Οποιος έχει αμφιβολία για το ότι ο Κώστας Κουφός είναι Ελληνας κι ας έχει μεγαλώσει στις ΗΠΑ δεν έχει παρά να δει τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο από τον γάμο του με την Ελένη της καρδιάς του. Ο σέντερ των Σακραμέντο Κινγκς μπορεί να παντρεύτηκε στο Οχάιο, αλλά όλα θύμιζαν Ελλάδα: περισσότερο από όλα η τρομερή ζεϊμπεκιά που χόρεψε, με τους παρευρισκομένους να χτυπάνε παλαμάκια και να του πετάνε δολάρια! Να ζήσουν τα παιδιά, να τα χαιρόμαστε και καλούς απογόνους. Κι όσοι τον καμαρώσαμε τον γίγαντα στις φωτογραφίες είναι σαν να ήμασταν εκεί.

Παναγιώτης

Στο μεταξύ, τον δρόμο της ξενιτιάς ξαναπήρε ο Παναγιώτης Ταχτσίδης που θα αγωνιστεί στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Η καριέρα του ποδοσφαιριστή στον Ολυμπιακό τελείωσε κάπως άδοξα όταν πέρυσι, έπειτα από μια ήττα της ομάδας στα Γιάννινα, θεώρησε λογικό να πάει στον Βέρτη γύρω στις 2 το πρωί. Ο Ταχτσίδης δεν ήταν πέρυσι ο χειρότερος παίκτης του Ολυμπιακού, απλά πάντα έδινε την εντύπωση ότι στην Ελλάδα επέστρεψε περισσότερο γιατί του έλειψε η νυχτερινή ζωή της Αθήνας, παρά για να παίξει ποδόσφαιρο. Ισως και να τον αδικήσαμε. Οπως και να ‘χει, ένας τουλάχιστον χρόνος χωρίς τον Βέρτη για τον Ταχτσίδη θα είναι σαν τιμωρία.

Ωρες

Από την άλλη σκέφτομαι ότι πέντε ωρίτσες απέχει η νέα του πόλη από την Αθήνα, οι Αγγλοι παίζουν συνήθως Σάββατο μεσημέρι και την Κυριακή στο νησί υπάρχει ρεπό – μια βολική πτήση χρειάζεται. Οπότε δεν αποκλείεται τίποτα: ίσως ο Ταχτσίδης να απέρριψε φέτος το καλοκαίρι όσες άλλες προτάσεις είχε, για να μπορεί να πάει κάπου που θα του επιτρέπεται να πηγαίνει στον Βέρτη ανενόχλητος…

Ιβάν

Σας τα λέω όλα αυτά γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει καμία σοβαρή είδηση επικαιρότητας με την οποία αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς. Διαβάζω π.χ. ότι ο Ιβάν Σαββίδης σκέφτεται να μην ξαναπάρει εισιτήρια ο ΠΑΟΚ για τους οπαδούς του για τα εκτός έδρας ματς, μετά το περιστατικό με τη ρίψη φωτοβολίδας που είχαμε στη Νέα Σμύρνη, όταν από μια εγκληματική ηλιθιότητα κάποιου κινδύνεψε κόσμος. Ο Σαββίδης δικαίως προβληματίζεται, αλλά το πραγματικό κακό είναι ότι δεν προβληματίζεται κανένας άλλος! Διότι αν δεν γίνονται έλεγχοι, αν δεν λειτουργούν κάμερες, αν οι τύποι που πετάνε φωτοβολίδες δεν συλλαμβάνονται, αργά ή γρήγορα φωτοβολίδες ευθείας βολής θα πέφτουν και στην Τούμπα. Αλλωστε στον περσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τέτοιες έπεσαν πέντε.

Ευθύνη

Καταλαβαίνω ότι η Ελλάδα είναι μια μαγική χώρα όπου η Αστυνομία συνοδεύει τους χούλιγκαν, για να πάνε με τις φωτοβολίδες τους χωρίς πρόβλημα στο γήπεδο, αλλά για τη δημόσια τάξη και την προστασία του πολίτη δεν μπορεί να προβληματίζονται οι πρόεδροι των ομάδων περισσότερο από τους αρμόδιους. Μπορεί οι ΠΑΕ να έχουν ευθύνες για τη συμπεριφορά των οπαδών τους (γιατί π.χ. τους κάνουν όλα τα χατίρια στην ελπίδα ότι θα κάθονται ήσυχοι), αλλά δεν είναι δική τους δουλειά ούτε ο έλεγχος, ούτε οι συλλήψεις, ούτε φυσικά οι τιμωρίες. Ολα αυτά είναι ευθύνη μιας κυβέρνησης, που από την τραγωδία στο Μάτι δεν κατάλαβε τίποτα. Αφού δεν κάηκε κανένας στη Νέα Σμύρνη, όλα είναι ωραία. Αμα καεί, θα φταίνε οι ΠΑΕ – μπορεί μάλιστα να διακόψουν και οι υπουργοί το πρωτάθλημα.

