Εξι μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια με έναν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Νόβιτσοκ, το «κατηγορώ» που απηύθυνε εξαρχής στη Μόσχα το Λονδίνο απέκτησε ονοματεπώνυμα: Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ. Πρόκειται βέβαια για ψευδώνυμα, οι βρετανικές Αρχές ωστόσο έδωσαν στη δημοσιότητα αρκετές φωτογραφίες των δύο Ρώσων από κάμερες ασφαλείας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για αξιωματούχους της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού – και χαρακτηρίζοντας «σχεδόν βέβαιο» ότι ενεργούσαν με βάση εντολές που έλαβαν από ψηλά, «εκτός GRU, από ανώτερο επίπεδο του ρωσικού κράτους».
Ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι του Σάλσμπερι, στη Νότια Αγγλία, την Κυριακή 4 Μαρτίου. Οι δύο ρώσοι πράκτορες, μέλη της ίδιας υπηρεσίας στην οποία ανήκε κάποτε και την οποία πρόδωσε ο Σκριπάλ, είχαν φτάσει με πτήση της Aeroflot στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ δύο ημέρες νωρίτερα. Τα ρωσικά διαβατήρια που έφεραν ήταν γνήσια, αν και με ψεύτικα ονόματα. Σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές, οι «Πετρόφ» και «Μποσίροφ» κατέλυσαν στο ξενοδοχείο City Stay στο Ανατολικό Λονδίνο. Ταξίδεψαν δυο φορές με τρένο στο Σάλσμπερι. Μία το Σάββατο 3 Μαρτίου, σε μια αναγνωριστική, όπως πιστεύεται, αποστολή και ξανά την επομένη, οπότε και ψέκασαν με Νόβιτσοκ την εξώπορτα της οικείας Σκριπάλ. Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο του Χίθροου, μέσω τρένου και μετρό, και αναχώρησαν αεροπορικώς για τη Ρωσία στις 10.30 το βράδυ. Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ είχαν ήδη νοσήσει. Ιχνη Νόβιτσοκ εντοπίστηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους στο Λονδίνο. Η βρετανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους και από το Γκάτγουικ και από το Σάλσμπερι και από το Χίθροου.
Εις βάρος των «Πετρόφ» και «Μποσίροφ» απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του Σεργκέι Σκριπάλ, απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ, της Γιούλια Σκριπάλ καθώς και του αστυνομικού που έσπευσε πρώτος να τους βοηθήσει και εκδήλωσε κατόπιν συμπτώματα, του Νικ Μπέιλι, πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης στη Γιούλια Σκριπάλ και τον Νικ Μπέιλι, καθώς και κατοχή και χρήση απαγορευμένου χημικού όπλου. Τόσο οι Σκριπάλ όσο και ο Μπέιλι αναρρώνουν. Μια γυναίκα από το Εϊμσμπουρι, ωστόσο, μια πόλη κοντά στο Σάλσπμπερι, η Ντον Στέρτζες, πέθανε τον Ιούλιο και ο σύντροφός της Τσάρλι Ρόουλι ασθένησε σοβαρά όταν ο τελευταίος βρήκε ένα φιαλίδιο που περιείχε, υποτίθεται, ένα άρωμα της Nina Ricci, ενώ στην πραγματικότητα περιείχε Νόβιτσοκ, και το έφερε σπίτι τους. Κατηγορίες για αυτές τις «παράπλευρες απώλειες» δεν απαγγέλθηκαν προς το παρόν στους δύο Ρώσους, πιθανόν ωστόσο να απαγγελθούν μελλοντικά.
Το Λονδίνο δεν μπήκε βέβαια καν στον κόπο να ζητήσει από τη Μόσχα την έκδοση των δύο ανδρών: οι δύο Ρώσοι τους οποίους είχε κατηγορήσει για τη δολοφονία ενός άλλου πρώην ρώσου κατασκόπου, του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, το 2006, ζουν και βασιλεύουν στη Ρωσία, ο ένας μάλιστα είχε εκλεγεί κατόπιν βουλευτής. Το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση ρώσων υπηκόων. Και η χθεσινή αντίδραση της Μόσχας ήταν η συνήθης: δεν μας λένε τίποτα αυτά τα ονόματα, ούτε και οι φωτογραφίες, δεν καταλαβαίνουμε «γιατί και τι είδους μήνυμα στέλνει η βρετανική πλευρά». Η Ρωσία απέρριψε εξαρχής κάθε ευθύνη και έσπευσε να «ανταποδώσει» τις απελάσεις δεκάδων ρώσων διπλωματών στις οποίες προχώρησε η Βρετανία και πολλά ακόμη δυτικά κράτη μετά την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ. Εις βάρος των δύο ρώσων πρακτόρων έχει ωστόσο εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, και όπως επεσήμανε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι, «αν οποιοσδήποτε από τους δύο ταξιδέψει ποτέ ξανά εκτός Ρωσίας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συλληφθούν, να εκδοθούν και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο».