Σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της Nike καλούν χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι των social media για την απόφαση της εταιρείας να χρησιμοποιήσει τον πρώην quarterback της ομάδας του Σαν Φρανσίσκο 49ers, Κόλιν Κέπερνικ.

Η μετοχή της Nike υποχώρησε χθες περισσότερο από 2%, τη στιγμή που χιλιάδες χρήστες των social media ανέβαζαν βίντεο και φωτογραφίες από παπούτσια της στα οποία είχαν βάλει φωτιά.

Ο Κέπερνικ είναι ο πρώτος αθλητής του αμερικανικού φούτμπολ που γονάτισε πριν από δυόμισι χρόνια τη στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών, διαμαρτυρόμενος για την επιθετικότητα των αστυνομικών, τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις.

Τον μιμήθηκαν

Την τάση Κέπερνικ μιμήθηκαν δεκάδες άλλοι αθλητές του NFL διχάζοντας την κοινή γνώμη της Αμερικής και δίνοντας ταυτόχρονα ιδανική πάσα στην εθνικιστική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε από τις ομάδες να απολύουν όποιον γονατίζει.

Στο τέλος της σεζόν 2016-2017 οι 49ers απέλυσαν τον Κέπερνικ ενώ οι υπόλοιπες ομάδες τού έκλεισαν τις πόρτες.

Ο αμερικανός αθλητής μήνυσε το NFL κατηγορώντας το για συνωμοσία και όλα δείχνουν ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ακροατήριο και θα αναγκαστούν να καταθέσουν ιδιοκτήτες των ομάδων, προπονητές και συνάδελφοί του, γεγονός που αν συμβεί θα είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για το αμερικανικό φούτμπολ.

Με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από το εμπνευσμένο σλόγκαν «Just Do It» η Νike τρέχει μια διαφημιστική καμπάνια με αρκετούς αθλητές, ανάμεσά τους και τον Κέπερνικ. «Πιστεύοντας σε κάτι. Ακόμα κι αν σημαίνει πως πρέπει να δώσεις τα πάντα γι’ αυτό» είναι το μήνυμα του πρώην αθλητή του NFL, δίπλα στο λογότυπο της Nike που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Η άμεση αντίδραση των διαφωνούντων ήταν η δημιουργία του χάσταγκ #NikeBoycott όπου χιλιάδες χρήστες του Twitter καλούσαν σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας. «Πρώτα το NFL με ανάγκασε να επιλέξω ανάμεσα στο αγαπημένο μου σπορ και τη χώρα μου. Επέλεξα τη χώρα μου», έγραψε ο χρήστης @sclancy79. «Στη συνέχεια η Nike με αναγκάζει να επιλέξω ανάμεσα στα αγαπημένα μου παπούτσια και τη χώρα μου. Από πότε η αμερικανική σημαία και ο εθνικός ύμνος έγιναν προσβλητικά;».

Υπάρχουν όμως και πολλοί που αντέδρασαν θετικά στην πρωτοβουλία της Nike, ενώ σπουδαίοι αθλητές όπως ο ΛεΜπρον Τζέιμς, ο Κέβιν Ντουράντ, η Σερίνα Γουίλιαμς και ο Κρις Πολ έδειξαν την υποστήριξή τους ποστάροντας εικόνες από τη διαφήμιση του Κέπερνικ στα προφίλ τους στο Instagram. Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ πήρε θέση: «Η σεζόν του NFL θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, ατυχώς για μια ακόμα φορά ο Κέπερνικ δεν βρίσκεται σε ρόστερ. Ακόμα κι έτσι είναι ένας από τους καλύτερους Quarterbacks στο πρωτάθλημα».

Αλλαξαν τον κανονισμό

Η Nike δεν είναι το πρώτο αθλητικό μπραντ που βρίσκεται αντιμέτωπη με καλέσματα για μποϊκοτάζ των προϊόντων της. Η Under Armour δέχθηκε σκληρή κριτική πέρυσι όταν ο διευθύνων σύμβουλός της σχολίασε θετικά τον Τραμπ. Επίσης η Adidas δέχθηκε πιέσεις να διακόψει τη συνεργασία της με τον ράπερ Κάνιε Γουέστ όταν ο τελευταίος περιέγραψε τη σκλαβιά ως επιλογή και εξύμνησε τον Τραμπ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Nike υποστηρίζει αθλητικές προσωπικότητες που έχουν άποψη και την υποστηρίζουν. Η πολιτικοποίηση του αθλητισμού είναι πιθανόν να οδηγήσει σε πολωτική δημογραφία», σχολίασε ο Τζον Γκάι, αναλυτής της Mainfirst Bank του Λονδίνου.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως το μποϊκοτάζ δεν θα έχει μεγάλες συνέπειες για τη Nike, όπως συνέβη με την Dick’s Sporting Goods η οποία αποφάσισε να μην πουλά επιθετικά όπλα μετά το μακελειό σε σχολείο της Φλόριντα τον Φεβρουάριο.

Η πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος είναι προγραμματισμένη για αύριο και σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι αθλητές απαγορεύεται να γονατίζουν στον εθνικό ύμνο. Οσοι αντιδρούν σ’ αυτό το μέτρο θα μπορούν να μένουν στα αποδυτήρια κατά την ανάκρουσή του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να δημιουργήσει ρεύμα ώστε το ESPN να μεταδίδει σε ζωντανή μετάδοση τη στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από το τηλεοπτικό δίκτυο.