Αν πέρυσι τέτοια εποχή προέβλεπε κάποιος πως από τους πλάγιους του Ολυμπιακού θα βρίσκονταν έναν χρόνο μετά στο ρόστερ μόνο δύο, δεν θα του έδιναν ιδιαίτερη σημασία. Ηταν η εποχή που οι Ερυθρόλευκοι είχαν μόλις προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ξεκινήσει με «2 στα 2» στη Σούπερ Λίγκα. Εμοιαζαν έτοιμοι για τα καλύτερα που έρχονται. Και όσο για τα άκρα του γηπέδου: Ελαμπντελαουί και Φιγκέιρας από δεξιά. Μίλιτς και Κούτρης αριστερά για την άμυνα. Καρσελά, Μάριν, Πάρντο, Σεμπά και Μπεν για την επίθεση.
Παρέμειναν
Πόσοι μένουν πια εδώ: ο αναγεννημένος Ομάρ Ελαμπντελαουί που δείχνει έτοιμος να επιστρέψει στα επίπεδα που κινούνταν πριν από εκείνον τον καταραμένο τραυματισμό του, παραμονές του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας 2016, και ο Λεονάρντο Κούτρης που πέρασε μια αντίστοιχη εμπειρία και εκείνος την περασμένη άνοιξη – έναν (ευτυχώς ηπιότερο) τραυματισμό που σίγουρα τον καθυστέρησε το καλοκαίρι, την ώρα που ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε τα πλάνα του για την πρώτη ενδεκάδα της χρονιάς. Δύο… οι εξής τρεις, για να είμαστε απόλυτα σωστοί, μιας και πέρυσι, στον επίλογο της σεζόν, εκεί όπου όλα έμοιαζαν προβληματικά, σκαρφάλωσε στην πρώτη ομάδα και πήρε χρόνο συμμετοχής ο Μάριος Βρουσάι.
Πολύ σημαντικό κομμάτι κάθε ομάδας, η λειτουργία των ακραίων, πόσω δε μάλλον στον Ολυμπιακό των μεγάλων κατοχών μπάλας και της μόνιμης ανάγκης να χρησιμοποιήσει όλο το επιθετικό πλάτος προκειμένου να ανοίξει άμυνες… ερμητικά κλειστές σαν αυτές που κατά κόρον βρίσκει απέναντί του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τι έδωσαν πέρυσι οι ακραίοι σε αυτό το επιθετικό κομμάτι; Λίγα πράγματα. Και ακόμη λιγότερα από ποδοσφαιριστές που αναμένονταν να κάνουν τη διαφορά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Μεντί Καρσελά που ήδη επέστρεψε στη γενέτειρά του Λιέγη για λογαριασμό της Σταντάρ. Ο Κούτρης ήταν η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη στους μπακ και ο Μάρκο Μάριν ο μοναδικός από τους εξτρέμ που έβαλε κάποια γκολ (7) πριν τον πάρει και εκείνον ο… κατήφορος του δεύτερου γύρου. Στο διάστημα κατά το οποίο ο Ολυμπιακός έκανε ακόμη μία μεγάλη επένδυση στο πρόσωπο του Κέβιν Μιραλάς, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε και εκείνος έστω να θυμίσει κάτι από την πρώτη του παρουσία στο Λιμάνι. Οπως ενίσχυσε και τα άκρα της άμυνας με τις προσθήκες του Ιγκόρ Σίλβα και του Εσάν Χατζισαφί.
Οι αριθμοί
Αν υποθέσουμε ότι η Σούπερ Λίγκα και η στατιστική ολόκληρη της περσινής χρονιάς είναι ένα δείγμα ισχυρό: οι μπακ του Ολυμπιακού πέτυχαν 4 γκολ και μοίρασαν 7 (Ομάρ 1 γκολ / 2 ασίστ, Φιγκέιρας 1 γκολ / 1 ασίστ, Κούτρης 1 γκολ / 3 ασίστ, Μίλιτς 0/0, Χατζισαφί 1 γκολ / 1 ασίστ, Ιγκόρ Σίλβα 0/0) σε 29 ματς, ενώ οι εξτρέμ 12 γκολ και 8 ασίστ (Μάρκο Μάριν 7 γκολ / 3 ασίστ, Φελίπε Πάρντο 2 γκολ / 2 ασίστ, Μεντί Καρσελά 0/0, Σεμπά 0/1, Μπεν 0/0, Μιραλάς 2 γκολ / 2 ασίστ, Βρουσάι 1 γκολ / 0 ασίστ). Σε μέσους όρους: 0,13 γκολ και 0,24 ασίστ ανά ματς οι μπακ και 0,41 γκολ και 0,27 ασίστ ανά ματς οι εξτρέμ. Αριθμοί που δεν άρμοζαν σε επίπεδο ερυθρόλευκο και που έπαιξαν τον ρόλο τους σε μια σεζόν στην οποία τίποτα δεν πήγε καλά.
