Δεν είναι σύνηθες, αλλά το φετινό πρωτάθλημα έχει τις ιδιαιτερότητές του που σχετίζονται με τη ροή του προγράμματος. Σαφώς και απέχουμε από το να γίνουμε… Αγγλία, αλλά πού ακούστηκε μια ομάδα να αρχίζει με τρία συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια (ο Ολυμπιακός εν προκειμένω) και άλλη (ΠΑΣ) να παίζει τρεις κολλητές φορές μακριά από το σπίτι της; Αυτό δεν συνέβη στην τύχη και «υπεύθυνος» είναι το πρόγραμμα. Κι όμως, δεν τρελάθηκε! Ούτε πρέπει να μαλώσουμε όσους διενεργούν τις κληρώσεις. Απλά, κάποια ζητήματα αξίζει να τα επισημάνουμε ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη, αν και στα μέρη μας αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ταλαιπωρείται χρόνια από το γήπεδό του. Αν θέλουμε να το πούμε ακριβέστερα, το χορτάρι των Ζωσιμάδων συχνά-πυκνά εμφανίζει προβλήματα, το τερέν μετατρέπεται σε βούρκο και ειδικά τους χειμερινούς μήνες η κατάσταση όχι μόνο είναι αποκρουστική, αλλά ο αγωνιστικός χώρος εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα όλων. Ποδοσφαιριστών και διαιτητών. Ωστόσο, αν δεν λαθεύουμε, το περασμένο πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε νωρίς, οι μήνες ήταν αρκετοί για να αντικατασταθεί ο χλοοτάπητας και να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα. Προς τι η καθυστέρηση; Επεσαν έξω στη σπορά; Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την έδρα του Αρη, το Κλεάνθης Βικελίδης. Ωραία, εντυπωσιακή καλύτερα η ατμόσφαιρα στο πρώτο παιχνίδι εντός έδρας του Αρη μετά την επιστροφή του στη Σούπερ Λίγκα, αλλά μιλάμε για το Καυτανζόγλειο. Προφανώς, πολύ σύντομα οι φίλοι της ομάδας θα απολαμβάνουν το σύνολο που χτίζει ο Πάκο Ερέρα στο Χαριλάου και όχι μακρύτερα.

Ολο αυτό το σκηνικό θυμίζει τις προ ετών περιπέτειες της Καλλονής, που αγωνίστηκε στο ΟΑΚΑ και όχι στη Λέσβο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εστω και σε μικρότερο βαθμό, για να είμαστε απόλυτα σωστοί.

Τα ανωτέρω αξίζει να αναφέρονται, όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά για το προφανές: δεν μπορεί να αρχίζει μια διοργάνωση και κάποιες ομάδες είτε να μην έχουν έδρα που να πληροί τις προδιαγραφές, είτε οι αρμόδιοι να κάνουν αλχημείες στο πρόγραμμα. Γιατί η κανονική σειρά των αγώνων δεν είναι σωστή και κάποιες ισορροπίες έχουν διαταραχθεί χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτά πρέπει να τα αναλογιστεί η διοργανώτρια Αρχή. Και ακόμη περισσότεροι οι παράγοντες των ομάδων, που ώρες ώρες δεν κοιτούν τις εγκαταστάσεις, αλλά έχουν τον νου τους μόνο στις μεταγραφές με απώτερο στόχο να ικανοποιήσουν τον κόσμο που πιέζει για νέα πρόσωπα.