Προχθές από το site της Σούπερ Λίγκας μάθαμε τα εισιτήρια της δεύτερης αγωνιστικής: ήταν συνολικά 48.000 – πρακτικά όσος κόσμος πήγε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, άλλος τόσος πήγε στα άλλα επτά γήπεδα. Μερικά νούμερα είναι απελπιστικά: στο Ατρόμητος – Ξάνθη κόπηκαν 542 εισιτήρια και στο Λεβαδειακός – Απόλλωνας 698. Πολλοί αναρωτιούνται τι γίνεται με τα εισιτήρια και αν όντως τα νούμερα που οι ΠΑΕ δηλώνουν είναι πραγματικά. Πολύ φοβάμαι πως είναι: τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκατοντάδες έλεγχοι και ποτέ δεν βρέθηκαν εισιτήρια πλαστά σε ταμεία γηπέδων – τα πρόστιμα άλλωστε είναι τσουχτερά.

Κόλπα

Οι ΠΑΕ κάνουν διάφορα κόλπα για να φαίνεται στην τηλεοπτική εικόνα ένα γήπεδο περισσότερο γεμάτο από όσο αληθινά είναι: στο ΟΑΚΑ π.χ. βγαίνουν εισιτήρια σχεδόν αποκλειστικά για τις θύρες που είναι απέναντι από τις κάμερες – ακόμα κι αν αυτές έχουν κόσμο, συνήθως τα υπόλοιπα τρία τέταρτα του γηπέδου είναι άδεια. Είναι επίσης δεδομένο ότι σε κάποια γήπεδα είναι και πάρα πολλοί οι τζαμπατζήδες: συχνά μετά την πρώτη μισή ώρα του ματς, οι θύρες ανοίγουν ή σταματά η όποια επίβλεψη των τριγύρω του σταδίου χώρων. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία στην όποια συζήτηση: το μόνο κοινό που πραγματικά μετράει (κι όχι μόνο για τις στατιστικές) είναι αυτό που έχει διάθεση να πληρώσει εισιτήριο κι αυτό το κοινό είναι πάρα πολύ μικρό ακόμα. Αν αύριο ανοίξουν όλα τα γήπεδα και μπαίνει ο κόσμος τζάμπα κάποια μπορεί και να γεμίσουν, αλλά με τζαμπατζήδες δουλειά δεν γίνεται. Οι ΠΑΕ θέλουν κόσμο που πληρώνει.

Πέρυσι

Εντυπωσιακό νούμερο και τα 11.671 εισιτήρια που έκοψε ο Αρης στο Καυτανζόγλειο στο ματς με την ΑΕΛ. Αν στη θέση του είχαμε την Κέρκυρα ή τον Πλατανιά, που πέρυσι υποβιβάστηκαν, τα εισιτήρια της αγωνιστικής θα ήταν πολύ κάτω από σαράντα χιλιάδες…

Καμπούρης

Στο μεταξύ χθες η ΚΕΔ έβγαλε μια ανακοίνωση γεμάτη από ασάφειες για να κάνει απολογισμό των δυο πρώτων αγωνιστικών και να μας ενημερώσει πως ένας βοηθός διαιτητής, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται καν, καρατομήθηκε. Τα ρεπορτάζ διαιτησίας έκαναν αμέσως γνωστό πως πρόκειται για τον επόπτη Βασίλη Καμπούρη, που μάλιστα είναι και διεθνής. Το αληθινά παράδοξο στην ιστορία είναι ότι διεθνή τον Καμπούρη τον έκανε ο ίδιος ο αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα που τον καρατόμησε. Το έκανε από τα νεύρα του; Ενιωσε πληγωμένος;  Πίστεψε ότι πρόδωσε την εμπιστοσύνη του; Δεν το ξέρω και δεν κάνω άλλα τέτοια ερωτήματα γιατί μου έρχεται να κλάψω…

Θλίψη

Η ΚΕΔ αναφέρει ότι σε έξι ματς μέχρι τώρα, τέσσερα την πρώτη αγωνιστική και δύο τη δεύτερη, το επίπεδο διαιτησίας ήταν ανεπαρκές και μάλιστα τονίζει ότι αυτό της προκάλεσε τεράστια απογοήτευση. Αλλά τι θα κάνει δεν λέει. Θα κλάψει ο Περέιρα στην αγκαλιά του Μάριν; Ή θα ξυριστούν σύρριζα ο Τριτσώνης και ο Κουκουλάκης για να δείξουν τη θλίψη τους; Εγώ λέω ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα από αυτά, αλλά να καθίσουν λιγάκι να προβληματιστούν σοβαρά. Κυρίως να προβληματιστούν για το γεγονός ότι και φέτος, στην έναρξη του πρωταθλήματος, τα μεγάλα λάθη τα έκαναν διεθνείς διαιτητές – αυτοί που υποτίθεται ότι είναι οι καλύτεροι.