Υπουργείο

Τόσα υπουργεία έφτιαξε ο Πρωθυπουργός για να βολέψει ένα σωρό κόσμο. Ενα υπουργείο Υποκρισίας, που τόσο χρειάζεται η χώρα, πάλι δεν έφτιαξε…

Ξεκατίνιασμα

Η υποκρισία στη χώρα περισσεύει κι αυτό το καταλαβαίνεις και από όσα γίνονται στην ΕΡΤ με αφορμή το ξόδεμα 18 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα κάποιων ΠΑΕ, που κανείς δεν αγόραζε. Το δημόσιο ξεκατίνιασμα του Γιώργου Θαλασσινού, αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, με την ίδια τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης, μαρτυρά ότι εντός της κυβέρνησης υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν ακόμα ευαισθησίες και δεν θέλουν να σκορπάνε διάφοροι πολιτικάντηδες τα λεφτά του ελληνικού λαού για το τίποτα. Η δε απάντηση της ΕΡΤ ότι τα ματς που αγόρασαν κάνουν τηλεθέαση είναι διπλά υποκριτική. Πρώτον, γιατί η ίδια η ΕΡΤ δηλώνει πως η τηλεθέαση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός για τη δημόσια τηλεόραση – και το κάνει κάθε φορά που πρέπει να δικαιολογήσει μεταδόσεις προγραμμάτων που δεν βλέπει άνθρωπος. Και δεύτερον, γιατί η κριτική που γίνεται δεν αφορά τις μεταδόσεις του ποδοσφαίρου, αλλά το κόστος τους. Εχει κάθε δικαίωμα η ΕΡΤ να δείχνει ποδόσφαιρο, αλλά να σκορπά 18 εκατ. ευρώ και να πληρώνει 240 χιλιάδες για κάθε παιχνίδι που μας δείχνει, είναι σκάνδαλο. Για δυο λόγους. Γιατί για τα συγκεκριμένα ματς δεν πλήρωνε αυτά τα χρήματα κανένας και γιατί είναι αδύνατο να βγάλει τα χρήματα που πλήρωσε. Και το γνωρίζει καλά πρώτα πρώτα από όλους η διοίκησή της, που μονοπωλώντας τις μεταδόσεις του Μουντιάλ μπήκε μέσα κοντά 3 εκατ. ευρώ!

Προυστ

Είναι μάλιστα τρομερή υποκρισία αυτό που συμβαίνει πλέον στα ημίχρονα των αγώνων που η ΕΡΤ μεταδίδει. Επειδή γέλασε το πανελλήνιο με τις μεταδόσεις σποτ που είχαν να κάνουν με κοινωνικά μηνύματα (και για τα οποία κανείς δεν πλήρωνε…), αποφάσισαν στα ημίχρονα των ματς της τελευταίας αγωνιστικής να διαφημίζουν εκπομπές της ΕΡΤ – φυσικά εντελώς άσχετες με τα αθλητικά. Επειδή κι αυτό ήταν ανυπόφορο, γυρνάνε δυο και τρεις φορές το μικρόφωνο στον σχολιαστή του ματς, που με φόντο κάτι αγγελοπουλικά πλάνα που δείχνουν από μακριά παίκτες να κάνουν προπόνηση, μονολογεί επαναλαμβάνοντας συνήθως ασημαντότητες. Πόσες φάσεις έγιναν στο πρώτο ημίχρονο, ποια είναι η παράδοση, τι σκέφτονται οι προπονητές κ.λπ., όλα αυτά σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γεμίσει, ως άλλος Προυστ, τον χαμένο χρόνο.

Τσέπη

Μην ταλαιπωρείτε μωρέ τους σχολιαστές. Στο ημίχρονο των αγώνων, ειδικά τώρα που έχει αυτή την ανυπόφορη ζέστη, θέλουν οι άνθρωποι να πιουν ένα μπουκάλι νερό για να γεμίσουν τις μπαταρίες για το μπλαμπλά της επανάληψης. Μην τους βάζετε στο ημίχρονο να λένε κοινοτοπίες μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχουν διαφημίσεις. Ξαναφέρτε πίσω τον πελαργό που μας συμβουλεύει να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τις παραλίες. Ξαναδείξτε μας τα σποτ που περιμένουμε για να γίνουμε ανάδοχοι γονείς. Υπενθυμίστε μας ότι όταν πάμε για κυνήγι πρέπει να φοράμε πορτοκαλί γιλέκα. Και τέλος, συνεχίστε την καμπάνια εναντίον του αλκοόλ. Γιατί κάθε φορά που βλέπουμε το άθλιο θέαμα στο Ατρόμητος – Ξάνθη 0-0 και σκεφτόμαστε ότι πληρώσαμε για αυτό 240 χιλιάδες ευρώ, θέλουμε να γίνουμε «ντίρλα» για να ξεχάσουμε πού πάνε τα χρήματα που υποχρεωτικά μας παίρνετε από την τσέπη…