Η εμμονή του Γιούργκεν Κλοπ να ελέγχει τα πάντα έφτασε μέχρι τις εκτελέσεις των πλάγιων άουτ. Ο γερμανός προπονητής της Λίβερπουλ προσέφερε part time συνεργασία με τον κάτοχο του ρεκόρ Γκίνες στην εκτέλεση πλάγιου άουτ Τόμας Γκρόνεμαρκ προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες νίκης της ομάδας του.

Το 2010 ο Δανός Γκρόνεμαρκ κατάφερε να στείλει την μπάλα 51,33 μέτρα μακριά σε εκτέλεση πλάγιου άουτ. «Οι καλές εκτελέσεις κερδίζουν παιχνίδια» είναι το μότο του στην ιστοσελίδα throwin.dk που έχει δημιουργήσει. «Αποστολή μου είναι να βελτιώνω αυτές τις λεπτομέρειες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Οι περισσότεροι παίκτες μπορούν να κερδίσουν 5 με 10 μέτρα απόσταση, κάποιοι άλλοι 15» εξηγεί ο Γκρόνεμαρκ.

Η συνεργασία του με τη Λίβερπουλ προκάλεσε, όπως άλλωστε αναμενόταν, αρκετά σχόλια. Ο σκωτσέζος πρώην διεθνής άσος Αντι Γκρέι είπε με σκωπτική διάθεση: «Το μάθημα είναι ξεκάθαρο: παίρνεις την μπάλα, την τοποθετείς πίσω από το κεφάλι και τη δίνεις σε έναν συμπαίκτη σου με τα δυο πόδια στο έδαφος. Θέλω να είμαι ο επικεφαλής προπονητής στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου».

Οι αριθμοί

Ο Γκρόνεμαρκ απάντησε: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με όλα όσα λέει. Σε κάθε παιχνίδι όμως υπάρχει ένας μέσος όρος 40 με 50 εκτελέσεις, που σημαίνει πως 12 λεπτά είναι χαμένα σε τέτοιες καταστάσεις που προκύπτουν από τον τύπο εκτέλεσης των πλάγιων άουτ. Στις περισσότερες από τις μισές φορές οι ομάδες χάνουν την μπάλα. Συνέβη, για παράδειγμα, στον Αμπιντάλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2011. Επτά δευτερόλεπτα αργότερα ο Ρούνι σκόραρε για τη Γιουνάιτεντ».

Τα αποτελέσματα της δουλειάς του Γκρόνερμαρκ είναι πράγματι εντυπωσιακά. Ο Αντρέας Πόουλσεν που τώρα αγωνίζεται στην Γκλάντμπαχ μπορεί πλέον να πετά την μπάλα με τα χέρια στα 37,9 μέτρα από τα 24,25 μέτρα.

Η Μίντιλαντ και η Χόρσενς με τις οποίες συνεργάστηκε ο Γκρόνεμαρκ πέτυχαν πέρυσι περισσότερα από 20 γκολ λόγω της βελτίωσης των εκτελέσεων των πλάγιων άουτ.

«Ποτέ δεν είχα ακούσει για έναν τέτοιο προπονητή, όταν έμαθα γι’ αυτόν. Ηθελα να τον συναντήσω και όταν συνέβη αυτό ήμουν 100% σίγουρος πως ήθελα να τον προσλάβω» εξηγεί ο Κλοπ.

Στα νιάτα του ο 43χρονος σήμερα Γκρόνεμαρκ ήταν σπρίντερ και είχε αναδειχθεί τέσσερις φορές πρωταθλητής στη Δανία.