Εχει «μεγαλώσει» στα χέρια ενός εκ των κορυφαίων προπονητών όλων των εποχών. Για τον Φεντερίκο Μακέντα, ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον ήταν ο δικός του «δάσκαλος». Αλλωστε στο σχολείο δεν τα πήγε ποτέ καλά με τους δασκάλους του. Ούτε με τα μαθήματα. Είχε μείνει τρεις φορές στην ίδια τάξη! Οι γονείς του δεν είχαν χρήματα για σπουδές, αλλά εκείνος ήξερε πώς θα τους βοηθήσει. «Θα παίξω ποδόσφαιρο και θα βγάλω χρήματα για να ζήσουμε όλοι», τους είπε όταν ακόμα ήταν μικρό παιδί.

Το πέτυχε. Θα μπορούσε να είχε βγάλει πολύ περισσότερα, όμως ήταν… αγύριστο κεφάλι. Τόσο πολύ, που όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον πλησίασε για πρώτη φορά, εκείνος αρνήθηκε λόγω… χρημάτων. Πριν καλά καλά κλείσει τα 16 του χρόνια, οι άνθρωποι της Γιουνάιτεντ πλησίασαν την οικογένειά του.

«Θέλουμε τον γιο σας να έρθει και να παίξει για εμάς. Του προσφέρουμε 600 στερλίνες την εβδομάδα». Ο Κίκο – όπως του αρέσει να τον φωνάζουν – «κλώτσησε». Επέστρεψε στην ομάδα το συμβόλαιό του. «Μπορώ να πάρω περισσότερα», είπε στους γονείς του, που βρίσκονταν σε κακή οικονομική κατάσταση. Εκείνοι παραξενεύτηκαν. Το ίδιο και οι άνθρωποι της Γιουνάιτεντ. Δεν περίμεναν πως ένα παιδί θα αρνηθεί έναν τόσο μεγάλο σύλλογο. Αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Ανέβασαν την προσφορά τους, την πήγαν εκεί που την ήθελε ο ίδιος και ο πιτσιρικάς πήγαινε στο Μάντσεστερ ως ο «ιταλός Κριστιάνο Ρονάλντο».

Στην Αγγλία δεν του άρεσε τίποτα άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο. Απεχθανόταν τον καιρό. Οπως και το φαγητό. Ομως «στην πρώτη μου προπόνηση έφαγα δίπλα στον Ρονάλντο και τον Γκιγκς. Ο σερ Αλεξ ήρθε και με αγκάλιασε. Σκόραρα στο ντεμπούτο μου με την Κ18 και προωθήθηκα στις ρεζέρβες, όπου στο ντεμπούτο μου αντικατέστησα τον Πικέ». Ναι, το ποδόσφαιρο μπορούσε να ξεπεράσει τα πάντα.

Απότομη πτώση

Η συνέχεια γνωστή. «Θεός» για τα γκολ που σημείωσε και ουσιαστικά χάρισαν τίτλο στη Γιουνάιτεντ, μα η πτώση απότομη. Εφταιγε πάλι το… ξερό του το κεφάλι. Τον Ιανουάριο του 2011 ο Φέργκιουσον τον συμβούλευσε να πάει δανεικός σε αγγλικό σύλλογο, γιατί θεωρούσε πιο αδύναμο το ιταλικό πρωτάθλημα. Επέλεξε τελικά τη Σαμπντόρια. «Ο δανεισμός στη Σαμπντόρια ήταν λάθος. Επρεπε να ακούσω τον σερ Αλεξ». Εκτοτε, άρχισε η κατηφόρα. Εγινε γυρολόγος.

Την περίοδο 2011-12 ξεκίνησε στη Γιουνάιτεντ και κατόπιν πήγε δανεικός στην ΚΠΡ, αλλά έπειτα από έναν μήνα έκανε επέμβαση στον αστράγαλο. Συνέχισε στην Μπουντεσλίγκα με τη Στουτγάρδη και έπαιζε ελάχιστα ως αλλαγή. Το 2013 κατέληξε στην Ντονκάστερ. Εφυγε στα μισά και στην Μπέρμιγχαμ βρήκε τον εαυτό του. Πέτυχε σε μισή σεζόν για πρώτη φορά σε μία ομάδα διψήφιο αριθμό γκολ. Ως ελεύθερος από τη Γιουνάιτεντ συνέχισε στην Κάρντιφ. Αλλά τότε ταλαιπωρήθηκε με πρόβλημα στη μέση. Το ίδιο πρόβλημα με αφόρητους πόνους είχε και στη Νότιγχαμ, όπου πήγε δανεικός και αναγκάστηκε να κάνει επέμβαση.

