Το ελληνικό πόλο ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αθλητισμού της χώρας μας. Aυτό το καλοκαίρι όμως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς η κατάκτηση συνολικά επτά μεταλλίων σε όλες τις κατηγορίες είναι κάτι μοναδικό στον ελληνικό αθλητισμό. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν αυτό που ανέφερε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στην ιστοσελίδα της: «Το μέλλον της Ελλάδας φαίνεται λαμπερό».

Η Len στάθηκε στο γεγονός ότι μέσα σε δύο εβδομάδες οι Εφηβοι κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και οι Νέοι Ανδρες αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης. Να σημειώσουμε ότι η μοναδική χώρα που είχε πετύχει κάτι ανάλογο τα τελευταία χρόνια ήταν η Ιταλία το 2012. Απόλυτα σωστός λοιπόν ο σχολιασμός της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Κι όλα αυτά, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις από την πολιτεία, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ομοσπονδιακοί προπονητές αναζητούν κολυμβητήριο για να αρχίσουν προετοιμασία.

«Ωρα να απαιτήσουμε»

Ο υπεύθυνος της Εθνικής Νέων Ανδρών, Τεό Λοράντος, ήταν ξεκάθαρος στη χθεσινή άφιξη της ελληνικής αποστολής από το Μινσκ. «Ηρθε η ώρα να απαιτήσει το ελληνικό πόλο». Και μη φανταστεί κανείς ότι ζητούν κάτι ιδιαίτερο. Απλά το αυτονόητο. Ενα κολυμβητήριο ώστε να δουλεύουν με αξιοπρέπεια και να προετοιμάζουν την ομάδα για τις διεθνείς υποχρεώσεις. «Ελπίζω στο άμεσο μέλλον να γίνει μια ομάδα εργασίας και αυτές οι επιτυχίες να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων. Πρέπει να γίνει μία συνάντηση με όλους τους φορείς, ομοσπονδία, προπονητές και να δούμε ποιο είναι το βήμα παραπάνω και σε αυτόν τον τομέα. Κι αυτό αφορά φυσικά όλα τα αθλήματα. Απλά, το πόλο δείχνει να έχει μία ιδιαίτερη δυναμική. Είναι ένα άθλημα που πρώτα φέρνει διακρίσεις και μετά ζητάει», εξήγησε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, ο οποίος πέρυσι ήταν και στην Εθνική Νέων Ανδρών που αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Στην ομάδα εκείνη ήταν και τρία παιδιά που ήταν πρωταγωνιστές στην προχθεσινή επιτυχία στο Μινσκ.

Ο αρχηγός Αλέξανδρος Παπαναστασίου, που από τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται στη Γιουνγκ Ντουμπρόβνικ, ο Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης της Βουλιαγμένης και ο Δημήτρης Νικολαΐδης του Ολυμπιακού.

«Τα παιδιά αυτά έχουν χωρίς αμφιβολία το μέλλον μπροστά τους. Δείχνουν πως έχουν μία δυναμική και μετράνε στο παγκόσμιο πόλο. Η νίκη στον ημιτελικό επί της Κροατίας με 8-0 προκάλεσε αίσθηση. Εχουν τη διάθεση να δουλέψουν ώστε να διαγράψουν μία σπουδαία καριέρα. Τα παιδιά βίωσαν την έννοια του φαβορί και κατάφεραν να αντεπεξέλθουν εκπληκτικά σε αυτή την πίεση. Πρέπει να έχεις πραγματικά χαρακτήρα για να το πετύχεις αυτό. Απέδειξαν ότι αντέχουν στην πίεση», πρόσθεσε ο Τεό Λοράντος.

