Ο βενιαμίν των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, το Nations League, ετοιμάζεται να κάνει απόψε τα πρώτα του βήματα στον Παλαιό Κόσμο. Μια ιδέα του Μισέλ Πλατινί, που τέθηκε στο τραπέζι το 2011 από τους γραφειοκράτες της UEFA που συνεδρίασαν στην Κύπρο και κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά στην 38η συνεδρίαση της Ολομέλειας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, στην Αστανά, τον Μάρτιο του 2014.
Κεντρική ιδέα πάνω στην οποία στηρίχθηκε η σύσταση της νέας διοργάνωσης ήταν ο περιορισμός των αδιάφορων φιλικών αγώνων και η αντικατάστασή τους από αναμετρήσεις που θα έδιναν κίνητρο στις εθνικές ομάδες.
Βεβαίως, το κίνητρο και η UEFA αποτελούν ένα κλάσμα που οδηγεί πάντοτε σε κέρδη.
Ο τρόπος διεξαγωγής και τα κίνητρα που δίδονται στις ομάδες αποτελούν έναν γόρδιο δεσμό τον οποίον θα επιχειρήσει να κόψει η «Ομάδα».
Πόσες ομάδες συμμετέχουν και ποιο είναι το format της διοργάνωσης;
Στο Nations League συμμετέχουν οι εκπρόσωποι και των 55 ομοσπονδιών της UEFA, οι οποίοι χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τη θέση που είχαν στο ranking της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας μέχρι την ολοκλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 (δεν περιλαμβάνονται τα μπαράζ). Σε κάθε κατηγορία οι ομάδες χωρίζονται σε τέσσερα γκρουπ των τριών (1η και 2η κατηγορία) ή των τεσσάρων (3η και 4η κατηγορία). Τα παιχνίδια στα γκρουπ θα είναι διπλά (εντός και εκτός έδρας) σε ένα μίνι πρωτάθλημα.
Τι διεκδικούν οι ομάδες;
Το Nations League ένα ουσιαστικά ένα ποδοσφαιρικό Μπρούνο Ζάουλι. Οσες ομάδες κατακτούν τις πρώτες θέσεις στα γκρουπ τους προβιβάζονται και όσες τερματίζουν τελευταίες υποβιβάζονται στις άλλες κατηγορίες για τη διοργάνωση του 2020.
Ειδικά για την πρώτη κατηγορία, ωστόσο, οι πρώτες κάθε γκρουπ θα συμμετάσχουν σε ένα ποδοσφαιρικό φάιναλ φορ που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2019. Η διοργανώτρια θα επιλεγεί τον Δεκέμβριο του 2018 μεταξύ των φιναλίστ ομάδων.
Φυσικά και στην πρώτη κατηγορία ισχύει ο υποβιβασμός για τις ομάδες που θα καταταγούν τελευταίες στα γκρουπ τους.
Τι άλλο κερδίζουν οι ομάδες;
Ανάλογα με την κατηγορία που συμμετέχουν θα πάρουν χρηματικά μπόνους. Κάθε ομάδα της πρώτης κατηγορίας θα λάβει 1,5 εκατ. ευρώ. Οι νικήτριες των γκρουπ που θα προκριθούν στο φάιναλ φορ θα πάρουν επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ και η νικήτρια άλλα 4,5 εκατ. ευρώ.
Οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας θα λάβουν από ένα εκατ. ευρώ, ενώ για τις νικήτριες των γκρουπ θα διπλασιαστεί το ποσό.
Οι ομάδες της τρίτης κατηγορίας στην οποία ανήκει και η Γαλανόλευκη θα πάρουν από 750.000 ευρώ και το μπόνους θα διπλασιαστεί για τις νικήτριες των γκρουπ.
Τέλος, οι ομάδες της τέταρτης κατηγορίας θα πάρουν από 500.000 ευρώ, ποσό που θα διπλασιαστεί επίσης για τις νικήτριες των γκρουπ.
Το Nations League έχει σχέση με τα προκριματικά του Euro 2020;
Τέσσερις από τις 24 φιναλίστ θα αναδειχθούν από τους αγώνες του Nations League, αλλά μετά τη διεξαγωγή των προκριματικών.
Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων του Nations League θα ξεκινήσουν οι αγώνες των προκριματικών. Οι 55 εθνικές ομάδες θα χωριστούν σε πέντε γκρουπ των πέντε ομάδων και πέντε γκρουπ των έξι ομάδων. Οι αγώνες θα διεξαχθούν τους μήνες Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2019. Οι δύο πρώτες κάθε ομίλου θα πάρουν το εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2020. Τα εναπομείναντα τέσσερα εισιτήρια θα τα διεκδικήσουν οι 16 νικήτριες των γκρουπ των τεσσάρων κατηγοριών του Nations League.
Αν για παράδειγμα η Ελλάδα κατακτήσει την πρώτη θέση στο δεύτερο γκρουπ της 3ης κατηγορίας, όπου συμμετέχει μαζί με τις Ουγγαρία, Φινλανδία και Εσθονία και δεν καταφέρει να προκριθεί στα τελικά του Euro 2020 μέσω των προκριματικών, τότε θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία.
Στην περίπτωση όμως που η Ελλάδα προκριθεί μέσω των προκριματικών, τη θέση της στα πλέι οφ του Nations League θα πάρει η χώρα με το καλύτερο ranking στην τρίτη κατηγορία.
Υπάρχει επίσης η περίπτωση όλες οι ομάδες μιας κατηγορίας να προκριθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση τη θέση τους θα πάρουν ομάδες από τις πιο κάτω κατηγορίες. Ακούγεται και είναι μπερδεμένο, αλλά στην πράξη θα γίνει πιο απλό.
Το πιο σημαντικό: μέσω του Nations League θα εκπροσωπηθούν όλες οι κατηγορίες στα τελικά του Euro 2020.
Πώς υπολογίζεται το ranking στις κατηγορίες, σε περίπτωση που πρέπει μια ομάδα να αντικαταστήσει αυτήν που έχει πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης;
Πρώτα φυσικά μετράει η θέση στα γκρουπ, μετά οι βαθμοί, η διαφορά τερμάτων, η καλύτερη επίθεση, τα περισσότερα εκτός έδρας γκολ, ο αριθμός νικών, οι εκτός έδρας νίκες, οι βαθμοί στο φερ πλέι και τέλος το ranking στην UEFA.
Καταργούνται τα φιλικά παιχνίδια;
Οχι, αλλά περιορίζονται σημαντικά. Μεγαλύτερα περιθώρια έχουν οι ομάδες που ανήκουν σε γκρουπ των τριών.
Συμπερασματικά: το Nations League δεν πρέπει να υποτιμηθεί από τη Γαλανόλευκη γιατί τα οφέλη είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Αρχή με ντέρμπι Γερμανία – Γαλλία
Με το ντέρμπι Γερμανία – Γαλλία κάνει τα πρώτα του βήματα απόψε το Nations League. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του Ντιντιέ Ντεσάν απέναντι στην ομάδα που διαδέχτηκαν, αλλά τόσο πολύ πληγώθηκε εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων – πρώτη φορά αποκλεισμός από ομίλους, υπόθεση Οζίλ – και αναζητεί τη νέα της ταυτότητα.

