Σε μια επιστολή-κόλαφο για τον Αλέξη Τσίπρα και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων οικισμών της Ανατολικής Αττικής, οι κάτοικοι στο Μάτι περιγράφουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν από τις 23 Ιουλίου, όταν έζησαν την πύρινη κόλαση. Αιφνιδιασμένοι από τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι (ΣΕΚΜΑ) δημοσιοποίησαν λίγες ώρες μετά αναλυτική ανακοίνωση για όσα… δεν έχουν γίνει για την ανακούφιση των πυροπλήκτων ή όσα έχουν ξεκινήσει αλλά «εκτελούνται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς, παρ’ όλες τις προφορικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών, του δημάρχου και των λοιπών αρμόδιων φορέων». Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Βασίλης Κανελλόπουλος, μέλος της ΣΕΚΜΑ, επεσήμανε ότι η επιτροπή απαρτίζεται από περίπου 30 κατοίκους που επιφορτίστηκαν με συγκεκριμένες αρμοδιότητες: «Ως γιατρός ανέλαβα τα θέματα υγείας, οι μηχανικοί αντίστοιχα παρακολουθούν όσα γίνονται στην αποκατάσταση κτιρίων κ.λπ. Ο καθένας στον τομέα του για να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση». Η ΣΕΚΜΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκροτήθηκε έπειτα από ανοιχτή συγκέντρωση περίπου 400 κατοίκων στο Μάτι στις 8 Αυγούστου.

Ολόκληρη η επιστολή

«4 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΕΚΜΑ)

Μάτι, 6 εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά

Στο Μάτι σήμερα, 6 εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά, κατά την οποία χάθηκαν 98 μέχρι στιγμής ανθρώπινες ζωές και 35 εγκαυματίες είναι ακόμη στα νοσοκομεία, όλα τα απαιτούμενα έργα για τη διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων, την αποκατάσταση των κατοικιών, του περιβάλλοντος χώρου και των υποδομών, καθώς και την οικονομική ενίσχυση και μέριμνα όλων των πληγέντων στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ ακόμη και όσα έχουν ήδη ξεκινήσει, εκτελούνται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς, παρ’ όλες τις προφορικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού, των αρμοδίων υπουργών, του δημάρχου και των λοιπών αρμόδιων φορέων.

Το Μάτι σήμερα, 6 εβδομάδες μετά, δεν είναι κατοικήσιμο:

1. Για λόγους κινδύνων της υγείας των κατοίκων, των επισκεπτών και των εργαζομένων στην περιοχή.

– Κίνδυνοι υγείας από την έλλειψη διάγνωσης των επιπτώσεων, ενημέρωσης των κατοίκων και λήψης μέτρων αντιμετώπισης της σοβαρής μόλυνσης του περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, πόσιμο νερό, θάλασσα,) από την καύση διαφόρων υλικών.

– Κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών από την έλλειψη κάδων και σχεδίου για την αποκομιδή απορριμμάτων, πολλών δε τοξικών (αμίαντος) και την έλλειψη ασφαλούς καθαρισμού των δρόμων, ιδιαίτερα στα σημεία όπου κάηκαν εκατοντάδες οχήματα αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα.

2. Για λόγους κινδύνων ασφάλειας διαβίωσης των κατοίκων.

– Υψηλός κίνδυνος πλημμυρών από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται και τα οποία είναι άμεσης και κατεπείγουσας προτεραιότητας για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της εν όψει των αναμενόμενων βροχών λόγω της έναρξης της φθινοπωρινής περιόδου.

– Προχωρημένη διάβρωση του παραλιακού χωματόδρομου, ο οποίος αποτελεί τη μοναδική διέξοδο της περιοχής προς τη θάλασσα, και ο οποίος μετά τη φονική πυρκαγιά και την καύση της κάθε είδους βλάστησης δεν θεωρείται πλέον ασφαλής για χρήση από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

– Κίνδυνος ατυχημάτων, κλοπών και επιθέσεων προς τους κατοίκους από την έλλειψη δημόσιου φωτισμού (ούτε καν στη λεωφόρο Μαραθώνος).

3. Για λόγους ολοκληρωτικής καταστροφής των κατοικιών, του περιβάλλοντος χώρου και των υποδομών.

– Ελλειψη σταθερής τηλεφωνίας στην περιοχή ώστε να εξασφαλίζεται η επικοινωνία σε τουλάχιστον έκτακτες συνθήκες, βλ. 100, 166.

4. Για λόγους απουσίας οικονομικής ενίσχυσης και μέριμνας των πληγέντων πυροπλήκτων.

– Δεν έχουν λάβει ακόμη όλοι οι δικαιούχοι πληγέντες από τη φωτιά κάτοικοι στο Μάτι τα χαρακτηριζόμενα ως πρώτης ανάγκης οικονομικά επιδόματα για την προσωρινή ανακούφιση και κάλυψη των αναγκών τους.

– Δεν έχει εκδοθεί νομοθετική διάταξη για τη φροντίδα και οικονομική ενίσχυση των δεκάδων εγκαυματιών και λοιπών ασθενών που είτε εξακολουθούν να βρίσκονται στα νοσοκομεία είτε χρήζουν κατ’ οίκον νοσηλείας, οι οποίοι έχουν αφεθεί στη τύχη τους.

Οι κάτοικοι στο Μάτι απαιτούν από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, και προσωπικά από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών κ. Σπίρτζη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σταθάκη, Εσωτερικών κ. Χαρίτση, Υγείας κ. Ξανθό, Παιδείας κ. Γαβρόγλου, την περιφερειάρχη Αττικής κυρία Δούρου και τον δήμαρχο Μαραθώνα κ. Ψινάκη, να προβούν άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε ενέργεια που απαιτείται για τη διαφύλαξη της υγείας τους, την ασφαλή τους διαβίωση, τη φροντίδα των ευάλωτων ομάδων, την άμεση αποκατάσταση των κατοικιών τους, την αποκατάσταση των υποδομών στην περιοχή και του περιβάλλοντος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΕΚΜΑ)».