Η «αλλαγή» λοιπόν αναπόφευκτη και ριζική. Η νέα σύνθεση; Αν μη τι άλλο, πολύ πιο ενδιαφέρουσα, με Ομάρ, Μασούρα, Τσιμίκα και Κούτρη στους μπακ, αλλά και μεγάλα αστέρια πλέον στις θέσεις των εξτρέμ. Ποδοσφαιριστές όπως ο περσινός MVP Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, η «βόμβα» Ντανιέλ Ποντένσε που ήδη έβαλε πλώρη για να γίνει το νέο… αξιοθέατο της Σούπερ Λίγκας και όχι μόνο, ο Φετφατζίδης, ο Ναουέλ που ακόμη δεν έχουμε δει και βέβαια ο νεαρός Βρουσάι. Το πρώτο δείγμα γραφής όπως σχηματίζεται σε έξι επίσημα παιχνίδια, εκ των οποίων μάλιστα τα τέσσερα σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο από τη Σούπερ Λίγκα (Γιουρόπα); Μια πρώτη δικαίωση για τους Πειραιώτες.
Οι βασικοί
Να το δούμε μέσα από τους αριθμούς των βασικών: Ομάρ Ελαμπντελαουί (1 γκολ / 2 ασίστ), Κώστας Τσιμίκας (0 γκολ / 1 ασίστ), Ντανιέλ Ποντένσε (2 γκολ / 0 ασίστ), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (5 γκολ / 0 ασίστ) περιμένοντας τον Ναουέλ και τους… άλλους. 8 γκολ και 3 ασίστ στα πρώτα έξι ματς της σεζόν: 0,16 γκολ και 0,5 ασίστ ανά ματς από τους μπακ και 1,16 γκολ ανά παιχνίδι από τους εξτρέμ. Στη σούμα 1,33 γκολ ανά ματς και 0,5 ασίστ σε κάθε αναμέτρηση, όταν οι περσινοί αριθμοί πρωταθλήματος ήταν 0,54 γκολ και 0,5 ασίστ ανά παιχνίδι. Μικρό το δείγμα, τεράστια η διαφορά! Πέρυσι οι ακραίοι με τα 16 από τα 60 γκολ της σεζόν, φέτος οι ακραίοι με τα 8 από τα πρώτα 17! Λέγεται και η… μέρα με τη νύχτα! Και όλα αυτά δίχως να κοιτάξουμε στην… απέναντι πλευρά του γηπέδου. Παθητικό 28 γκολ στο περσινό πρωτάθλημα οι Ερυθρόλευκοι (0,96 ανά ματς), φέτος στα πρώτα έξι επίσημα της σεζόν παθητικό μόλις τριών τερμάτων (0,5 ανά ματς) και όλα στην Ευρώπη. Από την 7η της περσινής Πρέμιερ Λιγκ, Μπέρνλι (2) και από την 3η του ελβετικού πρωταθλήματος Λουκέρνη (1). Τα δύο εξ αυτών (σε Αγγλία και Ελβετία) όταν ο Ολυμπιακός είχε «καθαρίσει» τις προκρίσεις. Το άλλο με πέναλτι στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, από εκείνα που… χαμογελάς και απορείς με την υπόδειξη του διαιτητή.
Τεστ με τον Κισσαμικό
Φιλικό παιχνίδι με τον Κισσαμικό δίνει το πρωί ο Ολυμπιακός (09.30). Μια ευκαιρία για τον Πέδρο Μαρτίνς να τσεκάρει την αγωνιστική κατάσταση ποδοσφαιριστών που ετοιμάζονται να μπουν στη μάχη μετά τη διακοπή.