Και στο τέλος φταίνε οι Γάλλοι: αυτή η πεποίθηση φαίνεται να καθορίζει την εξωτερική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης, έτσι τουλάχιστον όπως την εκφράζει ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας και κυβερνητικός εταίρος που στην κυβέρνηση συνασπισμού με το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.
Η κόντρα Ρώμης – Παρισιού, ή μάλλον Σαλβίνι – Μακρόν, περιστρέφεται γύρω από το Μεταναστευτικό. Αλλά την αφορμή αυτή τη φορά έδωσε η κατάσταση στη Λιβύη – κατάσταση που παρομοιάζεται με χάος. «Η Ιταλία πρέπει να παραμείνει πρωταγωνίστρια στη διαδικασία σταθεροποίησης της Μεσογείου. Είμαι προσωπικά διατεθειμένος να διατρέξω κάποιους κινδύνους και να επιστρέψω εκεί σύντομα» έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter. Για να εμφανίσει στη συνέχεια ένα βίντεο με τις δηλώσεις που έκανε στους εκπροσώπους του Τύπου: «Σκέφτομαι κάποιον που πήγε να κάνει πόλεμο εκεί, ενώ δεν έπρεπε. Κάποιος που ορίζει ημερομηνίες για τις εκλογές χωρίς να ενημερώσει τους συμμάχους του, τον ΟΗΕ και τους Λίβυους» ακούγεται να λέει.
Οι δημοσιογράφοι ρωτούν τον ιταλό πολιτικό, έναν πολιτικό που έχει απαγορεύσει την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών στα ιταλικά λιμάνια, αν θεωρεί τη Λιβύη ασφαλή χώρα για να μεταφέρονται εκεί οι διασωθέντες στη Μεσόγειο. Και εκείνος αρκείται να απαντήσει «ρωτήστε το Παρίσι». Την απάντηση όμως δίνουν τα ίδια τα γεγονότα: χθες, περίπου 1.800 μετανάστες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το κέντρο παραμονής όπου διέμεναν εξαιτίας των συγκρούσεων που διεξάγονταν κοντά, ανάμεσα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις και φατρίες. Κι αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι από το παζλ του χάους που προκλήθηκε μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός την περασμένη Παρασκευή.
Ακόμη χειρότερα, οι συγκρούσεις αυτές μαίνονται κοντά στην πρωτεύουσα – ο προσφυγικός καταυλισμός είναι δυο βήματα από το αεροδρόμιο. Αυτή η εγγύτητα έκανε χθες την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) να καλέσει επειγόντως τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια διευρυμένη συνάντηση με αντικείμενο την κατάσταση ασφαλείας στην πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα, η Ρώμη αποκλείει το ενδεχόμενο επέμβασης των ιταλικών ειδικών δυνάμεων στην Τρίπολη. Η Ιταλία, άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, έχει αναπτύξει περισσότερα από 300 μέλη των ενόπλων της δυνάμεων στη χώρα, με αποστολή την προστασία του νοσοκομείου της Μιζουράτα και της ιταλικής πρεσβείας, καθώς και την παροχή επιμελητειακής βοήθειας στο λιβυκό λιμενικό.
Η αδυναμία αυτή της Ρώμης να παρέμβει στρατιωτικά εξηγεί και την επίθεση στο Παρίσι, πιονέρου στην επιχείρηση ανατροπής του λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Τη σκυτάλη από τον Σαλβίνι πήρε η ιταλίδα υπουργός Αμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα. «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα αυτή η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση επειδή κάποιος το 2011 έβαλε τα δικά του συμφέροντα πάνω από εκείνα των Λίβυων και της ίδιας της Ευρώπης» δήλωσε. Κι όλα αυτά ενώ δημοσίευμα της «Κοριέρε ντέλα Σέρα» αναφέρει ότι η τελευταία κρίση στη Λιβύη δημιούργησε ένα ρεύμα 50.000 μεταναστών που ετοιμάζονται να σαλπάρουν για την Ιταλία. Ο Σαλβίνι, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να είναι αυτός που νικάει στο τέλος: το κόμμα του είναι πλέον πρώτο στις δημοσκοπήσεις με 32,2% (από 17,4% στις εθνικές εκλογές) έναντι 28,3% του κυβερνητικού εταίρου.