Γελάει

Ο Καμπούρης που καρατόμησαν διεθνής είναι. Ο Σιδηρόπουλος, που στο Ξάνθη – ΠΑΟ πήρε αποφάσεις οι οποίες έκαναν τον κόσμο να γελάει, διεθνής είναι. Ο Κομίνης που στο Παναιτωλικός – Ατρόμητος έδωσε το πιο αστείο πέναλτι της χρονιάς διεθνής είναι: τον έβαλαν μάλιστα αμέσως «τέταρτο» μία εβδομάδα μετά. Ο Παπαδόπουλος, που ξεσήκωσε θύελλες συζητήσεων μετά το πέναλτι που έδωσε στον Μάνταλο στο ματς Αστέρας – ΑΕΚ, διεθνής είναι κι αυτός. Μια σοβαρή επιτροπή διαιτησίας θα ‘πρεπε να προβληματιστεί γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι τυχαίο; Είναι σημάδι εφησυχασμού των διαιτητών; Είναι ανικανότητα; Ή μήπως κάποιος «πουλάει» στους διεθνείς ότι του χρωστάνε την καταξίωση και τους επηρεάζει; Αυτόν τον γρίφο πρέπει να λύσουν: όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα και σπασμωδικές κινήσεις που οι αρχιδιαιτητές κάνουν για να δικαιολογήσουν τα πάνω από δέκα χιλιάδες ευρώ που παίρνει ο καθένας τον μήνα…

Δύσκολο

Στο μεταξύ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ της τέταρτης αγωνιστικής, θα υπάρξει ξένος διαιτητής. Ο Περέιρα θα το ήθελε, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να βρει κάποιον της αρεσκείας του, γιατί στο μεταξύ έχουν αρχίσει οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις και οι καλοί ξένοι διαιτητές χρησιμοποιούνται σε αυτές. Πέρυσι στον τελικό Κυπέλλου είχε έρθει ο Μπορμπαλάν, για τον οποίο είχε εγγυηθεί ο Μάριν: φέτος ισπανός διεθνής διαθέσιμος για την ώρα δεν υπάρχει. Ο Περέιρα δεν θέλει να φέρει έναν οποιονδήποτε για το συγκεκριμένο ματς, γιατί αν δεν είναι άριστος η ευθύνη θα είναι δική του. Οπότε δεν αποκλείεται να το παίξει ο Σιδηρόπουλος, με όποια γκρίνια αυτή η απόφαση μπορεί να δημιουργήσει.

Μετρό

Στο μεταξύ, μιλώντας για γκρίνιες, χθες στο επιτελείο της κυβέρνησης υπήρχε γκρίνια γιατί οι ανακοινώσεις που υπήρξαν για την ανάπλαση του γηπέδου της Τούμπας και την κατασκευή σταθμού του Μετρό εκεί κοντά δεν έτυχαν της προβολής που ο Πρωθυπουργός περίμενε από τα τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης. Ολα σχεδόν υποδέχθηκαν αυτού του τύπου τις εξαγγελίες με απόλυτη αδιαφορία – πιθανότατα γιατί όλα αυτά τα έχουν ξανακούσει και κάτι μήνες πριν, όταν ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει σε ένα περιφερειακό συνέδριο Ανάπτυξης, πάλι στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα οι εξαγγελίες σχολιάστηκαν δυσμενώς από τους οπαδούς του Αρη και του Ηρακλή που χρεώνουν στην κυβέρνηση προνομιακή σχέση με τον ΠΑΟΚ: θα ήταν μάλλον υπερβολή ο Πρωθυπουργός να ανήγγελλε κατασκευές γηπέδων και για αυτούς – τώρα που το λέω μάλλον δεν το σκέφτηκε.

Μερικές φορές είναι να απορείς ποιος τον συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό. Στην προκειμένη περίπτωση έναν άνθρωπο έπρεπε ν’ ακούσει: τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, που τον ποδοσφαιροπαράγοντα τον καταλαβαίνει. Ο Βασιλειάδης θα του έλεγε του Πρωθυπουργού να εξαγγείλει την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των προπονήσεων του ΠΑΟΚ από την ΕΡΤ για ένα συμβολικό ποσό της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ π.χ. Αν το έκανε αυτό, το πιθανότερο είναι ότι θα γνώριζε την αποθέωση στη Θεσσαλονίκη: μέχρι και φωτοβολίδες θα πετούσαν για χάρη του, από αυτές τις καλές της ευθείας βολής, που είδαμε όλοι (πλην του Βασιλειάδη…) την Κυριακή στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

Φωτοβολίδα

Εχασε χρόνο ο Πρωθυπουργός, αλλά με λίγη φαντασία όλα γίνονται: για παράδειγμα φέτος, αντί να φωτογραφιστεί με μια φανέλα του ΠΑΟΚ και να υποσχεθεί το πρωτάθλημα, μπορεί να πετάξει μια φωτοβολίδα με τον λαό. Ή μαζί με τον Βασιλειάδη…