Τη φορολογική λαίλαπα των δύο πρώτων χρόνων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία γονάτισε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αποτυπώνει στην έκθεσή του ο Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ανακηρύσσοντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων ανάμεσα στις χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση «Tax Policy Reforms 2018», στη χώρα μας επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταγράφηκε ρεκόρ αύξησης φόρων. Η καταιγίδα φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση με το τρίτο Μνημόνιο στα εισοδήματα και την κατανάλωση οδήγησαν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2015 και 2016 η φορολόγηση στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε σχεδόν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή πάνω από 5 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση, αλλά σε απόσταση, έρχεται η Ολλανδία με αύξηση περίπου μιάμισης μονάδας. Στο άλλο άκρο η Ιρλανδία, όπου την περίοδο 2007-2016 η φορολόγηση ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,4 μονάδες, από το 30,4% στο 23%.

Η Ελλάδα διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά και για το διάστημα 2007-2016. Τη περίοδο αυτή οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία. Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής ήρθε προς το τέλος της περιόδου.

«Αρκετές οικονομίες έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος, προκειμένου να μειώσουν τα βάρη για επιχειρήσεις και ιδιώτες, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Πρόκειται για μια τάση που άρχισε πριν από κάποια χρόνια και συνεχίζεται» αναφέρει στην εισαγωγή της έκθεσης «Tax Policy Reforms 2018» ο ΟΟΣΑ. H Eλλάδα, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός σημειώνει τις σημαντικές φορολογικές εξελίξεις που έγιναν σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Γαλλία, η Λετονία, οι ΗΠΑ, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών των εξελίξεων σημειώνει την τάση μείωσης των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις, ακόμα και σε χώρες που παραδοσιακά έχουν υψηλούς συντελεστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει μειωθεί από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018. Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και στη φορολογία των φυσικών προσώπων. Ωστόσο η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις χώρες, με τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων να βρίσκεται στο 29% και των φυσικών προσώπων στο 45%.

Κόντρα, επίσης, στη γενικότερη τάση μείωσης των φορολογικών βαρών στην εργασία, στην Ελλάδα  καταγράφεται αύξηση αυτών των επιβαρύνσεων (είτε με τη μορφή του φόρου εισοδήματος είτε με τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών). Εκτός από τη χώρα μας, ανάλογες επιβαρύνσεις παρατηρούνται στη Λετονία, στην Ιρλανδία, στη Σλοβενία, καθώς και στο Μεξικό και στην Τουρκία.

 

ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Πρωταθλητισμό κάνει η Ελλάδα και στο πεδίο της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας κυρίως λόγω της επιβολής του ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο κάθε χρόνο εισπράττονται τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ έχει εκτοξεύσει τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων. Μεταξύ 2000 και 2016 σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφονται αυξήσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, καταλαμβάνοντας μάλιστα την έκτη θέση πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για το ευνοϊκό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά, το οποίο έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Οσον αφορά στις εισπράξεις του ΦΠΑ ως ποσοστού του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα των χωρών του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας ακόμα και τη Γαλλία.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται και στα ψηφισμένα φορολογικά αντίμετρα, τα οποία προβλέπουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ως αντιστάθμισμα της περικοπής του αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ από το 2020, καθώς και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 26%. Ωστόσο, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των αντίμετρων τελεί υπό την έγκριση των θεσμών.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο  αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε ότι η θλιβερή παγκόσμια πρωτιά της κυβέρνησης  Τσίπρα αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της παράλογης φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός. «Η επιλογή της κυβέρνησής του να επιβάλει εξοντωτικούς φόρους καθηλώνει την οικονομία σε ασθενική ανάπτυξη και οδηγεί στη φτωχοποίηση όλο και περισσότερους πολίτες».

Αφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Απλήρωτη άφησαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος χιλιάδες φορολογούμενοι, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να φουσκώνουν τον Ιούλιο κατά 377 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτουν ότι τον Ιούλιο οι οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 206.212 άτομα, καθώς από 3.727.416 που ήταν ο αριθμός τους στο τέλος Ιουνίου έφθασαν τα 3.933.628 άτομα. Από αυτούς, αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βρίσκονται 1.742.903 άτομα, ενώ τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν ήδη βιώσει 1.143.308 οφειλέτες. Μόνο τον περασμένο μήνα ενεργοποιήθηκαν αναγκαστικά μέτρα για 6.073 φορολογουμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι παλαιές και οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν στα 101,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, με τις φρέσκες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) να διαμορφώνονται στα 5,569 δισ. ευρώ, έναντι 5,192 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018.