Εντάξει, σίγουρα έχει τη σημασία του πως ζούμε στην εποχή αυτοκρατορίας των social media. Προφανώς όμως δεν είναι αυτή η συνθήκη μεγαλύτερη του γεγονότος. Μιας μεταγραφικής υπόθεσης που έκανε τον γύρο του κόσμου και τέτοιο θόρυβο που δεν έχει προηγούμενο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εχουν φορέσει και άλλοι παγκόσμιοι σταρ τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Ριβάλντο, ο Καμπιάσο, ο Σαβιόλα. Για κανέναν όμως δεν έγινε τόσος θόρυβος όσος για την επιστροφή του Γιάγια Τουρέ στο μεγάλο λιμάνι. «Στο σπίτι μου», όπως έσπευσε ο ίδιος να ξεκαθαρίσει το βράδυ της Κυριακής βλέποντας χιλιάδες φίλους των Ερυθρολεύκων να τον αποθεώνουν για το «καλώς όρισες».

Το επιβεβαίωσε με τον τρόπο του και ο ατζέντης του Ιβοριανού, το συναισθηματικό του πράγματος. Ο ιδιόρρυθμος Ντμίτρι Σέλουκ (sport24.ru): «Ηταν η ομάδα που “έφτιαξε” το όνομά του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ο Γιάγια ποτέ δεν ξέχασε την ευγένεια, τη ζεστασιά και την αγάπη που αισθάνθηκε παίζοντας για τον Ολυμπιακό. Επέστρεψε σε ένα από τα ποδοσφαιρικά του σπίτια. Είχαμε αρκετές προσφορές και μάλιστα μία εξ αυτών έφτανε στα 50 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, όμως ο Τουρέ βάζει οικογενειακούς λόγους πάνω από τα χρήματα. Θέλει να επαναφέρει τον σύλλογο εκεί που πρέπει. Να είναι ηγέτης. Ο Ολυμπιακός θα γίνει ακόμα πιο δυνατός με τον Γιάγια και πιστεύω ότι έχουν στενοχωρηθεί ο Ιβάν Σαββίδης και ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ καθώς θα κατάλαβαν πολύ καλά ότι ο Ολυμπιακός δυναμώνει ξανά».

Βrand name

Η Ιστορία γράφει λοιπόν πως ο legend Γιάγια Τουρέ ξεκινά και ολοκληρώνει την ποδοσφαιρική του διαδρομή σε φόντο ερυθρόλευκο. Την ίδια στιγμή τον καταγράφει και ως legend του Ολυμπιακού, μιας και το πρώτο του πέρασμα ήταν… μικρό. Μικρότερο αυτού που αναμένεται στο δεύτερο. Παράλληλα οι Πειραιώτες καρπώνονται ήδη από το βράδυ της μεταγραφής τη σημασία τού να υπάρχει ένα τέτοιο όνομα, ένα αυτόνομα ποδοσφαιρικό brand name, στο ρόστερ τους. Και μαζί τους το απολαμβάνει ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο που πλέον έχει στις τάξεις του έναν αληθινό σουπερστάρ.

Η… δέσμη που θέλει να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός όμως αυτή την περίοδο δεν είναι «φιλολογική». Στις θετικές επιστήμες στρέφεται. Στα μαθηματικά που θα τον επαναφέρουν στο φυσικό του περιβάλλον. Στην κορυφή. Και για να συμβεί αυτό, η διοίκηση των Ερυθρολεύκων φρόντισε να σχηματίσει συνθήκες ενός απίθανου καλοκαιριού. Είκοσι συνολικά τα νέα πρόσωπα στην ομάδα τους. Το ‘πε και το ‘κανε, με δύο λόγια, ο Βαγγέλης Μαρινάκης που από τον Απρίλιο είχε εξηγήσει τις προθέσεις του. Και συνέβη μέσα από ένα ποδοσφαιρικό πλάνο. Συνέβη με μέθοδο, με τη σταδιακή υλοποίηση ενός σχεδίου που ήδη έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα, το καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, το ζεστό χειροκρότημα στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης από τον κόσμο που το βράδυ της Κυριακής αρνούνταν να φύγει από τις κερκίδες μετά το 5-0 επί του ΠΑΣ και ενώ πλησίαζαν μεσάνυχτα.

