Είτε συμφωνεί κάποιος, είτε διαφωνεί, η ουσία είναι πως η UEFA μοιάζει να πέτυχε… διάνα με τη διεξαγωγή του Nations League. Ακόμα και αν η διοργάνωση έχει μπερδέψει αρκετό κόσμο, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις ομάδες να έχουν ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία για να κερδίσουν τη συμμετοχή τους στο Euro, αλλά και για ομάδες που δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε αυτό, να το κάνουν.

Επιπλέον, αποτελεί και ένα κίνητρο για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές που φεύγουν από τις χώρες όπου αγωνίζονται για να ενσωματωθούν στις εθνικές τους ομάδες και το κάνουν με σκοπό να παίξουν σε αγώνες επίσημους και – γιατί όχι – κρίσιμους. Αλλωστε το Nations League… οδηγεί στο Euro. Αρα το κίνητρο είναι μεγάλο. Και σίγουρα υπάρχει, σε αντίθεση πολλές φορές με φιλικά που διεξάγονταν και οι παίκτες τα αντιμετώπιζαν σαν αγγαρεία.

Οι δύο πρώτες προπονήσεις της εθνικής ομάδας της Ελλάδας δείχνουν αυτό ακριβώς. Πως οι παίκτες έχουν έρθει εδώ ευδιάθετοι, με κίνητρο και με το μυαλό τους συγκεντρωμένο για ένα επίσημο και κρίσιμο παιχνίδι στο Ταλίν το Σάββατο απέναντι στην Εσθονία. Εκείνα τα αδιάφορα φιλικά αγγαρείας δεν υπάρχουν πια. Τώρα θα δώσουν τη μάχη τους στο Nations League προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρωτιά. Και αν δεν καταφέρουν να προκριθούν στο Euro μέσω των προκριματικών, να ρίξουν τη… ζαριά τους στην τελική φάση του Nations League.

Ο Μίκαελ Σκίμπε βλέπει ότι το σύνολο με το οποίο δουλεύει είναι αποφασισμένο να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Βλέπει παίκτες που… πληγώθηκαν με την απουσία τους από το Παγκόσμιο Κύπελλο, να έχουν μπροστά τους την ευκαιρία να πάρουν το αίμα τους πίσω. Και να βρίσκονται στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση που τους παρουσιάζεται. Μπορεί η Εθνική να έχει απουσίες, αφού θα λείπουν οι τραυματίες Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ρέτσος και Σταφυλίδης, αλλά το γεμάτο ρόστερ σε συνδυασμό με την καλή εκκίνηση που έχουν κάνει στη σεζόν όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτό, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ένα ξεκίνημα στο Nations League με δύο νίκες απέναντι σε Εσθονία στο Ταλίν (Σάββατο) και Ουγγαρία στη Βουδαπέστη (Τρίτη), που θα φέρουν σε θέση οδηγού την εθνική ομάδα στον όμιλό της από νωρίς.

Ετοιμος ο Ζέκα

Ο Κάρλος Ζέκα ανησύχησε λίγο τους ανθρώπους της Εθνικής την Τρίτη, όταν δεν έλαβε μέρος στην προπόνηση και δεν έκανε ούτε ατομικό πρόγραμμα, ωστόσο χθες προπονήθηκε κανονικά και τέθηκε στη διάθεση του Μίκαελ Σκίμπε. Ο μέσος της Κοπεγχάγης θα βρίσκεται φυσικά στο αρχικό σχήμα το Σάββατο στο Ταλίν.

Σε κανονικό πρόγραμμα επέστρεψε χθες και ο Μιχάλης Μπακάκης, που έκανε ατομικό την πρώτη μέρα, ωστόσο από κάποιο σημείο κι έπειτα πήγε πιο συντηρητικά. Ο δεξιός μπακ της ΑΕΚ δύσκολα θα αγωνιστεί από την αρχή απέναντι στην Εσθονία, με τον Σκίμπε να προσανατολίζεται στη χρησιμοποίηση του Τοροσίδη στο δεξί άκρο της άμυνας.

Από κει και πέρα, ο Καρνέζης θα είναι στα γκολπόστ, ενώ οι υπόλοιποι τρεις της άμυνας θα είναι οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος στο κέντρο και ο Τζαβέλλας αριστερά. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής ο Ζέκα θα έχει πιθανότατα παρτενέρ του τον Σάμαρη, ενώ στη μεσοεπιθετική γραμμή ο Σκίμπε προσανατολίζεται στη χρησιμοποίηση του Δώνη δεξιά, του Φορτούνη αριστερά και του Πέλκα πίσω από τον προωθημένο Κώστα Μήτρογλου.