Κουίζ 1: Πόσοι φίλαθλοι παρακολούθησαν τον τελευταίο αγώνα του Αρη με τη Λάρισα στο Καυτανζόγλειο Στάδιο;
Η Σούπερ Λίγκα μας ενημέρωσε ότι κόπηκαν 11.671 εισιτήρια. Μυστήριο, γιατί οι εξέδρες ήταν κατάμεστες και οι ίδιοι οι Αρειανοί υποστηρίζουν πως τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι είδαν τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας.
Κουίζ 2: Πόσοι φίλαθλοι παρακολούθησαν το τελευταίο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Λαμία στο Ολυμπιακό Στάδιο; Επισήμως στις εξέδρες του αχανούς γηπέδου υπήρχαν 5.974 άνθρωποι. Σύμφωνα με την εικόνα, ωστόσο, οι φίλοι των Πρασίνων ήταν μερικές χιλιάδες παραπάνω.
Τι συμβαίνει λοιπόν και η εικόνα διαψεύδει τα επίσημα νούμερα – και το αντίθετο;
Τρία τινά: είτε κάποιοι δεν ξέρουν να μετρούν, είτε κρύβουν τον πραγματικό αριθμό, είτε ανοίγουν οι πόρτες των γηπέδων και γεμίζουν οι εξέδρες τσαμπατζήδες.
Μπορεί για πολλούς να θεωρείται λεπτομέρεια, αλλά τα εισιτήρια για ένα πρωτάθλημα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους δείκτες αξιοπιστίας του.
Αν υπάρχουν δύο-τρία στοιχεία τα οποία επικαλείται η Γερμανία για την ποιότητα του πρωταθλήματός της είναι ο αριθμός των φιλάθλων που παρακολουθούν τα παιχνίδια της. Στην Ισπανία από πέρυσι επιβάλλονται πρόστιμα στις ομάδες αν οι εξέδρες που βρίσκονται απέναντι από τις τηλεοπτικές κάμερες είναι άδειες.
Στην Αγγλία, ένας από τους λόγους που δεν σταματούν οι αγώνες στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων εκείνες τις ημέρες.
Και στην ημεδαπή τι κάνουμε; Ανοίγουμε τις πόρτες μετά το εικοστό λεπτό λέγοντας κατάμουτρα σε όσους πληρώνουν εισιτήριο πως είναι μεγάλα κορόιδα.
Μιλούν όλοι για διαφάνεια αλλά κανείς δεν αγγίζει το ευαίσθητο σημείο των εισιτηρίων. Πόσοι περνούν από τα τουρνικέ – τα ποια; -, πόσα χρήματα εισπράττονται, τι φόροι αποδίδονται; Εχει ελέγξει ποτέ κανείς αν γίνονται όλα σύμφωνα με τον νόμο ή κάνουμε τα στραβά μάτια για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ομάδες;
Αφανίπτερα – κοινώς ψύλλοι – στ’ άχυρα θα σκεφτούν κάποιοι. Παράσιτα όμως που πίνουν το αίμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.