Αποφασισμένος να επιμείνει στη γραμμή της «απαγκίστρωσης» από τη λιτότητα και να κινηθεί από τώρα και μέχρι το στήσιμο της κάλπης σε μονοπάτι παροχών εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, προετοιμάζοντας τις ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ, παρά τα προειδοποιητικά μηνύματα των αγορών.

Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται για την κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις και γι’ αυτό επιθυμεί οι κατ’ αρχάς κοστολογημένες αποφάσεις να υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου επίσης άμεσα να γίνει αντιληπτή η έξοδος από το Μνημόνιο για μια μεγάλη μερίδα πολιτών. Η αμεσότητα – σύμφωνα με το πρωθυπουργικό επιτελείο – αναμένεται να αποτελέσει και τη «σφραγίδα εμπιστοσύνης», καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη απολέσει αξιοπιστία από υποχωρήσεις που επέβαλαν οι δανειστές ακόμα κι έξω από το αρχικό πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί, όπως η προνομοθέτηση για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου.

Στο Μαξίμου είναι πλειοψηφούσα η άποψη ότι οι πολίτες θα κινηθούν εκλογικά με βάση την κατάσταση των οικονομικών τους και την καθημερινότητα και αυτός είναι ο κύριος λόγος που κοστολογούνται καθημερινά οι παροχές που θα μπουν στο καλάθι της ΔΕΘ, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Με δεδομένες τις τοποθετήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών αλλά και τις έμμεσες αναφορές του ίδιου του Πρωθυπουργού, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στο ψαλίδι – διά του επανυπολογισμού – των συντάξεων στην αρχή της χρονιάς, κι ας το έχει νομοθετήσει. Μένει μόνο ο τρόπος που ο Πρωθυπουργός θα το διατυπώσει στη ΔΕΘ, καθώς αυτό θα επισφραγιστεί με την κατάθεση του σχεδίου Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.

Οι εργασιακές σχέσεις. Το κυρίως βάρος της μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή το ρίχνει στη μεταβολή στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Με την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και τη – σταδιακή – αύξηση του κατώτατου, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει με την ομιλία του στη ΔΕΘ να πείσει ότι η κυβέρνησή του θα είναι «ασπίδα» για τον κόσμο της εργασίας, βάζοντας έτσι ταξικό πρόσημο στην πολιτική του. Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, που σε μερικές κατηγορίες θα αγγίξει ακόμα και το 30%, είναι μία ακόμα παρέμβαση που θα θυμίζει «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», όπως και η δραστική μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συνομιλητές του Πρωθυπουργού εξηγούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να τονώσει την αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης με κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν την εικόνα για την κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει κύκλο δημόσιων εμφανίσεων (Ιθάκη, Θεσσαλονίκη, Μάτι, Χανιά) και επαφής με τον κόσμο που θα συνεχιστεί και σε άλλα μέρη όπου ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018 περιφερειακά συνέδρια, ενώ από το βήμα της ΔΕΘ θα μιλήσει και για την επόμενη τετραετία, παρουσιάζοντας πολιτικό σχέδιο ώς και το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο το  οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί σχέδιο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τη σταδιακή επαναφορά του από το 23% στο 13% σε βάθος τετραετίας.

Πυρά από Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και σπεύδει να μιλήσει και αυτός για μείωση ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας, από την άλλη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην περίπτωση που επικρατήσουν λογικές παροχολογίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη συνάντηση που είχε στα γραφεία της ΝΔ με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, απηύθυνε έκκληση προς όλους για τον «πειρασμό» των παροχών λόγω προεκλογικής περιόδου. «Θα είναι άκρως επικίνδυνη για τη χώρα. Θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τις αγορές κεφαλαίου, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την ελληνική δημοκρατία, κατά συνέπεια θα αυξήσει και το κόστος δανεισμού για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε μια τέτοια πρακτική, ενώ κάλεσε και τους κοινωνικούς εταίρους να σταθούν μακριά από μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις.