Κάποιες φορές αποτελούν τετριμμένα events, που γίνονται μόνο για να γίνουν. Η τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου κτιρίου του ελληνικού προξενείου στην Σμύρνη, ωστόσο, που λαμβάνει χώρα σήμερα παρουσία του Νίκου Κοτζιά, έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Αποτελεί, υπό μία έννοια, την επόμενη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών Δημήτρη Κούκλατζη και Αγγελου Μητρετώδη. Και, από την άλλη, αποτελεί το φόντο της συνάντησης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πριν από λίγες μέρες άναψε νέες φωτιές στις σχέσεις των δύο χωρών με τις δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» για μια σειρά ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

Τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη άργησαν έξι μήνες. Είχαν αρχικά οριστεί για τις αρχές του περασμένου Μαρτίου, όταν οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας μετρούσαν ως βασική πληγή ανάμεσά τους τη διαχείριση της υπόθεσης των Οκτώ από την ελληνική Δικαιοσύνη. Δύο μέρες πριν, ωστόσο, οι τουρκικές αρχές στον Εβρο συνέλαβαν τους δύο Ελληνες.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ. Οι ετοιμασίες σταμάτησαν απότομα, τη στιγμή που με δημόσιες, πλέον, τοποθετήσεις έλληνες και τούρκοι αξιωματούχοι σήκωναν επικίνδυνα τους τόνους. Στα μέσα Αυγούστου, η αποφυλάκιση των Κούκλατζη και Μητρετώδη από τις φυλακές της Αδριανούπολης άνοιξε ξανά τους διαύλους επικοινωνίας. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης ανακοίνωσε ότι τα εγκαίνια θα γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου – ως «ένδειξη καλής θέλησης», όπως εξήγησε, από την πλευρά της Αθήνας.

Η εκδήλωση προγραμματίστηκε για σήμερα και παίρνει ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς στα εγκαίνια αναμένεται να παραστεί και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρότι μέσα στο Σαββατοκύριακο προξένησε τόσο την αντίδραση της ελληνικής αντιπολίτευσης όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τσαβούσογλου το περασμένο διάστημα έχει προβεί σε μια σειρά κινήσεων που υποδηλώνουν την προσπάθεια προσέγγισης της Αγκυρας με την Ευρώπη. Ενδεικτική ήταν η παρουσία του και στην πρόσφατη άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στη Βιέννη, όπου συζητήθηκαν θέματα με τα οποία η Τουρκία σχετίζεται άμεσα, όπως ο εμφύλιος στη Συρία. Φαίνεται πως τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη ρήξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης στη γείτονα χώρα, αφήνουν περιθώριο συνεννόησης μεταξύ τους – και η Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο. Το ραντεβού των δύο υπουργών αναμένεται να λάβει χώρα σε ξενοδοχείο της πόλης, πριν από την έναρξη της τελετής. Η ατζέντα της συνάντησης αφορά κυρίως τα ανοιχτά ζητήματα στις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό.