Σε σκάνδαλο-μαμούθ ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το μεγαλύτερο στην ευρωπαϊκή ιστορία, φέρεται ότι εμπλέκεται η δανέζικη τράπεζα Danske Bank. Η κορυφαία τράπεζα της Δανίας διαχειρίστηκε ποσό ύποπτων κεφαλαίων που φτάνει τα 28 δισ. ευρώ. Η υπόθεση αφορά το υποκατάστημα της τράπεζας στην Εσθονία, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας των εποπτικών Αρχών και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια των ετών 2007-2015, μέσω αυτού διακινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά αμφίβολης προέλευσης από μη κατοίκους χώρας, κυρίως Ρώσους, αλλά και πελάτες της τράπεζας από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Οι αποκαλύψεις είχαν ξεκινήσει για πρώτη φορά από την εφημερίδα «Berlingske» τον Σεπτέμβριο του 2017, η οποία είχε κάνει αναφορά σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το Αζερμπαϊτζάν στο διάστημα 2012-2014.

Ωστόσο νέο φως στην υπόθεση έριξε δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», η οποία έχει σε γνώση της και το πόρισμα της ανεξάρτητης έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων Promontory Financial, η οποία ανέλαβε για λογαριασμό της τράπεζας να διερευνήσει την υπόθεση.

Σύμφωνα με το πόρισμα της οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κορυφώθηκαν το 2013, με τον αριθμό των συναλλαγών να φτάνει τις 80.000 και την αξία τους να προσεγγίζει τα 30 δισ. δολάρια (28 δισ. ευρώ).

Πηγή, η οποία έχει γνώση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε και των στοιχείων της έκθεσης, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πραγματικά τεράστιο ποσό σε αναλογία με το μέγεθος του υποκαταστήματος στην Εσθονία μέσω του οποίου έγιναν οι συναλλαγές, γεγονός το οποίο γεννά πολλά ερωτηματικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλες αυτές οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν δεν είναι παράνομες και εναπόκειται στην τράπεζα και στις ρυθμιστικές Αρχές να εντοπίσουν ποιες από αυτές αφορούν βρώμικο χρήμα.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Danske Bank Ολ Αντερσεν, εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος πραγματοποιείται ήδη εκτεταμένη έρευνα ώστε να υπάρξουν σύντομα συμπεράσματα τα οποία θα στηρίζονται στα πραγματικά γεγονότα. Ετσι, τα τελικά ποσά που αφορούν το βρώμικο χρήμα που διακινήθηκε ίσως να ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις.

H Danske Bank αναμένεται να δημοσιεύσει δύο νέες εκθέσεις για την υπόθεση εντός Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτοντας περαιτέρω λεπτομέρειες για τις ύποπτες συναλλαγές.

Πάντως, οι εσθονικές Αρχές διαπίστωσαν «ευρείας κλίμακας και μακράς διάρκειας συστηματικές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος» και το 2014, γεγονός που τότε οδήγησε σε περιορισμό των τραπεζικών εργασιών σε μη κατοίκους της χώρας.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στο παρελθόν, οι τράπεζες που εμπλέκονταν κλήθηκαν να καταβάλουν υψηλότατα πρόστιμα.