Από το ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τη δολοφονία του σύρου προέδρου αλλά ο υπουργός Αμυνας τον αγνόησε έως το ότι οι συνεργάτες του τακτικά αφαιρούν έγγραφα από το γραφείο του ώστε να ξεχνά τα θέματα για τα οποία τείνει να πάρει επικίνδυνες αποφάσεις, τα όσα (πολλά) αποκαλύπτονται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ ρίχνουν και άλλο φως σε έναν Λευκό Οίκο που μοιάζει όλο και πιο βυθισμένος στο χάος και στη δυσλειτουργικότητα.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου αποκαλεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, τον Τραμπ πίσω από την πλάτη του «ηλίθιο». Συχνά ακούγεται να λέει: «Ζούμε στην Τρελούπολη… Αυτή είναι η χειρότερη δουλειά που είχα ποτέ». Ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις συνέκρινε την κατανόηση του Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας και διεθνών ζητημάτων με αυτήν ενός δεκάχρονου παιδιού, «ενός μαθητή της πέμπτης ή της έκτης τάξης δημοτικού». Ο, εν αποστρατεία, στρατηγός των πεζοναυτών, που ήταν υπεύθυνος για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν από το 2010 έως το 2013, έκανε τα σχόλια αυτά αφότου ο Τραμπ αναρωτήθηκε για την αναγκαιότητα οποιασδήποτε στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο. Τον Απρίλιο του 2017, μετά τη χρήση χημικών όπλων από τον πρόεδρο της Συρίας Ασαντ, ο Τραμπ πήρε τηλέφωνο τον Μάτις και του είπε ότι θέλει να δολοφονηθεί ο Ασαντ. Οταν έκλεισε το τηλέφωνο ο υπουργός Αμυνας είπε στους συνεργάτες του «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι τέτοιο» και προετοίμασε μια μικρή επίθεση σε συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ώστε να δώσει την ευκαιρία στον Τραμπ να δώσει μια εντολή για αντίποινα.

Τα αποσπάσματα από το βιβλίο «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο», που έγραψε ο Γούντγουορντ, ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους που είχαν αποκαλύψει το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ, δημοσιεύθηκαν στην «Washington Post». Θα μπορούσαν να προκαλούν γέλιο εάν δεν αφορούσαν έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο, που έχει στη διάθεσή του πυρηνικά όπλα. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 11 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να έχει πολλές ακόμα λεπτομέρειες για το επιτελείο του προέδρου που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και έναν πρόεδρο με περιορισμένες διανοητικές ικανότητες, που έσπευσε να σχολιάσει: «Πρόκειται για άλλο ένα κακό βιβλίο, γεμάτο ψέματα».

Ομως τα περιστατικά που αναφέρονται είναι πολλά: ο Τραμπ επιτίθεται στον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς πολύ πιο έντονα στις προσωπικές τους συναντήσεις απ’ ό,τι συνηθίζει στο Twitter. Κι ας ήταν από τους πρώτους γερουσιαστές που τον είχαν στηρίξει στην προεκλογική εκστρατεία. Τον αποκαλεί «προδότη», επειδή εξαίρεσε τον εαυτό του από την έρευνα που γίνεται για πιθανή συνέργεια συνεργατών του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους, και συχνά «καθυστερημένο» και «βλάκα νότιο», ενώ κοροϊδεύει μπροστά σε άλλους την προφορά του.

Ο Γούντγουορντ περιγράφει με λεπτομέρειες πώς ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον «έκλεψε έγγραφα από το γραφείο του Τραμπ», τα οποία, εάν τα υπέγραφε, θα είχαν αποσυρθεί οι ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα αλλά και από τη NAFTA (τη συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό). Ενας βοηθός του Τραμπ ενημέρωσε τον Κον αργότερα ότι ο πρόεδρος ούτε που κατάλαβε ότι έλειπαν τα έγγραφα.

Το γεγονός ότι ο Γούντγουορντ μίλησε με τόσο πολλούς αξιωματούχους κοντά στον Τραμπ ανησυχεί πολύ την κυβέρνηση. Αξιωματούχους που αρκετές φορές φθάνουν στα άκρα για να εμποδίσουν την υλοποίηση των αποφάσεων του προέδρου – κάτι που ο συγγραφέας αποκαλεί «διοικητικό πραξικόπημα».

Θα καταθέσει πρόσωπο με πρόσωπο;

Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ θα δεχθεί γραπτές απαντήσεις από τον πρόεδρο Τραμπ για το εάν συνεργάτες της προεκλογικής εκστρατείας του συνήργησαν με ρώσους αξιωματούχους για να παρέμβουν στις εκλογές του 2016. Αυτό έγινε γνωστό χθες, σύμφωνα όμως με αξιωματούχο ο Μιούλερ δεν αποκλείει να ακολουθήσει μια κατάθεση πρόσωπο με πρόσωπο αργότερα.