Με αγροτικό όχημα – αντί ασθενοφόρου – και με μεγάλη καθυστέρηση μεταφέρθηκε μια βρετανίδα τουρίστρια στο νοσοκομείο Καλύμνου, όπου λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή. Το τραγικό αυτό συμβάν αναζωπυρώνει την ανησυχία και την ανασφάλεια των πολιτών και των τουριστών καθώς τα κενά σε προσωπικό βάζουν αναγκαστικό… χειρόφρενο στην άμεση εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας (στις 00:45, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται), το νοσοκομείο Καλύμνου ενημερώθηκε για την ανάγκη μεταφοράς μιας 74χρονης βρετανίδας τουρίστριας από το Εμπορειό Καλύμνου.

Η Vivienne Joyce Taylor επέβαινε σε ιστιοφόρο αναψυχής και ελλιμενιζόταν στην περιοχή λόγω της αδιαθεσίας που ένιωθε. Ομως, «η απάντηση από το νοσοκομείο ήταν ότι δεν υπάρχει νυχτερινή βάρδια και θα έπρεπε να μεταφερθεί με κάποιο ιδιωτικό μέσο».

ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟ. Κάτοικος της περιοχής, έπειτα από σχετική αναζήτηση του πληρώματος για εύρεση μέσου μεταφοράς, «προσφέρθηκε να εξυπηρετήσει τη βρετανίδα τουρίστρια μεταφέροντάς τη στο νοσοκομείο με όχημα αγροτικού τύπου 4×4».

Τελικά, η 74χρονη γυναίκα έφτασε στο νοσοκομείο «στις 2 π.μ. όπου και κατέληξε. Η σορός της μεταφέρθηκε στη Ρόδο για νεκροτομή, ενώ διατάχθηκε προανάκριση από τον εισαγγελέα Κω που διενεργεί το Λιμεναρχείο Καλύμνου».

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως «εάν υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένους διασώστες, η άτυχη 74χρονη μπορεί να είχε σωθεί». Και προσθέτει ότι «από τις 17 Αυγούστου η Κάλυμνος στην οποία κατοικούν 16.000 μόνιμοι κάτοικοι και το καλοκαίρι υπερπλασιάζονται λόγω τουρισμού είναι ακάλυπτη από ασθενοφόρα τη νύχτα».

Ειδικότερα το κενό αυτό στην εξυπηρέτηση των ασθενών κατά τις νυχτερινές ώρες προέκυψε στα μέσα του περασμένου μήνα, όταν έληξαν οι συμβάσεις δύο διασωστών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. «Εχουν απομείνει μόλις τέσσερις διασώστες, οι οποίοι εργάζονται καθημερινά χωρίς ρεπό για να υπάρχει κάλυψη πρωί – απόγευμα και η διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενίσχυση, έστω προσωρινή, του τομέα».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είχαν προειδοποιήσει από τον περασμένο Ιούνιο ότι θα προκύψουν σοβαρές αρρυθμίες στη λειτουργία του ΕΚΑΒ μετά τη λήξη 23 συμβάσεων με το πρόγραμμα «Philos» του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μάλιστα, προ ημερών είχαν καταγγείλει ακόμη δύο περιστατικά που δείχνουν την αδυναμία μεταφοράς έκτατων περιστατικών τη νύχτα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 26 Αυγούστου συνέβη – τις πρώτες πρωινές ώρες – τροχαίο ατύχημα στην περιοχή Μυρτιές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας νεαρός. Για μια ακόμη φορά η μεταφορά του τραυματία έγινε αναγκαστικά με ιδιωτικό μέσο.

Η απάντηση του Κέντρου ήταν άμεση απαντώντας στις προειδοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ με το επιχείρημα ότι «άμεσα επίκειται νέα πρόσληψη 50 διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων για τις ίδιες περιοχές και 140 συνολικά για όλο το ΕΚΑΒ μέσω του ίδιου προγράμματος».