Νέο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ προκαλεί αποκαλυπτικό αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο του 2008 που διέρρευσε από τον ιστότοπο Wikileaks, σχετικά με το τι απαιτούσε τότε η κυβέρνηση Γκρούεφσκι για όνομα, εθνότητα και γλώσσα προκειμένου να φτάσουν σε συμφωνία με την Ελλάδα και να ανοίξει η πύλη του ΝΑΤΟ για τη γειτονική χώρα.
Στο τηλεγράφημά της προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, η αμερικανίδα πρεσβευτής στα Σκόπια μετά από συζητήσεις με την τότε ηγεσία της χώρας φέρεται να εκτιμά ότι ο Γκρούεφσκι θα έφτανε σε συμφωνία με την Ελλάδα δεχόμενος το όνομα Βόρεια Μακεδονία, όχι erga omnes, αλλά για χρήση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς, με όποια μόνο χώρα δεν θέλει να χρησιμοποιεί το σκέτο «Μακεδονία», δηλαδή την Ελλάδα. Σε κέρδος για την παραχώρηση της σύνθετης ονομασίας, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι ήθελε να εξασφαλίσει «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα», όπως έγινε δέκα χρόνια αργότερα και με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι η αποκάλυψη από το Wikileaks «επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες  κυβερνήσεις». Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ στην ίδια δήλωση ξεκαθαρίζει ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτήν τη συμφωνία».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Ο Νίκος Κοτζιάς, πάντως, σχολιάζοντας την αντίδραση Μητσοτάκη ανέφερε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”, την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Γκρούεφσκι». Για τον υπουργό Εξωτερικών, η ΝΔ – για μικροπολιτικούς λόγους – δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την «προσπάθεια εξαπάτησης» του διεθνούς παράγοντα που έκανε ο Γκρούεφσκι. «Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη ΝΔ» υποστήριξε ο Κοτζιάς, καταλήγοντας: «Η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή στο Μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της ΝΔ. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».