Σαρωτικά μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Αργεντινής σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στη νομισματική κρίση, καθώς το πέσο έχει χάσει σχεδόν 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος. Παράλληλα, αργεντίνοι αξιωματούχοι συναντώνται σήμερα στην Ουάσιγκτον με εκπροσώπους του ΔΝΤ προκειμένου να επισπευσθεί η καταβολή των δόσεων του προγράμματος βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Στο πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση αρκετών υπουργείων – ξήλωσε σχεδόν τα μισά. «Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα βγάζει», ανέφερε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το βασικό πρόβλημα: την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών». Εξήγγειλε επίσης την αύξηση φόρων στις εξαγωγές ορισμένων σιτηρών και άλλων προϊόντων, προκειμένου να μαζέψει τα κεφάλαια εκείνα που θα επιτρέψουν στη χώρα να επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες. Η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας και σογιέλαιου και είναι επίσης μεγάλος παραγωγός καλαμποκιού και σιταριού. Από την 1η Ιανουαρίου, αυτές οι πρωτογενείς εξαγωγές θα φορολογηθούν με τέσσερα πέσος για κάθε δολάριο αξίας, ενώ τα μεταποιημένα προϊόντα θα φορολογηθούν με τρία πέσος για κάθε δολάριο αξίας.
Τα σκληρά μέτρα επιδεινώνουν τη λιτότητα που ήδη εφαρμόζεται και έχει πλήξει τους αργεντίνους πολίτες. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι δεν στέκονται στο ύψος των προσδοκιών των διεθνών αγορών, καθώς το πέσο συνέχισε την πτωτική του πορεία μετά τις ανακοινώσεις του Μάκρι, χάνοντας άλλο 4% της αξίας του έναντι του δολαρίου.  Ο πρόεδρος τόνισε ότι τα σκληρά αυτά μέτρα για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού είναι ο μοναδικός τρόπος να τεθεί τέλος στις συνεχείς οικονομικές κρίσεις που ζει η Αργεντινή εδώ και δεκαετίες. «Δεν πρόκειται για άλλη μια κρίση. Πρέπει να είναι η τελευταία», τόνισε.
Λόγω των προβλημάτων αλλά και επειδή οι αγορές φαίνεται να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το εάν θα επιτύχουν τα νέα μέτρα, είναι πολύ σημαντικές οι συνομιλίες με το ΔΝΤ που ξεκινούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και όπου θα τεθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ταμείου οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν «λίγες μέρες». Οι νέοι όροι θα πρέπει να εγκριθούν από το συμβούλιο των διευθυντών του ΔΝΤ, που γενικά έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Μάκρι και στην οικονομική του πολιτική. Η ήδη υπάρχουσα συμφωνία προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,3% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο. Η νέα κυβερνητική πρόταση θα περιέχει την εξάλειψη του ελλείμματος το 2019, ενώ για φέτος στόχος για το έλλειμμα είναι από 2,7% στο 2,6%. «Ο νέος στόχος για το 2019 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος και θα απαιτήσει απόλυτη πειθαρχία από τις αρχές, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο της ύφεσης και της αύξησης της φτώχειας», σχολιάζει ο αναλυτής της Goldman Sachs Αλμπέρτο Ράμος.
Αντιμέτωπη με υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια που απομάκρυναν τους επενδυτές από τις αναδυόμενες αγορές, φοβούμενη τη μετάδοση της νομισματικής κρίσης από την Τουρκία και έχοντας να αντιμετωπίσει την ξηρασία που έπληξε τις καλλιέργειες, η κυβέρνηση της Αργεντινής πρέπει να επιβληθεί σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ηδη οι αγορές εκφράζουν τις αμφιβολίες της για το εάν το Μπουένος Αϊρες θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες πληρωμές για το χρέος του την επόμενη χρονιά.