Την αμυντική συνεργασία με τη χώρα μας, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα ενισχύουν οι ΗΠΑ σε μια περίοδο μάλιστα που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ.

Απόδειξη είναι η διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες στην Αθήνα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ, μόλις τέσσερις μήνες μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στην Αμερική και την πρόσκληση που είχε απευθύνει τότε στον ομόλογό του. Γι’ αυτό και στο ελληνικό «Πεντάγωνο» η άφιξη του αμερικανού αρχηγού αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική και σε επικοινωνιακό και σε ουσιαστικό επίπεδο.

Οι ΗΠΑ έχουν δείξει εμπράκτως ότι δίνουν μεγάλη σημασία στον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή της Μεσογείου, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια οικοδομούν σταθερά σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το λιμάνι της Σούδας ως το κύριο λιμάνι της νατοϊκής συμμαχίας στη Μεσόγειο, ενώ προσφάτως διεύρυναν τη στρατιωτική συνεργασία με τη χώρα μας αξιοποιώντας και άλλες υποδομές. Ενδεικτικό είναι ότι εδώ και αρκετούς μήνες στο αεροδρόμιο της Λάρισας έχουν μετασταθμεύσει αμερικανικά επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9. Μάλιστα με μια επίσκεψη στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στη Λάρισα, συνοδευόμενος από τον Πάνο Καμμένο, στα τέλη του περασμένου Μαΐου ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ είχε επισφραγίσει αυτή τη συνεργασία.

Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν, όπως προεξοφλείται, αντικείμενο συζήτησης των δύο αρχηγών κατά τις διμερείς επαφές σήμερα την Αθήνα. Ομως, δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί, μέσω του Τζόζεφ Ντάνφορντ, να εξετάσουν και την προοπτική παροχής επιπλέον διευκολύνσεων από την Ελλάδα και σε άλλα εναέρια μέσα τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Ο έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ από την πλευρά του θα ενημερώσει εκ νέου τον αμερικανό ομόλογό του για τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αμυντικό εξοπλισμό. Αλλωστε, το υπουργείο Αμυνας έχει στείλει επίσημο έγγραφο ζητώντας από τους Αμερικανούς την παραχώρηση αμυντικού υλικού και οπλικών συστημάτων, τα οποία αποσύρουν ως πλεονάζοντα, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Το θέμα αυτό είχε συζητήσει, μεταξύ άλλων, ο ναύαρχος Αποστολάκης τον περασμένο Μάιο με αμερικανούς αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.