Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και στην Ευρώπη ξεκινά η συζήτηση για τη διαδοχή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Μια απόφαση που θα καθορίσει το πού πάει η Ενωμένη Ευρώπη, σε μια δύσκολη στιγμή, με τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό να δείχνουν τα δόντια τους.
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες υπάρχει η πιθανότητα να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας Γερμανός. Οι γερμανικές εφημερίδες γράφουν πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρος των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών, διερευνά τις πιθανότητες να γίνει ο πρώτος γερμανός πρόεδρος της Κομισιόν από τη δεκαετία του 1960, όταν τη θέση κατείχε ο Βάλτερ Χολστάιν. Η επιλογή του υποψηφίου του ΕΛΚ αναμένεται να γίνει στο συνέδριο του κόμματος στις 7 και 8 Νοεμβρίου.
Αύριο συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ και την ερχόμενη εβδομάδα οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ και οι βαυαροί εταίροι τους Χριστιανοκοινωνιστές για να συζητήσουν το θέμα. Επισήμως η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων ξεκινά την Πέμπτη και ο Βέμπερ αναμένεται να την ανακοινώσει σχεδόν αμέσως. Η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε το πράσινο φως στη συνάντηση που είχε με τον 46χρονο βαυαρό πολιτικό την περασμένη εβδομάδα – αυτό όμως δεν αρκεί για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του από τα υπόλοιπα μέλη του ΕΛΚ. Τα κόμματα που αποτελούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βρίσκονται στην κυβέρνηση σε 9 από τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ.
Σήμερα, η Μέρκελ συναντάται στο Βερολίνο με τον Γιούνκερ και είναι σίγουρο πως αυτό θα είναι ένα από τα κυριότερα θέματα στη συζήτησή τους. Πάντως γερμανικές εφημερίδες θεωρούν πως ένας «γερμανός επικεφαλής της Κομισιόν δεν είναι κατ’ ανάγκην επωφελής για την καγκελάριο», σε σύγκριση με τον Γιούνκερ που ήταν από το Λουξεμβούργο και έτσι μπορούσε να περάσει τα θέματα από τις χώρες – μέλη πιο ήπια.
Ο Βέμπερ, γράφει το «Politico», έχει τους υποστηρικτές του μεταξύ της νεότερης γενιάς των συντηρητικών ηγετών της Ευρώπης που συμμετέχουν στο ΕΛΚ – όπως ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βαραντκάρ αλλά και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν.
Ομως για να εγκατασταθεί ο Βέμπερ στο γραφείο του προέδρου της Κομισιόν, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Κατ’ αρχάς θα πρέπει το ΕΛΚ να κερδίσει την πλειοψηφία στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Ωστόσο ακόμα και τότε τα πράγματα είναι λίγο θολά, σχολιάζουν αναλυτές στις Βρυξέλλες. Η Μέρκελ υποστηρίζει την υποψηφιότητά του εκ μέρους του ΕΛΚ, αλλά «χωρίς εγγυήσεις ότι θα γίνει πρόεδρος». Ισως θέλει να διατηρήσει ανοιχτές όλες τις επιλογές της. Αλλωστε ο ανταγωνισμός και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι μεγάλος. Ο Φινλανδός Αλεξάντρ Σταμπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη διαδοχή του Γιούνκερ. Και διαθέτει κάτι που δεν έχει ο Βέμπερ: εκτελεστική εμπειρία, καθώς έχει διατελέσει πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών.
Ακόμα όμως και εάν το ΕΛΚ αναδειχθεί και πάλι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στις ευρωεκλογές, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εκλέξει τον δικό του υποψήφιο για πρόεδρο της Επιτροπής. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές θα είναι μεγάλη, άρα ο διάδοχος του Γιούνκερ μπορεί να χρειαστεί και τη στήριξη από τους Σοσιαλδημοκράτες, που θα ήθελαν επίσης να δώσουν τη μάχη με έναν καλό δικό τους υποψήφιο – έχουν ακουστεί τα ονόματα του επιτρόπου για τις νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, της υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.