Αλλαξε η ψυχολογία

Αλλαξαν οι ποδοσφαιριστές, άλλαξε ο προπονητής που με τη σειρά του κερδίζει ήδη τις πρώτες εντυπώσεις για τον τρόπο με τον οποίο κυλά την κατάσταση, άλλαξε η ψυχολογία συνολικά. Η χρονιά βεβαίως θα είναι δύσκολη (πόσω μάλλον, δε, με αυτές τις πρώτες διαιτησίες στη Σούπερ Λίγκα που βάλθηκαν από τώρα να δώσουν τον… ρυθμό), αλλά αυτό δεν αλλάζει τα ώς τώρα δεδομένα. Και τα πρώτα κεκτημένα. Οι Ερυθρόλευκοι ενισχύθηκαν παντού. Εχουν σχηματίσει ένα ρόστερ με πάρα πολλές ποιοτικές επιλογές, με σωστή μεθοδολογία σε πολύπειρους και νεαρούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε θέση ώστε να υπάρχει αληθινή πληθώρα επιλογών.

Ο Ντάνιελ Ποντένσε που δείχνει έτοιμος να γίνει η νέα ατραξιόν του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο περσινός MVP Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο αρχηγός της Εθνικής Βασίλης Τοροσίδης αλλά και ο Γιάννης Φετφατζίδης που με τη σειρά τους επέστρεψαν σπίτι τους. Ο 21χρονος Μαντί Καμαρά και ο Μιγκέλ Γκερέρο που μοιάζουν να παίζουν στην ομάδα χρόνια και όχι μερικές εβδομάδες. Οι Ανδρέας Γιαννιώτης, Κώστας Τσιμίκας, Ανδρέας Μπουχαλάκης αλλά και ο Γιάγκος Βούκοβιτς που ζουν στο… υπέρτατο το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία, όντας βασικοί σε αυτό το πρώτο αγωνιστικό σχέδιο. Ο Γιασίν Μεριά που θέλει τον χρόνο του, αλλά που ήδη εντός της ομάδας συζητιέται πολύ για την ποιότητά του ως κεντρικός αμυντικός και τη μεγάλη ικανότητά του να ξεκινά «κάθετα» το παιχνίδι κατοχής του Ολυμπιακού. Ο Ροντερίκ Μιράντα που συνέβαλε ήδη σημαντικά για να βγει αυτό η πρώτη πίστα της σεζόν. Ο Αχμέντ Χασάν που με τη σειρά του ήδη πρόλαβε να καταθέσει ένα μικρό δείγμα γραφής σε ένα στυλ σέντερ φορ που παραπέμπει στον Κώστα Μήτρογλου. Ο Δημήτρης Μάνος και ο Γιάννης Μασούρας που είναι από την πρώτη στιγμή στην προετοιμασία και ξέρουν ότι σταδιακά θα βρουν τις ευκαιρίες να δείξουν το ταλέντο τους.

Στον Ρέντη

Και βέβαια εκείνοι που… έρχονται. Ο Γιάγια Τουρέ που χθες πήγε για πρώτη φορά στον Ρέντη και σίγουρα θα χρειαστεί λίγο χρόνο. Ο Γκιγέρμε και ο Μπιμπράς Νάτχο που είναι ακριβώς στο ίδιο πνεύμα, έχοντας βεβαίως ήδη βάλει κάποιες προπονήσεις. Ο Ζοσέ Σα και ο Ματίας Ναουέλ που μόλις κατέφθασαν. Είκοσι μεταγραφές συν τον – αφιονισμένο στην αφετηρία – Κώστα Φορτούνη και τον – αναγεννημένο – Ομάρ Ελαμπντελαουί που είναι οι μοναδικοί πραγματικοί κρίκοι του… χθες και του σήμερα συν τον Λεονάρντο Κούτρη, που ο τραυματισμός του στον περσινό επίλογο της σεζόν τον έφερε λίγο πιο πίσω, και τον Πάπε Σισέ που είναι βέβαιο ότι ο ανταγωνισμός θα τον επαναφέρει σύντομα στο επίπεδο που μας συνήθισε πέρυσι.

Και βέβαια συν τα παιδιά των τμημάτων υποδομής που ήδη έχουν δείξει και αποδείξει. Τον Μάριο Βρουσάι που υπολογίζεται ως ένα σπουδαίο πρότζεκτ, τον Λευτέρη Χουτεσιώτη, τον Θανάση Ανδρούτσο, τον Δημήτρη Νικολάου: παιδιά που έχουν ήδη παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Ο Ολυμπιακός 2018-2019 είναι έτοιμος. Ετοιμος για όλα…