Οι παροικούντες το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής έχουν αντιληφθεί τις τελευταίες ημέρες ότι η ένταση που εδώ και καιρό υποβόσκει ανάμεσα στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Θαλασσινό και τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Κωστόπουλο, κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, λαμβάνοντας δημόσιες διαστάσεις, με ανταλλαγές επιστολών εκατέρωθεν και βαρείς χαρακτηρισμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλιστα αναμένεται η παρέμβαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά (υπέρ μάλιστα του διευθύνοντος συμβούλου).

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης έριξε η κίνηση Κωστόπουλου να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό για την τοποθέτηση γενικού διευθυντή ραδιοφωνίας και την προσωρινή ανάληψη από τον ίδιο των συγκεκριμένων καθηκόντων. Ο εν λόγω διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Μάιο και είχαν ανταποκριθεί 10 υποψήφιοι – ήδη εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ανέφερε πως θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό που θα απευθύνεται και σε πρόσωπα εκτός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έκρηξη του Θαλασσινού, ο οποίος μέσω επιστολής του εξαπέλυσε πυρά εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου του δημόσιου οργανισμού. Με τίτλο «ΕΡΤ – Επιστροφή στις ρίζες», εγκαλεί τον Κωστόπουλο για την απόφασή του να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό αφού, όπως υποστηρίζει, δεν εξήγησε με ποια κριτήρια και με ποια διαδικασία αποφάσισε να το πράξει. Παράλληλα, τον κατηγορεί πως προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση αφού «ο εκλεκτός του δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα, οπότε θα διοριστεί διά της πλαγίας…». Επίσης τον κατηγορεί πως με «δικολαβίες και υποσχέσεις» κατάφερε να περάσει τον αυτοδιορισμό του στη θέση του γενικού διευθυντή ραδιοφωνίας τη στιγμή μάλιστα που δεν έφερε τις αποφάσεις του για τους νέους προϊσταμένους ραδιοφώνου για διαβούλευση στο ΔΣ.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΑ. «Με έωλες – στα όρια της παρατυπίας – διαδικασίες, με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών, με ένα ΔΣ διχασμένο και αμήχανο, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και χωρίς όραμα, η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των “διοικούντων”. Ετσι οδηγούμαστε αισίως σε μια ΕΡΤ όπως την ονειρευτήκαμε… στους χειρότερους εφιάλτες μας. Οδηγούμαστε σε μια ΕΡΤ που – επιτέλους – οι συνδικαλιστές και η ομήγυρη δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι γενικοί διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχία ΑΕΙ αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά. Οδηγούμαστε σε μια ΕΡΤ που την “εκσυγχρονίζουν” ακατάλληλοι άνθρωποι με φθαρμένα υλικά, ενώ θέτουν το μεγάλο μέρος του δυναμικού της σε αδράνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Θαλασσινός στην επιστολή του θίγοντας τα κακώς κείμενα που εντόπισε ο ίδιος.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ευθεία επίθεσή του δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Βασίλη Κωστόπουλο, ο οποίος απάντησε στις κατηγορίες του Θαλασσινού μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου της εταιρείας. Στο συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται πως το πενταμελές ΔΣ της ΕΡΤ οδηγήθηκε πολλές φορές σε έλλειψη απαρτίας εξαιτίας της αποχώρησης του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και του εκπροσώπου των εργαζομένων. Παράλληλα, επισημαίνεται πως η αποχώρησή του από τις συνεδριάσεις είναι μια τακτική που ακολουθεί διαρκώς όταν διαφωνεί με τα λεγόμενα. Ακόμα, υποστηρίζεται ότι στην τοποθέτηση του Κωστόπουλου ενώπιον του μελών του ΔΣ αναφέρθηκε στη «μόνη εφικτή λύση να ενταχθεί επιτέλους και η ραδιοφωνία στο οργανόγραμμα της εταιρείας, με την προσωρινή ανάληψη των καθηκόντων από τον διευθύνοντα σύμβουλο αυτής και την επιλογή στη συνέχεια προϊσταμένων όλων των βαθμίδων της ραδιοφωνίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία της».

Σειρά διαφωνιών

Το συγκεκριμένο επεισόδιο στην ταραγμένη σχέση των δύο ισχυρών ανδρών της ΕΡΤ ήταν το τελευταίο σε μια σειρά διαφωνιών που προκύπτει σχεδόν έναν χρόνο τώρα. Ο τομέας της ραδιοφωνίας είχε ανατεθεί στον Θαλασσινό από πέρυσι, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να περάσει τις προτάσεις που είχε κάνει στο ΔΣ εξαιτίας του συγκρουσιακού κλίματος. Η ψήφιση του οργανογράμματος της εταιρείας έγινε ένα ακόμα θέμα που χώρισε τα δύο επιτελικά στελέχη. Η κατάσταση βέβαια άρχισε να μυρίζει μπαρούτι μετά τη διαφωνία του Θαλασσινού για την υπογραφή σύμβασης της ΕΡΤ με ομάδες της Super League για τη μετάδοση των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άλλο παράλληλο μέτωπο είναι και εκείνο του Παναγιώτη Καλφαγιάννη, προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, με τον Θαλασσινό, με αφορμή την αργία της Αγίας Παρασκευής εν μέσω της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Ο πρώτος επέμεινε να εφαρμοστεί η αργία, ενώ ο δεύτερος, σύμφωνα με κύκλους της ΕΡΤ, να λειτουργήσει κανονικά το Ραδιομέγαρο για την κάλυψη της επικαιρότητας.

Μέσα σε όλα αυτά και εν μέσω ανακωχής των δύο πλευρών, ψηφίστηκε στο ΔΣ της προηγούμενης Δευτέρας η πρόσληψη 206 ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της νέας σεζόν που ξεκινάει σύντομα. Η πλειοψηφία των θέσεων αφορά καθαρά τεχνικές ειδικότητες, όπως εικονολήπτες, μια και στις συγκεκριμένες παρατηρείται σημαντική έλλειψη εξαιτίας των σχεδόν 250 συνταξιοδοτήσεων που έρχονται στις 17 Σεπτεμβρίου και των παλιότερων αποχωρήσεων των στελεχών στην εποχή του λουκέτου. Σε επόμενη φάση είναι η υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών ώστε να προχωρήσει και η εταιρεία στην επίσημη προκήρυξη του διαγωνισμού.