Δεν έχουν τέλος τα βάσανα για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota. Και αυτό γιατί για μια ακόμη φορά προχώρησε χθες στην ανακοίνωση ανάκλησης για προληπτικό έλεγχο περισσότερων του ενός εκατομμυρίου υβριδικών οχημάτων της παγκοσμίως για λόγους ασφαλείας.

Η Toyota, η οποία έχει ανακαλέσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο αριθμό διαφόρων μοντέλων, με την τελευταία ανάκληση το 2017 να ξεπερνά τα 6,5 εκατ. οχήματα, ανακοίνωσε ότι η ανάκληση στην οποία προχωρεί τώρα αφορά τα υβριδικά μοντέλα Prius plug-in Hybrid και C-HR SUV. Στόχος της εταιρείας είναι να πραγματοποιήσει προληπτικούς ελέγχους με σκοπό την αποκατάσταση ενός προβλήματος που έχει εντοπιστεί στο ηλεκτρολογικό σύστημα των οχημάτων και το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, περισσότερα από τα μισά οχήματα που ενδέχεται να εμφανίζουν πρόβλημα, περίπου 554.000, έχουν πουληθεί και κυκλοφορούν στην ιαπωνική αγορά, 217.000 οχήματα αφορούν την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ τα υπόλοιπα 219.00 έχουν πωληθεί σε χώρες της Ευρώπης και σε άλλες αγορές. Ωστόσο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί εάν η ανάκληση αφορά και αυτοκίνητα που πωλήθηκαν από την Toyota σε χώρες της Αφρικής. Ηδη οι ιδιοκτήτες των οχημάτων στις ΗΠΑ άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις ανάκλησης, ενώ το ίδιο θα ακολουθήσει και σε άλλες χώρες.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στις καλωδιώσεις που συνδέονται με τη μονάδα ελέγχου ισχύος των αυτοκινήτων. Η καλωδίωση αυτή μπορεί να φθαρεί από την τριβή και τη θερμότητα που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. «Στην περίπτωση αυτή και εφόσον υπάρξει επαρκής θερμότητα, τότε εγκυμονεί αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς στο όχημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Toyota στο Τόκιο στο CNN, χωρίς ωστόσο να αναφέρει εάν μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί από τη συγκεκριμένη αστοχία τυχόν τραυματισμοί ή και θάνατοι, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη συχνότητα εμφάνισης των περιστατικών.

Η ανάκληση αφορά τις παρτίδες υβριδικών μοντέλων (Prius plug-in Hybrid και C-HR SUV) τα οποία παρήχθησαν από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2018 και, όπως ανακοινώθηκε, ο προληπτικός έλεγχος και οι τυχόν επισκευές που θα γίνουν η εταιρεία θα τις παράσχει δωρεάν στους πελάτες της.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με το μοντέλο Prius και στο παρελθόν. Το 2016, η Toyota ανακοίνωσε την ανάκληση 3,37 εκατομμυρίων οχημάτων παγκοσμίως, ανάμεσά τους και το συγκεκριμένο μοντέλο για προβλήματα στους αερόσακους και στο σύστημα ελέγχου εκπομπών καυσίμων. Η μεγαλύτερη ανάκληση από την εταιρεία για το Prius έγινε το Φεβρουάριο του 2014 και φορούσε 1,9 εκατομμύρια οχήματα.

Να σημειωθεί ότι η Toyota έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια υβριδικά βενζινοκίνητα οχήματα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Prius, από το 1997.