και οι ομοιότητες είναι αρκετές με την υπόθεση του ΒΧΜ και οι άνθρωποι του Μουσείου Μπενάκη ήταν σχεδόν πεπεισμένοι ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα, η Αστυνομία φαίνεται να είναι επιφυλακτική και εξετάζει με προσοχή το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.
Οσο για την επόμενη μέρα, που βάζει σε σκέψεις για το ποια μπορεί να είναι η τύχη περιφερειακών μουσείων και αφύλακτων αρχαιολογικών χώρων, δεδομένου ότι η πράξη αποδεικνύει ότι και στα πιο καλά φυλασσόμενα το κακό δεν αποφεύγεται; «Σκεφτόμαστε να λάβουμε μέτρα πρόληψης και αυξημένης επιφυλακής με τη διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη, σε συνεργασία και με το υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε την εμπειρία για τον επισκέπτη» απαντά ο Γιώργης Μαγγίνης.