Ανοικτή επιστολή απηύθυνε χθες το προεδρείο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά στον Πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «υποτιμητική» και «άδικη» στάση απέναντι στον κλάδο. Νέο σημείο τριβής στις σχέσεις των γιατρών με την κυβέρνηση, που είναι ούτως ή άλλως τεταμένες, αποτελεί η εξαίρεσή τους από το ειδικό μισθολόγιο, σύμφωνα με διαρροές.
Ειδικότερα, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θεωρεί «ηθική απαξίωση για τους νοσοκομειακούς γιατρούς την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν αυξήσεις (ως μερική αποκατάσταση των απωλειών από την εφαρμογή του Μνημονίου) σε όλους τους κλάδους που περιλαμβάνονται στο ειδικό μισθολόγιο, στους δικαστές, τους ενστόλους και πανεπιστημιακούς που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, δικαίως, αλλά να εξαιρεθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί».
Οι εκπρόσωποι του κλάδου υπενθυμίζουν στον Πρωθυπουργό ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υποστεί μείωση μισθών έως και 52%, παρότι δίνουν καθημερινά μάχη ώστε να κρατηθεί όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας «έχοντας στις πλάτες μας την ευθύνη για τη ζωή ή τον θάνατο των συνανθρώπων μας».
Αιχμές αφήνουν οι νοσοκομειακοί ιατροί και για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ακολουθεί την τακτική της… σιγής στο αίτημα του κλάδου για συνάντηση. «Σας ζητήσαμε εδώ και δύο χρόνια τρεις φορές συνάντηση για να σας ενημερώσουμε για τα πραγματικά προβλήματα των νοσοκομείων, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό το ραντεβού απαξιώσατε να μας το δώσετε», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανοιχτή επιστολή.
Χωρίς καμία διάθεση να αμβλύνουν τις γωνίες, οι νοσοκομειακοί γιατροί χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της κυβέρνησης «ανάλγητη». Και συνεχίζουν: «Εμείς θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπειά μας, την οποία πλήττετε με την ενέργειά σας αυτή. Θα αγωνιστούμε για το αξιοπρεπές μισθολόγιο, το οποίο δικαιούμαστε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναρωτιούνται, απευθυνόμενοι στον Πρωθυπουργό: «Τι θα πείτε για τους νοσοκομειακούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη; Πως καλά κάνετε και δουλεύετε, αλλά δεν ανήκετε στις προτεραιότητές μου;».
Σπεύδουν δε να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση ότι το ιατρικό προσωπικό είναι καταξιωμένο στο εξωτερικό, εντούτοις «απαξιώνεται» στην Ελλάδα.
«Με τις αποφάσεις αυτές αναγκάζετε τους νέους (και όχι μόνο) συναδέλφους μας να φύγουν στο εξωτερικό. Εσείς αποφασίζετε και έχετε την ευθύνη», καταλήγει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στην ίδια ανοιχτή επιστολή.