Εδώ και πολύ καιρό, οι εκπρόσωποι των δανειστών, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κεντρικοί τραπεζίτες και αναλυτές είχαν φροντίσει να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση ότι από τις 21 Αυγούστου η χώρα θα είναι μόνη της απέναντι στις αγορές χωρίς μηχανική υποστήριξη και ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα θα κοστίζει ακριβά για την οικονομία.
Τα καμπανάκια χτύπησαν και εξακολουθούν να χτυπούν δυνατά, αλλά η κυβέρνηση κλείνει τα αφτιά στις προειδοποιήσεις. Εχοντας ανοίξει για τα καλά τον χορό της παροχολογίας, δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές, οι οποίες με τη σειρά τους απαντούν με αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας σε απαγορευτικά, μνημονιακά επίπεδα. Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες όσο η κυβέρνηση ανοίγει τη βεντάλια της παροχολογίας, ενώ χθες έκανε νέο άλμα στο επίπεδο του 4,6% επιβεβαιώνοντας ότι οι αγορές έχουν βάλει τη χώρα σε καραντίνα διαρκείας χωρίς προοπτική αναστροφής της κατάστασης αυτής στο άμεσο μέλλον.
Ο μεγάλος κίνδυνος. Κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες και τραπεζικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους διαβλέποντας την προσπάθεια μιας κυβέρνησης που κατρακυλά δημοσκοπικά να βρει μέσα από το κλίμα παροχολογίας διέξοδο διαφυγής και από τις ευθύνες της στην τραγωδία στο Μάτι. Οι ίδιοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο να επιβληθεί στη χώρα ένα νέο Μνημόνιο αν δεν αναστραφεί αυτή η πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι βαρόμετρο για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα είναι η αντίδραση των αγορών αλλά και των δανειστών στο πακέτο παροχών και υποσχέσεων που θα εξαγγείλει με την ομιλία του ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.
Το μήνυμα. Νέο ηχηρό μήνυμα έστειλαν, πάντως, χθες οι ξένοι επενδυτές. Την ώρα που η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου προανήγγελλε σε ραδιοφωνική συνέντευξή της ένα μέρος από τις αναμενόμενες εξαγγελίες Τσίπρα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τραβούσαν την ανηφόρα, με το 10ετές να ενισχύεται σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης. Σκαρφάλωσε ακόμη και πάνω από το 4,6%, για να περιοριστεί στο τέλος της ημέρας στο 4,58%, επίπεδο που επίσης είναι απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές. Εντονες ήταν και οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, αφού χάθηκε το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων και ο γενικός δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα του Απριλίου του 2017, ενώ για μία ακόμη ημέρα μεγάλη πτώση γνώρισαν οι τράπεζες, με τις απώλειες μόνο την τελευταία εβδομάδα να ξεπερνούν το 14%.
Ενδεικτικό της απειλής με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα είναι ότι το spread (η διαφορά μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού επιτοκίου) στο 10ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου ήταν χθες 419 μονάδες βάσης. Στις αρχές του 2010, όταν η χώρα έμπαινε στα Μνημόνια, τα spreads του 10ετούς ομολόγου κινούνταν στα ίδια σχεδόν επίπεδα.
Δεκαέξι μέρες μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, και η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους που είχαν εκφραστεί τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει το βλέμμα τους στη χώρα μας ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Και αυτό φάνηκε χθες καθώς την ώρα που ανέβαιναν τα ελληνικά επιτόκια, τα ιταλικά ακολουθούσαν αντίστροφη πορεία πιστοποιώντας ότι η κρίση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων δεν είναι εισαγόμενη αλλά τροφοδοτείται από το έντονο κλίμα παροχολογίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση
Οι συντάξεις. Στη γραμμή Μαξίμου η Εφη Αχτσιόγλου χθες έκλεισε το μάτι στους συνταξιούχους λέγοντας ότι δεν είναι αναγκαία ούτε για δημοσιονομικούς ούτε για διαρθρωτικούς λόγους η περικοπή των συντάξεων. Και η υπουργός δεν έμεινε μόνο εκεί. Υποσχέθηκε ακόμη στους συνταξιούχους τη χορήγηση εφάπαξ 13ης σύνταξης, στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας μέτρα στήριξης, στους εργαζομένους την αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος του έτους και στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση τάζει ακόμη φοροελαφρύνσεις που συνοδεύονται με μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις και μείωση των επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ.
Οι δανειστές θα περιμένουν πάντως να ακούσουν τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ και την επόμενη εβδομάδα που θα βρεθούν ξανά στην Αθήνα αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπει τόσο η περικοπή των συντάξεων όσο και η τύχη των αντίμετρων.