Σημαντική παρέμβαση στην υπόθεση του Σκοπιανού πραγματοποίησε χθες o Μάθιου Νίμιτς, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της απόρριψης της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο επί μία 20ετία ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του θέματος της ονομασίας προέβλεψε ότι αν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, πρώτα στα Σκόπια και μετά στην Αθήνα, τότε δεν αποκλείεται να χρειαστούν άλλα 25 χρόνια για την εξεύρεση λύσης, όσα δηλαδή χρειάστηκαν για να φθάσουν οι δύο πλευρές στον σημερινό συμβιβασμό.
Η δήλωση – παρέμβαση Νίμιτς έρχεται μία ημέρα από την έναρξη μιας σειράς σημαντικών επισκέψεων ξένων αξιωματούχων στα Σκόπια με σκοπό τη στήριξη της κυβέρνησης Ζάεφ εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών στις 30 Σεπτεμβρίου. Σήμερα θα βρίσκεται στα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφθεί και την Αθήνα. Αύριο, Παρασκευή, θα βρεθεί στην ΠΓΔΜ ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και μία ημέρα μετά, το Σάββατο, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Ο πολύπειρος αμερικανός διαπραγματευτής εξέφρασε (με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkan Insight) την ελπίδα η συμφωνία να περάσει και στις δύο χώρες, επειδή «είναι μια δίκαιη και έντιμη λύση που ικανοποιεί τα ουσιώδη συμφέροντα και των δύο χωρών». Και προχώρησε στην εξής προειδοποίηση: «Αν όμως δεν εγκριθεί, δεν βλέπω βραχυπρόθεσμα άλλη λύση. Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να επιτύχουμε αυτή τη συμφωνία, ίσως να χρειαστούν άλλα 25 χρόνια. Και πολλοί θα χάσουν το ενδιαφέρον τους αν αυτή δεν περάσει».
Σε όσους μάλιστα στα Σκόπια πιστεύουν ότι το μέλλον θα μπορούσε να φέρει μια καλύτερη λύση, ο Νίμιτς διεμήνυσε ότι έχει διαφορετική άποψη: «Δεν γνωρίζετε σε ποια φάση θα βρίσκεται η ΕΕ, αν θα επιθυμεί ένα νέο μέλος, αν θα επιθυμούν τη χώρα σας, ούτε σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται το ΝΑΤΟ, αλλά ούτε τι θα συμβαίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές κυβέρνησης. Δεν ξέρετε τι θα συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και στο ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα μπορούσε να επηρεάσει μια νέα διαπραγμάτευση. Η ιδέα μιας μακροπρόθεσμης αναμονής είναι πολύ ριψοκίνδυνη» ήταν το τελευταίο μήνυμά του.