Ο Γιόαχιμ Λεβ, ο οποίος πήρε μια τελευταία ευκαιρία, κάλεσε τρία νέα πρόσωπα στη Μάνσαφτ, τους Σουλτς, Χάβερτς και Κέρερ, τους οποίους προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον πρώτο ως βασικό και τους άλλους δύο κάποια στιγμή στο παιχνίδι.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας δήλωσε επίσης πως η πόρτα της Εθνικής έκλεισε οριστικά για τον Οζίλ, τον οποίο επανειλημμένως προσπάθησε να προσεγγίσει αλλά δεν σήκωσε ποτέ το τηλέφωνό του στις κλήσεις του Λεβ.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα:

Για την πρώτη κατηγορία: (1ο γκρουπ) Γερμανία – Γαλλία.

Για τη δεύτερη κατηγορία (1ο γκρουπ) Τσεχία – Ουκρανία, (4ο γκρουπ) Ουαλία – Ιρλανδία.

Για την τρίτη κατηγορία: (30 γκρουπ) Σλοβενία – Βουλγαρία, Νορβηγία – Κύπρος.

Για την τέταρτη κατηγορία: (1ο γκρουπ) Καζακστάν – Γεωργία, Λετονία – Ανδόρα, (4ο γκρουπ) Αρμενία – Λίχτενσταϊν και Γιβραλτάρ – FYROM.