Βρέθηκα στην Υδρα την Κυριακή όταν τα ξημερώματα το νησί βρέθηκε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ξαφνικά και ο πιο απλός πολίτης συνειδητοποίησε τον ρόλο που παίζει η ενέργεια στη ζωή μας. Και κατάλαβε τις παρεμβάσεις των ισχυρών για την εξασφάλισή της.

Δεν είναι απλά πως χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει φως και πως τα πάντα βυθίζονται στο σκοτάδι. Αλλά περισσότερο το γεγονός πως δίχως ενέργεια (εδώ, βασικά, ηλεκτρισμός) το σύνολο σχεδόν της κοινωνικής ζωής απονεκρώνεται κι οδηγείται σε απόλυτη αδράνεια.

Τα νοικοκυριά διαλύονται μια και κουζίνες, φωτισμός, ζεστό νερό, ψυγεία, συσκευές, κουδούνια, τηλέφωνα, τηλεοράσεις και οτιδήποτε συνδέεται μέσα σε σπίτια με ηλεκτρικό ρεύμα απονεκρώνεται. Εξασφάλιση κάθε είδους φαγητού, αναψυκτικού και ζεστού ροφήματος (ή που να χρειάζεται παγάκια) γίνεται ανέφικτη. Εφόσον δεν έχουν κάποιοι προβλέψει να εξασφαλίσουν μετρητά η αγορά στερεύει από χρήμα. Η εξάρτηση τραπεζών από ηλεκτρονικά μέσα (ΑΤΜ, computers) καθιστά αδύνατες τις όποιες συναλλαγές και το γεγονός πως οι πιστωτικές κάρτες καθίστανται άχρηστες, μια και δεν δουλεύουν τα POS, υπάρχει αδυναμία του κόσμου να αγοράσει φαγητό είτε από εστιατόρια είτε από supermarkets (εφόσον παραμένουν ανοικτά) και λοιπά μαγαζιά.

Στην Υδρα υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που εκλιπαρούσαν για ένα πιάτο φαΐ μια και δεν είχαν καθόλου χρήματα.

Δυσκολεύουν επίσης τεράστια οι επικοινωνίες. Δίχως ρεύμα αχρηστεύονται οι φορτιστές και δεν υπάρχουν κινητά τηλέφωνα. Δίχως επίσης ηλεκτρισμό δεν υπάρχουν ραδιόφωνα και τηλεοράσεις ούτε και η δυνατότητα εξασφάλισης θέσεων σε μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα) για μετακινήσεις και ταξίδια.

Η απώλεια ρεύματος συνήθως συνεπιφέρει δυσκολίες ύδρευσης. Διότι οι αντλίες μεταφοράς ύδατος κινούνται με ηλεκτρισμό. Η έλλειψη ύδατος αυτονόητα προκαλεί άλυτα προβλήματα. Από την υγεία και την τροφή μέχρι την απλή καθημερινότητα, χωρίς νερό η ζωή γίνεται προβληματική.

Γίνεται λοιπόν βασανιστικό το ζήτημα της έλλειψης ενέργειας – λ.χ. και γεννήτριες κινούνται με πετρέλαιο, ενώ σχεδόν κάθε καθημερινό αντικείμενο, π.χ. φλιτζάνι, ποτήρι ή αναπτήρας προϋποθέτει ενέργεια (πετρέλαιο) για να κατασκευασθεί…

Κάνει αυτό φανερό το άγχος εξασφάλισης ενέργειας. Και δείχνει γιατί ιστορικά οι μεγάλες δυνάμεις με σκληρότητα παρενέβαιναν στη Μέση Ανατολή ώστε ποτέ να μη σημειωθεί έλλειψη πετρελαίου.