Το μενού περιείχε κουλούρι και κόψιμο κορδέλας, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και δηλώσεις για τους Οκτώ. Με ένα σόου ελληνοτουρκικής φιλίας και μετά το ψυχροπολεμικό κλίμα των προηγούμενων μηνών, η Αθήνα και η Αγκυρα συναντήθηκαν στη Σμύρνη για τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου. Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσαν τα νέα δεδομένα για τις σχέσεις των δύο κρατών σε μια προσπάθεια αποκατάστασής τους. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα απαιτήσει χρόνο. Η υπέρπτηση των δύο μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Σμύρνη, που προκάλεσε το ξάφνιασμα του έλληνα υπουργού, θεωρήθηκε από πολλούς επίδειξη δύναμης από την τουρκική πλευρά – παρότι τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας μιλούσαν για ασκήσεις εν όψει του εορτασμού της 9ης Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ τους τετ α τετ, οι δυο υπουργοί συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά διμερή ζητήματα, για τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Συρία αλλά και το Κυπριακό – στο οποίο αναμένονται εξελίξεις στα τέλη του μήνα. Το καλό κλίμα μεταξύ των δύο υπουργών έγινε σαφές και από τις δηλώσεις τους. «Οι δυο μας εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» ανέφερε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως «από καιρού εις καιρόν δεν μπορούμε να τα βρούμε, οι σχέσεις μας περνούν ταραχώδεις μέρες. Δεν αποτελούν μυστικό οι διαφορές μας, αλλά εμείς βλέπουμε τη συνεργασία και τον διάλογο ως λύση» – για να συμπληρώσει αμέσως μετά πως η Τουρκία «δεν θα επέτρεπε σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας». Η έμμεση αναφορά στην υπόθεση των Οκτώ δεν έμεινε αναπάντητη, με τον Κοτζιά να σημειώνει πως «εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Τα όσα συνέβησαν στα εγκαίνια προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ. «Πριν από τρεις ημέρες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου ζήτησε διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας χωρίς όρους και έναρξη υψηλόβαθμων επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών» επεσήμανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Εχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά την έναρξη διαλόγου χωρίς όρους; Εχει παραιτηθεί, δηλαδή, από την πάγια ελληνική θέση ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί βάση οποιασδήποτε συζήτησης; Εχει αποδεχθεί να συζητήσει τουρκικές αξιώσεις που η Ελλάδα παγίως απέρριπτε ως παντελώς ανυπόστατες;» διερωτήθηκε.