«Αποδείξαμε ότι ο περσινός θρίαμβος του Βελιγραδίου, με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, δεν ήταν πυροτέχνημα. Χτίζουμε μια σταθερή βάση για το μέλλον των εθνικών ομάδων στην Ελλάδα. Και παλαιότερα το άθλημα είχε μεγάλες επιτυχίες, αλλά ήταν πιο αραιές. Αφιερώνουμε τον θρίαμβο του Μινσκ σε κάθε Ελληνα που υποφέρει τα τελευταία χρόνια», είπε ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας, Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Οι Νεάνιδες

Ο προχθεσινός θρίαμβος των αγοριών είχε και συνέχεια. Δύο ώρες αργότερα ήταν η σειρά της Εθνικής Νεανίδων να ανέβει στο βάθρο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Βελιγράδι. Τα κορίτσια κάνουν ακριβώς τις ίδιες σκέψεις με τα αγόρια σε ό,τι αφορά το μέλλον των εθνικών ομάδων.

«Στόχος όλων των κοριτσιών και εμένα προσωπικά είναι να συνεχίσουμε τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο και ως μέλη της εθνικής ομάδας των γυναικών. Αφιερώνουμε το μετάλλιο στις οικογένειές μας, που θυσίασαν πολλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς για μας, και στις οικογένειες των αδικοχαμένων από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής», σημείωσε η αρχηγός της ελληνικής ομάδας, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη. «Η κατάκτηση της τρίτης θέσης στον κόσμο ήταν μια σημαντική διάκριση για εμάς, καθώς έπρεπε να αφομοιώσουμε τα συστήματα μέσα σε μία εβδομάδα. Η ομάδα μας ήταν εξαιρετική σε όλα τα παιχνίδια».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Δήμου σημείωσε: «Φέτος ήταν μία μαγική χρονιά για το ελληνικό πόλο. Φέραμε τόσες επιτυχίες, απόδειξη πως βρισκόμαστε σε υψηλό επίπεδο στο παγκόσμιο στερέωμα. Αυτό μας κάνει όλους υπερήφανους και παράλληλα μας ωθεί να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο για να αποδεικνύουμε συνεχώς πως έχουμε διάρκεια. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις αθλήτριες, που είναι οι μεγάλες πρωταγωνίστριες, καθώς έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και στην προετοιμασία, αλλά και στους αγώνες».

Πρώτη στον χορό των διακρίσεων

Σε αυτή τη μαγική χρονιά του ελληνικού πόλο, η Εθνική Γυναικών ανέλαβε να δείξει τον δρόμο. Ανοιξε πρώτη τον χορό των διακρίσεων με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη νέα διοργάνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Europa Cup. Ακολούθησαν οι Μεσογειακοί Αγώνες, στην Ταραγόνα, όπου η Εθνική Ανδρών πήρε το ασημένιο μετάλλιο και οι γυναίκες το χάλκινο.

Η ομάδα του Γιώργου Μορφέση είχε μπροστά της όμως και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Κι εκεί κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο, χάνοντας στον τελικό από την Ολλανδία.

Ακολούθησαν οι Εφηβοι, καθώς με προπονητή τον Δημήτρη Κραβαρίτη κατέκτησαν το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Σομπατέλι της Ουγγαρίας. Αρκετά παιδιά από αυτή την ομάδα ήταν μέλη και στην Εθνική Νέων Ανδρών που κατέκτησε προχθές το χρυσό στο Ευρωπαϊκό. Τέλος, ήρθε το χάλκινο από τις Νεάνιδες, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου. Πάντως, μπορεί να μην τελειώσαμε ακόμα. Σε λίγες ημέρες, η Εθνική Νέων Γυναικών αγωνίζεται στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία.

Διαχρονικά, η χώρα μας είχε πάντα επιτυχίες στις μικρές ηλικίες. Επτά μετάλλια συνολικά έχουν κατακτήσει οι Νέες Γυναίκες και δέκα οι Νεάνιδες. Επίσης εννέα φορές έχουν ανέβει στο βάθρο οι Νέοι Ανδρες και τέσσερις οι Εφηβοι.