Αν ένας μέσος δρομέας καταναλώνει περίπου 300 θερμίδες για κάθε ώρα ορεινού τρεξίματος, εκείνη κατανάλωσε σε λίγα 24ωρα περισσότερες από 63.000 θερμίδες! Ετρεξε σε 16 μέρες ολόκληρη την Πίνδο από τον Γράμμο μέχρι τους Δελφούς μέσα από μονοπάτια, δρόμους, απόκρημνες κορυφογραμμές και δύσβατα δάση. Η Ασημίνα Ιγγλέζου, αθλήτρια ορεινού τρεξίματος, κατάφερε για πρώτη φορά την πεζοπορική – ορειβατική διάσχιση της Πίνδου μέσα από κορυφές βουνών: μια διαδρομή 650 χιλιομέτρων με συνολικό ανήφορο 36.000 μέτρων!
Το επιτυχημένο εγχείρημα, που ένωσε το βορειότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας με τους εμβληματικούς Δελφούς, ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου. «Ηταν μια πρόκληση για μένα, ένα προσωπικό στοίχημα» λέει η ίδια στα «ΝΕΑ». «Στο εξωτερικό είναι συνήθεις τέτοιου είδους αγώνες υπεραποστάσεων, στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Αφού είχα χορτάσει κάνοντας διαδρομές μέχρι 167 χιλιομέτρων και αναζητώντας κάτι περισσότερο για να ξεπεράσω τα όριά μου, σκέφτηκα την Πίνδο. Παράλληλα, θεώρησα ότι είναι ένας τρόπος για να αναδειχθούν κάποια σημεία της Ελλάδας ξεχασμένα και παρατημένα. Ολα αυτά τα χωριά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ώστε να φτιαχτεί ένα δίκτυο μονοπατιών που να ενώνει το ένα άκρο της Ελλάδας με το άλλο και να δοθεί μια ώθηση ανάπτυξης αντίστοιχη με αυτή που δίνεται στα νησιά» λέει.
Δορυφορικά. Το εγχείρημα ονομάστηκε Pindus Dust (Pindus Delphi Ultra Survival Trek) και καταγράφηκε με τη χρήση δορυφορικά υποστηριζόμενων οργάνων. Διήρκεσε 16 ημέρες, εκ των οποίων ενεργή δράση αναπτύχθηκε στις 14 από αυτές. Καθημερινά η Ασημίνα έτρεχε από 10 έως 19 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων κάλυπτε 40-50 χιλιόμετρα. «Αυτό εξαρτιόταν από τις συνθήκες που συναντούσαμε. Πηγαίναμε στο πουθενά. Επρεπε να βρούμε τη διαδρομή, να περάσουμε από δύσβατα μονοπάτια, να είμαστε εγκαίρως στα σημεία όπου είχαμε ορίσει. Η διαδρομή είχε και ορειβατικά χαρακτηριστικά, αφού ανεβήκαμε σε 12 από τις ψηλότερες κορυφές της οροσειράς» λέει.
Τεχνικά η πορεία είχε μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες, με εγκαταλειμμένα από χρόνια μονοπάτια και πεδία που απαιτούσαν στοιχειώδη αναρρίχηση σε εκτεθειμένες πλαγιές βουνών.
Η προετοιμασία κράτησε έναν χρόνο. Περιελάμβανε πολλή προπόνηση και σχεδιασμό. Η Ασημίνα ξεκίνησε με άλλους δύο συναθλητές της την υπερπροσπάθεια, όμως ο ένας αποχώρησε στην πορεία. «Ο ένας εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού έπειτα από τρεις ημέρες. Με τον δεύτερο τερματίσαμε μαζί, είναι ο Λάζαρος Ρήγος, διοργανωτής αγώνων και μεγάλος αθλητής με σημαντική εμπειρία, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη της διαδρομής».
το εγχείρημά . Η Ασημίνα ετοιμάζεται να επαναλάβει το εγχείρημά της και το 2019, προκειμένου να τελειοποιήσει και να οριστικοποιήσει τη μοναδική ορειβατική διαδρομή από τον Γράμμο στους Δελφούς και να καθιερώσει μια συναρπαστική εμπειρία στην άγρια ραχοκοκαλιά της Ελλάδας.
«Σκοπός μας πέρα από την αθλητική διάσταση του γεγονότος ήταν και η ανάδειξη της ορεινής Ελλάδας. Η Πίνδος είναι μια περιοχή γνωστή κατ’ όνομα μόνο, άγνωστη όμως στην πραγματικότητα, αφού ελάχιστοι γνωρίζουν κάτι περισσότερο γι’ αυτήν και κυρίως το ότι καταλαμβάνει όλο το μήκος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η κάποτε ακμάζουσα οικονομικά και πολιτισμικά Πίνδος σήμερα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της και οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοί της δίνουν άνισο αγώνα επιβίωσης» λέει.
«Η χώρα μας μπορεί να περιστοιχίζεται από αμέτρητα χιλιόμετρα ακτών στις θάλασσές της, είναι όμως κατά βάση μια ορεινή χώρα και είναι καιρός πια να αξιοποιηθεί τουριστικά αυτό το χαρακτηριστικό της για να εξευρεθούν νέες πηγές πλούτου από τον αποκαλούμενο εναλλακτικό ορεινό τουρισμό! Το παράδειγμα το έχουν ήδη δώσει δεκαετίες τώρα αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιώντας με δίκτυα μονοπατιών ή φιλοξενία σε μικρές αγροτουριστικές μονάδες το δικό τους ορεινό κεφάλαιο και προστατεύοντάς το παράλληλα ως κόρην οφθαλμού. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες της Πίνδου να κρατηθούν ζωντανές κατ’ αρχάς και να αναπτυχθούν στη συνέχεια».