Στα 27 του πλέον, έχοντας ακόμα πολλά χρόνια μπάλας μπροστά του, αποφάσισε να περιμένει μέχρι τέλους τον Παναθηναϊκό. Από τη στιγμή που ο Νίκος Νταμπίζας του έκανε την πρώτη κουβέντα, στον Ιταλό έγινε το… κλικ. Αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα όπου θα αναζητήσει την αναγέννησή του. Την επιστροφή του στην κορυφή. Κι αυτό δήλωσε χθες στην παρουσίασή του από τον Παναθηναϊκό. Πως θέλει να επιστρέψει στην κορυφή και να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να επιστρέψει και εκείνος.

«Είναι χαρά για μένα να είμαι μέλος αυτής της μεγάλης ομάδας. Τις τελευταίες ημέρες δεν έβλεπα την ώρα να υπογράψω. Ηταν η πρώτη μου επιλογή και είχα στο μυαλό μου μόνο τον Παναθηναϊκό. Εχουμε ένα κοινό, να φτάσουμε ξανά στην κορυφή», είπε στη χθεσινή παρουσίασή του από τους Πράσινους. Και υποσχέθηκε ότι θα σημειώσει πολλά γκολ, εξηγώντας κιόλας τον λόγο που πήρε το νούμερο 9.

«Τελευταία φορά που έπαιξα με το 9 πέτυχα πολλά γκολ. Θα τη φορέσω και εδώ με χαρά και υπόσχομαι πως θα πετύχω ακόμα περισσότερα γκολ. Είναι πολύ σημαντικό που έχω την υποστήριξη του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή».

Με τις… ευχές του Σισέ

Ο Μακέντα αποκάλυψε και τις συζητήσεις που είχε με ένα θρυλικό «εννιάρι» του Παναθηναϊκού. Τον Τζιμπρίλ Σισέ. «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Σισέ, που είναι θρύλος εδώ, και μου είπε να μην το σκεφτώ δεύτερη φορά. Αυτό έκανε ακόμα πιο εύκολη την απόφασή μου να έρθω εδώ». Επιπλέον, δείχνοντας την αυτοπεποίθηση με την οποία έρχεται στην Ελλάδα, μίλησε για τον ρόλο του ηγέτη, αναφέροντας πως μπορεί να γίνει ο ηγέτης του Παναθηναϊκού.

«Εχω τα χαρακτηριστικά να γίνω ηγέτης αυτής της ομάδας. Θα είναι μία σημαντική ευθύνη για μένα. Πολλοί νέοι παίκτες κοιτούν τι έχουν κάνει οι μεγαλύτεροι, και θέλουν από τους ηγέτες να τους δείχνουν τον δρόμο».

Οσο για το πότε θα τον δούμε στο γήπεδο; Αν ήταν στο χέρι του θα έμπαινε και αύριο να αγωνιστεί. «Διάλεξα το 9 γιατί θέλω να παίξω στην κορυφή και να σκοράρω πολλά γκολ. Θέλω να πετύχω πολλά πράγματα με το κλαμπ. Προπονούμαι εδώ και δύο μήνες, θα προπονηθώ και αυτές τις δέκα ημέρες. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι να είναι κανείς έτοιμος πνευματικά. Πιστεύω πως θα είμαι έτοιμος για το επόμενο ματς».

«Ηταν εξαρχής βασική μας επιλογή»

Δίπλα στον Φεντερίκο Μακέντα ήταν ο Νίκος Νταμπίζας χθες το πρωί στο Κορωπί. Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού ανέφερε πως ο Ιταλός γέμισε όλα τα… κουτάκια, είχε δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά του επιθετικού που αναζητούσε ο Παναθηναϊκός και ξεκαθάρισε ότι εξαρχής ήταν μία από τις βασικές επιλογές της ομάδας για την κορυφή της επίθεσης.

«Τα χαρακτηριστικά ενός ποδοσφαιριστή είναι συγκεκριμένα. Από εκεί και πέρα παίζουν πολλές παράμετροι ρόλο στην επιλογή ενός ποδοσφαιριστή. Ο Φεντερίκο έχει τα στοιχεία για το αγωνιστικό πλάνο που έχουμε. Υπάρχουν και άλλα εξίσου σημαντικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με τη θέση και το κίνητρο για να πάρει ο καθένας αυτό που του αναλογεί.

Εχει διαγράψει μια πορεία τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο είναι πως ήταν εξαρχής από τις βασικές μας επιλογές. Εχουν γεμίσει όλα τα κουτάκια, υπάρχει στο κάδρο εδώ και μεγάλο διάστημα. Θεωρώ ότι και οι δύο έχουμε έναν πολύ μεγάλο στόχο. Το κίνητρο είναι μεγάλη υπόθεση για μένα. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό. Οταν έχεις βρεθεί από μικρός στο υψηλό επίπεδο και η καριέρα σου έχει αυτή την πορεία επιθυμείς να επιστρέψεις στην κορυφή και έχεις τεράστιο κίνητρο».