Απο τη μια πλευρά ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι θα «ξανασκεφτεί» το θέμα της διδασκαλίας των Λατινικών και ίσως επαναφέρει τη διδασκαλία τους στη Α’ και στη Β’ Λυκείου και από την άλλη ανακοινώνει λίστες αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται στα σχολεία και μετά τις αποσύρει. Κι αυτό γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του… ξέχασαν να βάλουν στις λίστες αυτές μια ολόκληρη περιοχή της χώρας! Δύο δείγματα του σκωτσέζικου ντους που κάνει στην εκπαιδευτική κοινότητα ο Κώστας Γαβρόγλου.

Ετσι, με τον «πόλεμο» για το νέο εξεταστικό σύστημα να μαίνεται και τους φιλολόγους να συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της κατάργησης των Λατινικών, το υπουργείο Παιδείας «πέρασε» χθες στην άλλη μεγάλη εκκρεμότητα των ημερών: την πρόσληψη των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών για τη λειτουργία των σχολείων της χώρας. Ωστόσο ξέχασε το Ηράκλειο της Κρήτης. Κάτι που διόρθωσε τελικά με νέες λίστες αναπληρωτών που στάλθηκαν αργά χθες εκ νέου στα σχολεία.

Στο θέμα των Λατινικών, που καταργούνται από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα με το νέο σύστημα του υπουργείου Παιδείας, ο Γαβρόγλου δήλωσε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι υπάρχει η σκέψη να επανέλθει η διδασκαλία του μαθήματος στην Α’ και τη Β’ Λυκείου. Το μάθημα διδάσκεται σήμερα μόνο στην Γ ‘τάξη του Λυκείου για τους υποψήφιους των ανθρωπιστικών σπουδών.

Την ίδια στιγμή, τις 425 έφτασαν χθες οι υπογραφές που ξεκίνησαν να μαζεύουν φιλόλογοι καταγγέλοντας «μεθοδευμένη και συστηματική υποβάθμιση και αποψίλωση των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών στα σχολεία».

Οπως επισημαίνουν στο κείμενό τους, τομές της επιδείνωσης τα τελευταία χρόνια είναι η κατάργηση των εξετάσεων των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, της Λογοτεχνίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η εκμηδένιση σχεδόν της διδασκαλίας του «Επιταφίου» και της «Αντιγόνης» και η σοβαρή υποβάθμιση των Λατινικών. «Τα επόμενα βήματα είναι ο πλήρης εξοβελισμός των Λατινικών από την Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ Λυκείου και η περαιτέρω υποβάθμιση των Αρχαίων μέσω της κατάργησης της εξέτασης της μετάφρασης στο Γνωστό» αναφέρουν στο κείμενό τους οι φιλόλογοι.

Για το ίδιο θέμα, η Πανελληνια Ενωση Φιλολόγων ανακοίνωσε ότι «θεωρεί απαράδεκτη την κατάργηση της διδασκαλίας του μαθήματος των Λατινικών, μέτρο που αποκόπτει το ελληνικό σχολείο από τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ. Συνολικά ανακοινώθηκαν χθες οι προσλήψεις 19.480 αναπληρωτών στα σχολεία της χώρας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών τους την επόμενη σχολική χρονιά. Αρχικά ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 16.320 ατόμων, εκ των οποίων οι 12.392 στην Πρωτοβάθμια και οι 3.928 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα στάλθηκαν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης πιστώσεις για την πρόσληψη ακόμη 3.100 μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Ωστόσο σύντομα διαπιστώθηκε η «απουσία» του Ηρακλείου από τις λίστες, ενώ στην Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) της χώρας έφταναν χθες και καταγγελίες για κενά στις περιοχές του Πειραιά αλλά και απομακρυσμένων νησιών της χώρας. Τελικά το υπουργείο Παιδείας απέσυρε τις προσλήψεις στα σχολεία, πρόσθεσε περίπου 150 ακόμη ονόματα που αφορούν ειδικά τη περιοχή του Ηρακλείου και τις έδωσε εκ νέου στη δημοσιότητα.

Ειδικά στις δομές Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσλαμβάνονται 5.841 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (3.629 και 2.212 αντίστοιχα).

Συνολικά φέτος, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, θα προσληφθούν στις δομές αυτές  περισσότεροι από 11.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ενώ πέρυσι προσελήφθησαν 10.800 άτομα.