Η Σάρα Βάγκενκνεχτ είναι γνωστή για τις δραστικές της διατυπώσεις. Είναι δείγμα της ρητορικής της δεινότητας που χαρακτηρίζει την κοινοβουλευτική ηγέτιδα του κόμματος Αριστερά. «Εχουμε μία χειροπιαστή κρίση δημοκρατίας», αποφάνθηκε χθες η Βάγκενκνεχτ στην πρώτη επίσημη εμφάνιση της νέας πολιτικής κίνησης Σηκωθείτε. Οι ιδρυτές του θέλουν ένα «μαζικό κίνημα» από μέλη της Αριστεράς, του SPD και των Πρασίνων. Ωστόσο τα άλλα κόμματα κόβουν τις γέφυρες με τo νέο κίνημα.

Συνιδρυτές του νέου κινήματος με τη Σάρα Βάγκενκνεχτ και τον σύζυγό της Οσκαρ Λαφοντέν είναι πάνω από 80 πολιτικοί, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί. Μέχρι χθες το πρωί το νέο κίνημα μετρούσε 101.741 εγγεγραμμένους στην ιστοσελίδα του. «Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένη πόσοι άνθρωποι δηλώθηκαν» είπε ικανοποιημένη η Σάρα Βάγκενκνεχτ. Πρόκειται όμως για τρικ που βαφτίζει κάθε ενδιαφερόμενο που εγγράφεται στην ιστοσελίδα σε μέλος της κίνησης. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρόεδρος της Νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Κέβιν Κίνερτ. «Με έκπληξη έμαθα σήμερα ότι με την εγγραφή μου για το ενημερωτικό φυλλάδιο έγινα ένα από τα ιδρυτικά μέλη της κίνησης», είπε ο πρόεδρος της Νεολαίας Γιούζος. Επέκρινε τη Βάγκενκνεχτ για βολονταρισμό και εκτίμησε ότι η ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης δεν έχει καμία ιδέα που η Αριστερά δεν μπορεί ήδη σήμερα να υποστηρίξει και να οργανώσει.

Πράγματι, η ιδρυτική διακήρυξη του κινήματος βρίθει γενικόλογων στόχων και διαπιστώσεων. «Υπάρχει μία πλειοψηφία στον λαό για μία νέα πολιτική: αφοπλισμό και ειρήνη, υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συντάξεις, δίκαιη φορολόγηση και περισσότερη ασφάλεια», αναφέρεται σχετικά, «η κυβέρνηση διασώζει τράπεζες, αλλά δεν είναι πρόθυμη να προστατεύσει τους υπερήλικους από τη φτώχεια». Επιδίωξη είναι «να αλλάξουν τα κόμματα», είπε η Βάγκενκνεχτ και βασικός στόχος είναι «μία νέα κυβέρνηση της Γερμανίας».

Συνοδοιπόροι της Βάγκενκνεχτ και συμπαρουσιαστές της νέας κίνησης χθες στο Βερολίνο, δύο γνωστά πρόσωπα από άλλα κόμματα: Η δήμαρχος του Φλένσμπουργκ, Σιμόνε Λάνγκε, η οποία την περασμένη άνοιξη έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος του SPD, και το ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος των Πρασίνων, Λούντγκερ Φόλμερ. Αυτός είχε αποσυρθεί επί 13 χρόνια, αλλά επανέρχεται επειδή θεωρεί ότι το σημερινό κόμμα των Πρασίνων απώλεσε «προγραμματική ουσία» και απομακρύνθηκε από τους δύο ιδρυτικούς του άξονες: το ειρηνιστικό κίνημα και τον κοινωνικό προσανατολισμό.

Αλλά οι Πράσινοι – όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες – λένε όχι στο νέο κίνημα. Ο πρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, διαπίστωσε ένα «έλλειμμα σε περιεχόμενο και ιδέες», ενώ επέκρινε και τον κινηματικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας Βάγκενκνεχτ. «Την ώρα που ο κοινοβουλευτισμός και το κράτος δικαίου δέχονται πιέσεις, ζητούμενο δεν είναι να αναπτυχθούν εναλλακτικές στην κοινοβουλευτική δημοκρατία», τόνισε ο πράσινος πρόεδρος.

Και το κόμμα της Βάγκενκνεχτ, Αριστερά, πήρε σαφείς αποστάσεις από την κίνηση των δύο εμβληματικών ιδρυτών της. «Η πρωτοβουλία Σηκωθείτε είναι ένα πρότζεκτ της Σάρα Βάγκενκνεχτ και του Οσκαρ Λαφοντέν και όχι του κόμματος Αριστερά», σημείωσε ο ομοσπονδιακός γραμματέας του κόμματος Γιεργκ Σίντλερ.

Γι’ αυτό παίζει το εθνικό χαρτί

Η κόκκινη Σάρα θα ήθελε να γίνει ο Μελανσόν της Γερμανίας, αλλά περιθώρια στα αριστερά δεν έχει. Για αυτό παίζει το εθνικό χαρτί. Θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των κατώτερων στρωμάτων που θέλει, μπορεί να γίνει μόνον στο εθνικό πλαίσιο της Γερμανίας, κόντρα στην ΕΕ και την παγκοσμιοποίηση. Θέλει τη Γερμανία των κλειστών συνόρων, υιοθετεί σκληρή γραμμή για τους πρόσφυγες. Εκεί εφάπτεται με τον εθνικιστικό λαϊκισμό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και θέλει να γίνει η αριστερή εναλλακτική για τους ψηφοφόρους του AfD. Το κίνημα Σηκωθείτε είναι η αριστερή εκδοχή του γερμανικού εθνικολαϊκισμού.