Ελέγχους από τα… κέτερινγκ σε ξενοδοχεία και εκθεσιακούς χώρους μέχρι ελεύθερους σκοπευτές, αλλά και επιτήρηση των φυλακών όλη της χώρας, όπως και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, περιλαμβάνουν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της φετινής 83ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία διετία, με τον φόβο να μην υπάρξει κανένα απρόοπτο που θα εκθέσει διεθνώς τη χώρα, αφού στη ΔΕΘ θα δώσουν το «παρών» εκατοντάδες αμερικανοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών. Και όλα αυτά ενόψει των σημαντικών κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν προγραμματιστεί μετά το τέλος της ΔΕΘ.

Στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν 3.700 αστυνομικοί – ανάμεσά τους πολλοί από ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κ.λπ. – αλλά και τουλάχιστον 15-20 στελέχη του FBI και της CIA από τα κλιμάκια των συγκεκριμένων υπηρεσιών από την πρεσβεία της Αθήνας και το προξενείο της Θεσσαλονίκης. Οπως εξάλλου και αμερικανοί συνοδοί ασφαλείας του υπουργού Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ, Γουίλμπορ Ρος, και άλλων αξιωματούχων κι επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ.

Οι ξένοι πράκτορες αναμένεται να έχουν κύριο λόγο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αλλά και σε «διακριτικούς» ελέγχους στα σημεία πρόσβασης. Ωστόσο, το «παρών» δίνουν εκατονταδες σεκιούριτι της ΔΕΘ κι αλλοι που αναλαμβάνουν συμπληρωματικά τη φρούρηση των 55 αμερικανικών εταιρειών-κολοσσών, όπως οι Facebook, Google, Μιcrosoft και Lockheed Martin, Hewlett Packard, Cisco, Coca-Cola, που θα είναι ανάμεσα στους 1.500 εκθέτες της φετινής ΔΕΘ η οποία αναμένεται να δεχθεί περισσότερους από 300.000 επισκέπτες. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα καταπλεύσουν η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου και το σκάφος διοίκησης «USS Mount Whitney».

Ηδη σε καθημερινή βάση υπάρχουν συνεχείς συναντήσεις ελλήνων και ξένων αξιωματούχων προκειμένου να υπάρχουν «εκτιμήσεις κινδύνου», να εντοπιστούν τα ευάλωτα σημεία αλλά και να μην υπάρξουν προβλήματα σε ξενοδοχεία όπως και σε σημεία όπου θα κινηθούν οι αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και οι πολυπληθείς αποστολές των ξένων εταιρειών.

ΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να υπάρχουν από την ΕΛ.ΑΣ. ενδείξεις για «σοβαρή απειλή» ή ένοπλη επίθεση. Ομως υπάρχουν φόβοι για μια ενέργεια ακτιβιστών – ίσως από μέλη του Ρουβίκωνα που συχνά παρεισφρέουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Με κύριο ενδιαφέρον, ακόμη, να μη συμβούν απρόοπτα κατά τη διάρκεια των 72 εκδηλώσεων και συνεδρίων από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, θα γίνονται διαρκείς έλεγχοι για τον εντοπισμό εκρηκτικών ώστε να μην υπάρξει εισβολή οπλισμένων ατόμων, ενώ θα ελέγχονται και οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων αλλά και οι εταιρείες που θα αναλάβουν την παράδοση τροφίμων στους υπευθύνους των αμερικανικών εταιρειών κ.λπ. Ακόμη σε πολλά κτίρια θα είναι είναι ακροβολισμένοι αστυνομικοί προς αποφυγή κάποιας αιματηρής επίθεσης. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει ακόμη και για εκθέτες από τα Σκόπια λόγω του Μακεδονικού.

Ενδεικτικό της γενικής κινητοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. είναι και έγγραφο που είχε συντάξει το αρχηγείο της Αστυνομίας στις 28 Αυγούστου 2018 που ζητούσε ακόμη και στην Αθήνα – στη διάρκεια της ΔΕΘ – να «υπάρχει διαρκής φρούρηση και επαγρύπνηση για την προστασία κτιρίων πολιτικού, οικονομικού, δικαστικού, αστυνομικού ενδιαφέροντος, κυβερνητικών κτιρίων, ραδιοφωνικών – τηλεοπτικών σταθμών, δικαστικών φυλακών, καταστημάτων κράτησης διπλωματικών αποστολών, πολυεθνικών εταιρειών, αλλά κι εμπορικών κέντρων».