«Με βαριά καρδιά, ναι», «Δυστυχώς, ναι», «Με μεγάλη λύπη και σοβαρά ερωτηματικά, ναι». Με αυτές τις φράσεις και πρόδηλη πικρία τα μέλη τής (πρώην πια) Εθνικής Επιτροπής της UNICEF ψήφισαν ένας ένας τη διάλυσή της, ρίχνοντας και επισήμως προχθές το βράδυ τους τίτλους τέλους στο ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης, 41 χρόνια μετά την ίδρυσή του.
Αυτή η τελευταία γενική συνέλευση με κεντρικά θέματα την οριστική κατάργηση της Επιτροπής και τον ορισμό εκκαθαριστή (προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία νέου φορέα με άγνωστη προς το παρόν σύνθεση και μορφή) ήταν επεισοδιακή.
Δεν είχε μόνο θλίψη, αλλά και βροχή καταγγελιών για ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ, σκοτεινές προσωπικότητες και πολιτικές σκοπιμότητες σε μια υπόθεση με έντονο παρασκήνιο, όπως δημοσίευσαν τα «ΝΕΑ» τον περασμένο Μάιο. Η κατάργηση του ελληνικού τμήματος της UNICEF είχε ανακοινωθεί στις 19 Απριλίου από την κεντρική οργάνωση, κατόπιν διπλού διαχειριστικού ελέγχου – ο ένας για την τριετία 2013-2015 (από την Deloitte) και ο άλλος σε βάθος 15ετίας (από την Price Waterhouse Coopers-PWC).
Προχθές, κάποιοι μίλησαν ανοικτά για συκοφάντηση εκ των έσω της Ελληνικής Επιτροπής και μεθόδευση απαξίωσης της διοίκησης του έργου του Λάμπρου Κανελλόπουλου, ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που συνέδεσε το όνομά του με τη UNICEF και ο οποίος απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2015. Αλλοι θυμήθηκαν την «παρέμβαση» του νυν υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, εκ των ιδρυτικών μελών της ελληνικής UNICEF, στην εκλογή της Σοφίας Τζιτζίκου (υπήρξε υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) ως προέδρου του εννεαμελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου.
ΑΠΟ ΤΟ 2012. Η ίδια ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο του 2016 ενώ ήταν αντιπρόεδρος από το 2012. «Εμένα με ενδιέφερε να παραμείνει ζωντανή η Επιτροπή» τόνισε πάντως η τελευταία πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέλευσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και μπήκε στον χορό των καταγγελιών: «Είχε ξεκινήσει ένας θλιβερός αγώνας δρόμου από μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την απομάκρυνσή μου και την αμφισβήτηση των πορισμάτων. Δημιουργήθηκε μια ομάδα με χαρακτηριστικά παράκεντρου εξουσίας». Η ίδια επεσήμανε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή της, μιλώντας για «ανθρώπους τυφλωμένους από απίστευτο μένος σε βάρος μου» και για «δραματικές εξελίξεις στον βωμό προστασίας μιας χρόνιας κατάστασης με παθογένειες».
Νωρίτερα, ο πρώην αντιπρόεδρος Γρηγόρης Φελώνης κατήγγειλε λάθη της τελευταίας διοίκησης «που πιθανόν εντάσσονται σε συγκεκριμένους σχεδιασμούς και σκοπιμότητα». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην υπόθεση της οικονομικής διευθύντριας Αγγελικής Δάμου με το πλαστό πτυχίο (ήταν η βασική μάρτυρας στους ελέγχους) και σε «ανακριβή στοιχεία» προς τους ελεγκτές, όπως η έλλειψη παγίων ύψους 347.000 ευρώ, για τα οποία υπάρχει πρακτικό διαγραφής σε συνεδρίαση του 2013, παρουσία Τζιτζίκου και Κατρούγκαλου, και οι αποδείξεις ταξί που μεταφράστηκαν ως έξοδα Κανελλόπουλου σε night club της Ιταλίας.
«Δεν πίστευα ότι θα ερχόταν η μέρα που θα αισθανόμουν ντροπή. Θυμάμαι ακόμα στη μυστική ψηφοφορία για την προεδρία τον Κατρούγκαλο να παίρνει ξεκάθαρη θέση και να προτείνει την Τζιτζίκου» (σ.σ.: είχε τότε αντίπαλο τη Λόλα Νταϊφά, πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF Ελλάδος) είπε ο Δημήτρης Γιατράς, πρώην γενικός γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ. Στις 19 Απριλίου του 2018, μέρα ανακοίνωσης της κατάργησης της Ελληνικής Επιτροπής, ο διευθυντής της κεντρικής UNICEF Γκάρι Σταλ φέρεται ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους της κυβέρνησης.
«Μας είπε ξεκάθαρα ο Σταλ ότι νωρίτερα ήταν με κυβερνητικά στελέχη. Ημουν ταμίας και ξέρω ότι οικονομικό σκάνδαλο δεν υπήρξε» υποστήριξε ο Θάνος Ορφανός (πρώην δήμαρχος Αλίμου) και πρόσθεσε: «Τελικά αυτό είπε και η κεντρική διοίκηση, αφού έκανε λόγο για διοικητικές δυσλειτουργίες. Αναγνώρισε τα λάθη στο πόρισμα αλλά δεν ήθελε να τα παραδεχτεί προς τα έξω».
Από την πλευρά του ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων είπε ότι «όσο ήταν στο τιμόνι της οργάνωσης μια ισχυρή προσωπικότητα όπως ο Λάμπρος Κανελλόπουλος όλα ελέγχονταν. Στο μυθιστόρημα της πτώσης υπήρξε μια σκοτεινή προσωπικότητα» (εννοώντας την οικονομική διευθύντρια με το πλαστό πτυχίο). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τους 28 ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους, δεν αφήνεις έναν οργανισμό, στον οποίο μπορείς να παρέμβεις, να κλείσει. Θεωρώ ότι υπάρχει κυβερνητική ευθύνη». Η χήρα του Κανελλόπουλου, Δάφνη Βεργίδη, η οποία ήταν μέλος της Επιτροπής (και με αγωγή έχει στραφεί κατά των Σ. Τζιτζίκου και Α. Δάμου) επεσήμανε ότι «συκοφαντήθηκε βάναυσα ένας άνθρωπος» ενώ η Λόλα Νταϊφά αναφέρθηκε και στις ευθύνες της κεντρικής UNICEF: «Δεν μπορώ να πω ότι είναι αμέτοχη σε αυτό το κατάντημα για την Ελλάδα».