Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας – εκτός της Σούδας και του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λάρισας, όπου ήδη έχουν παρουσία – επιβεβαίωσε το τετ α τετ του αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

To θέμα συζητήθηκε εκτενώς στις συνομιλίες των δύο αρχηγών, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε ο Ντάνφορντ στους αμερικανούς δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην Αθήνα. «Ο έλληνας αρχηγός εξέφρασε το ενδιαφέρον του στο θέμα της επέκτασης της πρόσβασής μας στις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις και αυτή η πρόσβαση μπορεί να χρησιμεύσει στη μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού των ΗΠΑ εντός και εκτός του θεάτρου των επιχειρήσεων» ανέφερε. Πάντως, το ενδιαφέρον των Αμερικανών για χρήση στρατιωτικών υποδομών στην Ελλάδα δεν αφορά γιγαντιαίους χώρους τύπου Σούδας. Το μήνυμα Ντάνφορντ προς Αποστολάκη – με στόχο αυτό να μεταφερθεί και στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς αυτή θα λάβει την τελική απόφαση για χρήση και άλλων στρατιωτικών υποδομών – ήταν πως οι ΗΠΑ «δεν αναζητούν μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα» και πρόθεσή τους είναι το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα να παραμείνει ελαφρύ. Οι όποιες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές στην παρούσα φάση -όπως διευκρίνιζαν ελληνικές στρατιωτικές πηγές – δεν αφορούν τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ή αμερικανικών βάσεων, αλλά «χρήση από τις ΗΠΑ των υφιστάμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων». Στο παρελθόν, πάντως, οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουν και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως τα αεροδρόμια Καστελλίου, Ανδραβίδας και Καλαμάτας.

Επισημαίνεται ότι εδώ και λίγους μήνες τα αμερικανικά μη επανδρωμένα (και μη οπλισμένα) αεροσκάφη MQ-9 Reaper χρησιμοποιούν και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας (110 ΠΜ). Τα UAV’s εκτελούν αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στην περιοχή.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα διαδραματίζει έναν μοναδικό ρόλο στην περιοχή όσον αφορά τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων. Στις συζητήσεις με τον Ευάγγελο Αποστολάκη συμφωνήθηκε δε Ελλάδα και ΗΠΑ να διευρύνουν τη στρατιωτική συνεργασία με συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις.