Θησαυρό έκρυβε ένας ελαιώνας πέντε στρεμμάτων στο Αλιβέρι – στη θέση Μακριά Ράχη Καράβου – καθώς σχεδόν κάτω από την επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ένα νεκροταφείο που δεν έπαψε να βρίσκεται σε χρήση για περισσότερα από 2.500 χρόνια, γεμάτο ασύλητους και πλούσιους σε κτερίσματα τάφους.

Χρυσά σκουλαρίκια, ασημένιες και χάλκινες περόνες που ανήκαν σε κάποια γυναίκα, αλλά κι ένα χάλκινο εγχειρίδιο και μια αιχμή βέλους συνόδευαν έναν άνδρα στον παλαιότερο από τους τάφους – έναν κτιστό λακκοειδή που χρονολογείται στο 2300 π.Χ. Κατά 1.000 χρόνια νεότερος ο θαλαμοειδής τάφος με διάμετρο 2,4 μ. περιείχε 12 νεκρούς κτερισμένους με αγγεία, χάνδρες και σφονδύλια.

Τα ευρήματα όμως που εντυπωσίασαν ακόμη και τους ειδικούς είναι οι τρεις σφραγιδόλιθοι που θεωρούνται κομψοτεχνήματα, καθώς στην επιφάνειά τους απεικονίζονται στον πρώτο ένας αίγαγρος που δέχεται επίθεση από δύο λύκους, στον δεύτερο ένα ελάφι, ενώ ξεχωρίζει ο τρίτος. Καμωμένος από σάρδιο κοσμείται από μια όρθια δαιμονική μορφή που μεταφέρει στους ώμους της ένα ελάφι, θέμα που υπάρχει σε έναν σφραγιδόλιθο από την Κρήτη και σε ένα ελεφαντοστέινο πλακίδιο από τη Θήβα.

«Το συγκεκριμένο εύρημα μας δείχνει ότι ο ιδιοκτήτης του τάφου είχε πιθανόν αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα. Ισως και να επρόκειτο για έναν μεσοαστό έμπορο που είχε την οικονομική δυνατότητα να φτιάξει έναν θαλαμοειδή τάφο και να τον κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές», λέει στο «Νσυν» ο υπεύθυνος της έρευνας, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας Κωνσταντίνος Μπουκάρας.

24 ΤΑΦΟΙ. Τα ταφικά ευρήματα συνεχίζονται ώς και τον 3ο αι. μ.Χ. – βρέθηκαν 24 τάφοι, δύο ταφές σε αγγεία (εγχυτρισμοί) και μία καύση – γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο εύρημα ξεχωριστό, καθώς «είναι ιδιαιτέρως σπάνιο να υπάρχει συνεχής χρήση ενός χώρου ως νεκροταφείου», εξηγεί ο αρχαιολόγος, ο οποίος διευκρινίζει ότι η ποικιλία των διαφορετικών τάφων που βρέθηκαν οφείλεται στο γεγονός ότι με το πέρασμα των αιώνων άλλαζαν οι παραδόσεις, τα ταφικά έθιμα, ακόμη και η φυλετική σύνθεση των κατοίκων. «Πρόκειται για ευτυχή συγκυρία που το νεκροταφείο βρισκόταν σε έναν χώρο όπου δεν υπήρχε εντατική καλλιέργεια, καθώς τα ευρήματα ήταν απολύτως επιφανειακά» συνέχισε σχολιάζοντας την ανασκαφή που έγινε στο πλαίσιο οικοδομικού ελέγχου για την ανέγερση βιομηχανικής εγκατάστασης.

Πάνω σε λόφο, ο υπό ανασκαφή χώρος ενδέχεται, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, να συνδέεται με τον παράκτιο οικισμό στον Κάραβο Αλιβερίου, ο οποίος ερευνήθηκε και καταχώθηκε για να ανεγερθεί εργοστάσιο της ΔΕΗ πριν από τέσσερα χρόνια και δεν αποκλείεται να ανήκε στη γνωστή από τις πηγές πόλη Πορθμό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν – προς το παρόν τουλάχιστον – επιγραφικά δεδομένα.