Αντιπερισπασμό με επιθέσεις στην αντιπολίτευση αναζητεί η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη των εγγράφων, μέσω Wikileaks, για την πρόταση της ΠΓΔΜ υπέρ μιας συμφωνίας με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» ήδη από το 2008. Αλλά, την ίδια ώρα, καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός που είχε διατυπώσει τον περασμένο Ιούνιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαπραγματεύονταν μια αντίστοιχη συμφωνία με τις σκοπιανές κυβερνήσεις.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε στρέψει, μάλιστα, τα βέλη του στη ΝΔ, καταθέτοντας στη Βουλή διαβαθμισμένα έγγραφα για τις συζητήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, ως υπουργού Εξωτερικών το 2008, με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, υποστηρίζοντας ότι η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε αποδεχθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Οπως αποδεικνύεται, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε στη λογική της μισής αλήθειας και δεν διάβασε ολόκληρο το έγγραφο (με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2008), στο οποίο αναφερόταν ότι η Μπακογιάννη είχε επισημάνει στον Νίμιτς πως η προτίμηση της κυβέρνησης ήταν το «Βόρεια Μακεδονία» διότι πληρούσε το γεωγραφικό κριτήριο. Ομως, όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο, η τότε υπουργός Εξωτερικών δεν είχε περιοριστεί σε αυτό. Είχε επισημάνει επίσης στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ πως θα πρέπει η διεθνής ονομασία να είναι όχι ευρείας χρήσης, αλλά «για όλες τις περιπτώσεις» (erga omnes). Κι επιπλέον, σε ό,τι αφορά το θέμα της εθνότητας και της γλώσσας, είχε καταστήσει σαφές πως συμφωνούσε με την ορολογία «κάτοικοι της…» (citizens of…) και σε καμία περίπτωση «δεν μπορεί να δεχθεί για τους κατοίκους τον όρο “Macedonians”», όπως προβλέπεται σήμερα από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε κάθε περίπτωση, το Σκοπιανό είναι προφανές ότι κλιμακώνει την πολιτική σύγκρουση και με φόντο τη ΔΕΘ, καθώς θα χρησιμοποιηθεί τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως όπλο στη μάχη της ΔΕΘ. Ηδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας (Ραδιόφωνο 2/47) ότι «είναι ιστορικού χαρακτήρα και αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον διεθνή χάρτη». Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην καταψήφιση της συμφωνίας, καθώς «είναι επιζήμια και ικανοποιεί όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις».