Σε τροχιά διερεύνησης και άλλων αποφυλακίσεων κρατουμένων, που επικαλούμενοι ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% κατάφεραν και πήραν εξιτήριο από τις φυλακές με βάση τον σχετικό νόμο, μπαίνει η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε με αφορμή την υπόθεση του επιχειρηματία Αρη Φλώρου.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προσανατολίζεται να ελέγξει επί της ουσίας τη νομιμότητα ή μη παρόμοιων ιατρικών γνωματεύσεων που οδήγησαν σε αποφυλακίσεις κρατουμένων για σοβαρούς λόγους υγείας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, όπως τόνιζαν δικαστικές πηγές, πως είναι ύποπτες όλες οι αποφυλακίσεις κρατουμένων που έχουν γίνει με την επίκληση τέτοιων ιατρικών πιστοποιητικών. Γι’ αυτό και η έρευνα διενεργείται με πολύ προσεκτικά βήματα, καθώς υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις κρατουμένων που τα προβλήματα της υγείας τους δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στη φυλακή και η παραμονή τους στο κελί έχει φέρει καταδίκες από το Στρασβούργο για την Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο. Ωστόσο, η βεντάλια της εισαγγελικής έρευνας ανοίγει και, όπως όλα δείχνουν, στο μικροσκόπιο θα μπουν δεκάδες τέτοιες αποφάσεις για αποφυλακίσεις κρατουμένων, ανά την Ελλάδα, που βασίστηκαν σε τέτοιου είδους ιατρικά πιστοποιητικά.

Πρωταρχική προτεραιότητα, όμως, παραμένει για την Εισαγγελία η σε βάθος και ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης Φλώρου. Γιατροί δημόσιων νοσοκομείων αλλά και του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού, μέλη της υγειονομικής επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που πιστοποίησαν την… αναπηρία του, καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο που ενεπλάκη στις σκανδαλώδεις, όπως αποδείχθηκε, διαδικασίες αποφυλάκισης του 39χρονου ελέγχονται εξονυχιστικά από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Πηγές μάλιστα από τον χώρο της Δικαιοσύνης, χωρίς να βάζουν στο ίδιο καλάθι όλες τις περιπτώσεις κρατουμένων που αποφυλακίστηκαν με την ίδια νομική οδό, επισημαίνουν πως η περίπτωση του εν λόγω επιχειρηματία αποτελεί έναν μόνο κρίκο σε μια αλυσίδα παρόμοιων αποφυλακίσεων, αφήνοντας να εννοηθεί πως η υπόθεση έχει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στο εισαγγελικό στόχαστρο έχουν μπει ήδη μια σειρά από σοβαρά κακουργήματα, όπως πλαστογραφία, έκδοση ψευδούς βεβαιώσεως, δωροδοκία κ.ά. Στο πλαίσιο μάλιστα της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει κατασχεθεί από τις εισαγγελικές Αρχές ο ιατρικός φάκελος του Φλώρου, ενώ ζητήθηκαν έγγραφα από όλα τα νοσοκομεία τα οποία εξέδωσαν γνωματεύσεις για τον 39χρονο, αλλά και από το νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού.

Η λίστα. Το υλικό αυτό, που βρίσκεται ήδη στα χέρια των εισαγγελέων, μελετάται προκειμένου άμεσα να κληθούν προς εξέταση μια σειρά μαρτύρων, πριν καταλήξουν στη λίστα με τους υπόπτους τέλεσης αξιόποινων πράξεων.Οπως είναι γνωστό, ο γιατρός που μπήκε στο κάδρο της υπόθεσης μετά τις αποκαλύψεις των «ΝΕΩΝ» και τα όσα δημόσια δήλωσε ο καθηγητής και διευθυντής στην Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού Σπύρος Ζακυνθινός, προσήλθε αυτοβούλως στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, όπου και εξετάστηκε με την ιδιότητα του υπόπτου.

Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος θεωρείται κομβικός μάρτυρας στην εν εξελίξει προκαταρκτική εξέταση, «ο συγκεκριμένος γιατρός είχε φέρει τον Φλώρο για εξέταση στο νοσοκομείο. Η γνωμάτευση φέρει τη δική του υπογραφή, ενώ υπάρχει και το σχετικό βίντεο που αποδεικνύει ότι εκείνος τον συνόδευε στη μελέτη ύπνου. Πήγαμε στο Εργαστήριο Υπνου και ερευνώντας τα αρχεία μας εντοπίσαμε τόσο την πραγματική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε ο Φλώρος όσο και την εξέταση που εμπεριέχεται στον φάκελο που παραδόθηκε στο ΚΕΠΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταγγελλόμενος γιατρός ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί στην υπό διερεύνηση υπόθεση, προκειμένου ο Αρης Φλώρος να επιτύχει την υφ’ όρον αποφυλάκισή του με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Τετ α τετ. Ο συγκεκριμένος γιατρός θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ξαναβρεθεί τετ α τετ με την εισαγγελέα, καθώς αναμένεται να κληθεί εκ νέου για να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και όλα τα άλλα πρόσωπα για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ενώ τελευταίος αναμένεται να κληθεί για παροχή εξηγήσεων ο Φλώρος, καθώς ελέγχεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ως ηθικός αυτουργός συγκεκριμένων αδικημάτων.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς εξετάζει με ενδιαφέρον τα στοιχεία που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ο διευθυντής κλινικής του Ευαγγελισμού Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος είχε καταγγείλει και τον γιατρό που κατέθεσε ως ύποπτος ότι βρίσκεται πίσω από την πλαστογραφία του πιστοποιητικού για την υπνική άπνοια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο εν λόγω μάρτυρας, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών, προσκόμισε στις εισαγγελικές Αρχές οπτικό υλικό, αλλά και δύο ακόμα γνωματεύσεις που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό του Αρη Φλώρου και θεωρούνται ότι είναι ύποπτες.