Μια πρόγευση όσων θα πει από το βήμα της ΔΕΘ έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε κάποια στοιχεία αναφορικά με τη δέσμευσή του – την οποία είχε κάνει γνωστή με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» προ δύο εβδομάδων – για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Το γαλάζιο σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, λοιπόν, προβλέπει μείωση των κύριων εισφορών για όλους από 20% σε 15% μέσα σε μια τετραετία. «Υπό τον όρο της διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας» όπως επί λέξει ξεκαθάρισε βέβαια. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι επιθυμεί τα πρώτα χρόνια αυτής της τετραετίας η μείωση να είναι πιο «επιθετική». Παράλληλα, μίλησε για ένα ασφαλιστικό που θα επαναφέρει την αρχή της ανταποδοτικότητας, την οποία έχει καταργήσει ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιος δουλεύει περισσότερα χρόνια, θα παίρνει περισσότερα χρήματα και όποιος εργάζεται λιγότερα χρόνια, θα έχει μικρότερη σύνταξη. Στο σύστημα τριών πυλώνων, το οποίο η ΝΔ έχει εξαγγείλει, διευκρίνισε ότι θα έχει κανείς τη δυνατότητα να λαμβάνει επικουρική σύνταξη από τον ιδιωτικό τομέα.
Οσο για τη μείωση φόρων, την οποία υπόσχονται οι νεοδημοκράτες εδώ και καιρό, εξήγησε ότι θα εξισορροπηθεί από τη μείωση δαπανών. Καθώς και πως όποιες αλλαγές θα γίνουν είναι ήδη κοστολογημένες και θα εφαρμοστούν σε συνεννόηση με τους εταίρους. Ως προς τις προσλήψεις στο Δημόσιο – ένα ζήτημα που συχνά του θέτουν οι πολίτες στις περιοδείες του, όπως αναφέρουν από το περιβάλλον του – υποστήριξε πως θα προσλαμβάνεται ένας για κάθε πέντε που φεύγουν.
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Ο Μητσοτάκης παρουσίασε σε αδρές γραμμές και τον σχεδιασμό που έχει στο συρτάρι του γραφείου του για το υπουργικό του συμβούλιο. Μίλησε για ένα μικρότερο υπουργικό, στο οποίο δεν θα υπάρχει καμία θέση αναπληρωτή υπουργού, επειδή όπως χαρακτηριστικά το έθεσε «δεν έχουν λόγο ύπαρξης». Σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις υπουργείων, αλλά και ότι επιθυμεί να κυβερνήσει με πρόσωπα της γενιάς του και μικρότερα από τον ίδιο. Υπενθύμισε δε αυτό που συνηθίζει να επαναλαμβάνει: Οτι, δηλαδή, στην κυβέρνησή του θα συμπεριλαμβάνονται και πρόσωπα που δεν ανήκουν επισήμως στη ΝΔ και δεν θα βρεθούν στα ψηφοδέλτιά της. Τέλος, δεσμεύθηκε πως το κόμμα του, όταν γίνει κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για δύο τουλάχιστον χρόνια. Και εκείνος ως πρωθυπουργός θα κρατήσει τον ίδιο υπουργό Παιδείας για το σύνολο της κυβερνητικής του θητείας.